Τα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη έχουν φτάσει στο ναδίρ – Αυτές είναι οι λιγότερο γόνιμες χώρες

Τα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη έχουν φτάσει στο ναδίρ - Αυτές είναι οι λιγότερο γόνιμες χώρες

Τα τελευταία στοιχεία για τη γονιμότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν απέχουν πολύ από μία αποκαλυπτική εικόνα.

Για το έτος 2024, πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων των τελευταίων δεκαετιών, αν όχι τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Ενώ οι ειδικοί λένε ότι χρειάζονται 2,1 παιδιά ανά γυναίκα για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός, αρκετές χώρες παρουσιάζουν σταθερά ποσοστά κάτω από 1,5, σύμφωνα με το euronews.

Γερμανία: «Η μετανάστευση είναι η μόνη αιτία της αύξησης του πληθυσμού»

Το επίπεδο γονιμότητας στη Γερμανία έπεσε στο 1,35, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1994 (1,24), που ακολούθησε μια περίοδο ύφεσης.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας δηλώνει σαφώς ότι «η καθαρή μετανάστευση ήταν η μόνη αιτία της αύξησης του πληθυσμού».

Ωστόσο, παρά τον αριθμό των μεταναστών, ο πληθυσμός αυξήθηκε μόνο κατά 0,1% ή 121.000 άτομα πέρυσι.

Στην πραγματικότητα, «πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι από όσους γεννιούνται», αναφέρει το ινστιτούτο.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων.

Ενώ ο πληθυσμός αυξήθηκε σε πλουσιότερες ομοσπονδιακές πολιτείες, όπως η Βαυαρία ή το Αμβούργο, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στις φτωχότερες Θουριγγία, Σαξονία και Σαξονία-Άνχαλτ.

Στη γειτονική Αυστρία, η κατάσταση ήταν ακόμη πιο ανησυχητική το 2024, με τη χώρα να καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων που έχει σημειωθεί ποτέ: 1,32 ή 77.238 νέα παιδιά, μια μείωση 0,5%, σύμφωνα με την Statistik Austria.

Ιταλία: Ο δρόμος προς την ανθρώπινη έρημο

Με 166.000 νέες αφίξεις, η μετανάστευση επιβράδυνε επίσης τη μείωση του πληθυσμού της Ιταλίας, αλλά όχι αρκετά για να αποτρέψει την πτώση.

Η χώρα έχει πλέον πέσει σταθερά κάτω από τα 60 εκατομμύρια κατοίκους, μετά από χρόνια μείωσης.

Το ποσοστό γεννήσεων το 2024 έφτασε σε νέο ιστορικό χαμηλό (1,18), σύμφωνα με την ISTAT.

Τα πράγματα επιδεινώνονται από το γεγονός ότι ο αριθμός των Ιταλών που έφυγαν από τη χώρα (156.000) ήταν τριπλάσιος από εκείνους που επέστρεψαν (53.000).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις του πληθυσμού καταγράφηκαν στις φτωχότερες εσωτερικές περιοχές του νότου.

Γαλλία: «Τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου»

Στη Γαλλία, που είναι παραδοσιακά μία από τις πιο γόνιμες χώρες της Ευρώπης, οι αριθμοί μειώνονται επίσης με ταχείς ρυθμούς.

Το ποσοστό γονιμότητας το 2024, στο 1,62, ήταν το χαμηλότερο από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με το INSEE.

Τα τελευταία 15 χρόνια, η γονιμότητα της χώρας μειώθηκε κατά ένα πέμπτο, μόλις αρκετά για να διατηρηθεί μια μικρή θετική ισορροπία μεταξύ γεννήσεων και θανάτων (+17.000), η χαμηλότερη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το προσδόκιμο ζωής ήταν η μόνη καλή είδηση. Έχει πλέον φτάσει τα 85,6 έτη για τις γυναίκες και τα 80 για τους άνδρες, ιστορικό ρεκόρ.

Οι μεγαλύτερες ηλικίες αναστέλλουν τη δημογραφική παρακμή

Η Αγγλία και η Ουαλία είναι μία από τις λίγες εξαιρέσεις στην Ευρώπη.

Αυτό οφείλεται στην εκπληκτική αύξηση των γεννήσεων από πατέρες άνω των 60 ετών (+14%), η οποία συνέβαλε στην πρώτη αύξηση του αριθμού των γεννήσεων στην Αγγλία και την Ουαλία από το 2021 (+0,6%).

Αντίθετα, οι γεννήσεις από νέες μητέρες και πατέρες μειώθηκαν, σύμφωνα με το INS.

Το ποσοστό των παιδιών που γεννήθηκαν από αλλοδαπούς γονείς ήταν σημαντικά υψηλό: 40% στην Αγγλία και σχεδόν 20% στην Ουαλία, σημειώνοντας απότομη αύξηση 34% μεταξύ 2023 και 2024.

Η Ισπανία αποτελεί μια άλλη εξαίρεση. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του INE, τα ποσοστά γεννήσεων το 2024 θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 0,4%, χάρη στα 322.034 νέα μωρά που εκτιμάται ότι θα γεννηθούν.

Όπως και σε άλλες χώρες, η μείωση της γονιμότητας στην Ισπανία συνοδεύεται από την αύξηση της ηλικίας των μητέρων.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο αριθμός των μητέρων ηλικίας 40 ετών και άνω αυξήθηκε κατά 8,5%.

Σκανδιναβικές χώρες: Η Φινλανδία καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό από το 1776 (ναι, το 1776)

Το ποσοστό γονιμότητας στη Φινλανδία έπεσε στο 1,25 το 2024, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Φινλανδίας.

Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό από την έναρξη της συλλογής δεδομένων, στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν το έδαφος ήταν ακόμη μέρος της Σουηδίας, η οποία επίσης αντιμετωπίζει δημογραφικά προβλήματα.

Το ποσοστό που ανέφερε η Στοκχόλμη για το περασμένο έτος είναι 1,43, ελαφρώς υψηλότερο από τα περισσότερα κράτη, αλλά το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, σύμφωνα με την SCB.

Ο συνολικός αριθμός των νεογέννητων παιδιών ήταν 98.500, το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 23 ετών, καθώς ο πληθυσμός μειώθηκε σε 169 από τους 290 δήμους της χώρας.

Ουγγαρία και Πολωνία: Αποτυχία των πολιτικών υπέρ της οικογένειας;

Παρά τις πρόσφατες πολιτικές που αποσκοπούν στην ενίσχυση της γεννητικότητας, η Ουγγαρία και η Πολωνία ανήκουν επίσης στον πολυπληθή σύλλογο των χωρών με χαμηλή γονιμότητα για το 2024.

Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Βαρσοβία είναι ιδιαίτερα σκληρά, με ποσοστό γεννήσεων 1,1, που σημαίνει ότι ο αριθμός των νεογέννητων παιδιών μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το 1990 (1,9).

Οι γυναίκες γίνονται μητέρες κατά μέσο όρο σε ηλικία 29 ετών, πολύ αργότερα από ό,τι πριν από 35 χρόνια, όταν η μέση ηλικία ήταν λίγο κάτω από τα 23 έτη.

Η Ουγγαρία δεν αποτελεί εξαίρεση, με 77.500 νεογέννητα πέρυσι, τον χαμηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ, και ποσοστό γεννήσεων 1,38, το χαμηλότερο από το 2014, σύμφωνα με την ουγγρική KLS.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ