Ο τέως πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος έσπασε τη σιωπή του

Ο τέως πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος έσπασε τη σιωπή του

«Δεν περνάμε καλή εποχή για τις ανεξάρτητες Αρχές και για το κράτος δικαίου. Παρότι θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος δεν μπορώ να είμαι». Η διαπίστωση ανήκει στον Χρήστο Ράμμο, τον τέως πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έλυσε τη σιωπή του για πρώτη φορά μετά την αφυπηρέτησή του από την ανεξάρτητη Αρχή. Σε μια συνέντευξη-ποταμό στον συνταγματολόγο Ξενοφώντα Κοντιάδη σε podcast του Ιδρύματος Τσάτσου, ο Ράμμος έκανε λόγο για την εμπειρία του ως προέδρου μιας ανεξάρτητης Αρχής που ερεύνησε τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, διαπιστώνοντας ότι «το πολιτικό σύστημα έχει δυσανεξία στην κριτική και στην ανεξαρτησία των ανεξάρτητων Αρχών». Παραδέχτηκε, μεταξύ άλλων, πως η ΑΔΑΕ δέχτηκε παρεμβάσεις κι ο ίδιος «ακραίες και υβριστικές παρεμβάσεις από κορυφαίους παράγοντες», «δολοφονία χαρακτήρα», δημοσιεύματα που ήταν «έως και απειλητικά» και διαστρέβλωση λεγομένων του, αφηγούμενος πως αυτά ξεκίνησαν όταν άρχισε να ερευνά την υπόθεση αυτή το 2022, μετά τις αποκαλύψεις που ξεκίνησαν από τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη. Και επειδή φαντάζομαι πως διερωτάστε κι εσείς το ίδιο, να σας πω πως, όχι, ο Ράμμος δεν ξέρει ποιος ήταν ο λόγος που είχε τεθεί υπό παρακολούθηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιος που γνωρίζει τον λόγο απάντησε «πιθανόν». Εξίσου πιθανόν όμως, είπε, είναι να μη μάθουμε ποτέ την αλήθεια…

Ξένη η ΑΔΑΕ για την κυβέρνηση

Εμμεση αλλά σαφή καταγγελία της στάσης της κυβέρνησης προς την ανεξάρτητη Αρχή συνιστά, επίσης, η επισήμανση του Ράμμου ότι με νομοθετικές παρεμβάσεις της αφαίρεσε αρμοδιότητες από την ΑΔΑΕ και τις μετέφερε σε άλλα όργανα, χωρίς την ίδια συνταγματική κατοχύρωση και εγγυήσεις ανεξαρτησίας. Αποκάλυψε, επιπλέον, ότι «την περίοδο της προεδρίας μου δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με την ΑΔΑΕ επί νομοθετημάτων που την αφορούσαν άμεσα». Ηταν επίσης κάθετος για την αντισυνταγματικότητα της μεταμεσονύχτιας αντικατάστασης των μελών της ΑΔΑΕ με το στρογγυλοποιημένο 3/5, την παραμονή της συνεδρίασης που θα επέβαλλε πρόστιμα στην ΕΥΠ (η υπόθεση εν τω μεταξύ, όπως σας έγραψα χθες, θα κριθεί στο ΕΔΔΑ). «Το Σύνταγμα πρέπει να το φυλάμε ως κόρη οφθαλμού», σχολίασε, «γιατί τελευταία έχει γίνει λίγο της μόδας η ερμηνεία του Συντάγματος με τρόπο κάπως χαλαρό».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Η συμπεριφορά των «γαλάζιων»

Πολιτικά ενδιαφέρουσα ήταν, επίσης, και η αφήγηση του τέως προέδρου της ΑΔΑΕ για τις καταθέσεις του ενώπιον δύο επιτροπών της Βουλής, της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές που πραγματοποιήθηκαν το 2022. «Η υποδοχή της οποίας έτυχα δεν ήταν η καλύτερη και δεν ήταν η πρέπουσα θεσμικά» είπε, ερωτηθείς για τη συμπεριφορά των βουλευτών της ΝΔ απέναντί του, «γιατί τα στοιχεία τα οποία κατέθεσα ενόχλησαν. Τι ενόχλησε; Τα πάντα. Το γεγονός ότι αναφέρθηκα στους ελέγχους της ΕΥΠ και είπα τι είχαμε διαπιστώσει, όλα αυτά ενόχλησαν, ήταν φανερό… Κι ομολογώ ότι υπέστην μια μεγάλη απογοήτευση και έκπληξη γιατί δεν περίμενα ποτέ στη ζωή μου ότι θα αντιμετώπιζα μια τέτοια συμπεριφορά». Παρόμοιες επιθέσεις είπε πως δέχτηκε για τις καταθέσεις του στις επιτροπές της Ευρωβουλής. «Κατηγορήθηκα τότε ότι καταθέτω σε διεθνές forum για εσωτερικά θέματα της χώρας μου» θύμισε, τονίζοντας ότι οι κατηγορίες αυτές ήρθαν «από κορυφαία όργανα πολιτειακά». Σχολίασε, μάλιστα, κάπως δηκτικά ότι «δεν μπορούμε από τη μια να λέμε ότι οργιζόμαστε στο όνομα της Ευρώπης και το δίκαιο το ενωσιακό υπερισχύει του Συντάγματος και, από την άλλη, να κατηγορούμε έναν έλληνα κρατικό λειτουργό γιατί κατέθεσε σε ένα όργανο του Ευρωκοινοβουλίου».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

«Μη δώσετε τα F-35 στην Τουρκία»

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Αντίδραση στην ενδεχόμενη επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 ετοιμάζει μια ομάδα αμερικανών βουλευτών, με τη στήριξη ενός συνασπισμού οργανώσεων και λόμπι. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια επιστολή προς τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκο Ρούμπιο, που βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής υπογραφών, με πρωτοβουλία των ελληνοαμερικανών βουλευτών Κρις Πάππας, Γκας Μπιλιράκη, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη. Στην επιστολή επισημαίνουν τους κινδύνους που εγείρει η πιθανότητα απόκτησης των F-35 από την Τουρκία, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι εξακολουθεί να κατέχει το ρωσικό σύστημα S-400 και δεν έχει δείξει καμία προθυμία να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία των ΗΠΑ.

Δύο πλωτά γεωτρύπανα αγόρασε η Αγκυρα

Εν τω μεταξύ η Αγκυρα προχώρησε στην αγορά δύο πλωτών γεωτρύπανων, είδηση που επιβεβαίωσε χθες και ο Ερντογάν. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO αγόρασε τα γεωτρύπανα από τη Νορβηγία, έναντι 245 εκατ. δολαρίων έκαστο κι έχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής ερευνών φυσικού αερίου σε βαθιές θάλασσες. Σκοπός είναι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ένα από αυτά να χρησιμοποιηθεί στη Λιβύη.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ