Κυπριακό: Ξανά στο τραπέζι, με μικρά βήματα και μεγάλες σκιές

Κυπριακό: Ξανά στο τραπέζι, με μικρά βήματα και μεγάλες σκιές

Καλύτερα από ό,τι αναμέναμε, θα μπορούσε να τα πάμε και καλύτερα. Δεν ήταν δήλωση, ήταν όμως το ξεκάθαρο μήνυμα των τοποθετήσεων τόσο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη όσο και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες μετά την ολοκλήρωση της άτυπης πολυμερούς διάσκεψης στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό.

Το καλύτερα από ό,τι περίμεναν ήταν βεβαίως η απόφαση για συνέχιση της διαδικασίας, κάτι αναμενόμενο αλλά όχι δεδομένο, ο καταρχήν καθορισμός νέας συνάντησης ανάμεσα στους κ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ τον Σεπτέμβριο πάντα με την προοπτική νέας άτυπης πολυμερούς διάσκεψης για τον Δεκέμβριο στην οποία θα μετάσχει είτε ο Τατάρ εάν επανεκλεγεί, είτε ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ο οποίος θα προκύψει από τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα τον Οκτώβριο, εν προκειμένω ο ηγέτης της Αριστεράς στα Κατεχόμενα, Τουφάν Ερχιουρμάν.

Τα θέλουν όλα

Το μεγάλο πρόβλημα, τουλάχιστον απ’ όσα συζητούνται προς το παρόν και τα οποία δεν είναι η ουσία του Κυπριακού αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) είναι το ζήτημα της διάνοιξης δύο νέων σημείων διέλευσης στα οποία η τουρκική πλευρά τηρεί μια άτεγκτη στάση προβάλλοντας προσκόμματα στα σημεία που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά και επιμένοντας πεισματικά σε δύο σημεία, τα οποία διευκολύνουν την ίδια και μόνο: στην περιοχή της κατεχόμενης Μιας Μηλιάς, από το οποίο η πρόσβαση στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου θα μειωθεί στο ένα τρίτο που χρόνου που σήμερα απαιτείται αλλά και στην περιοχή Λουρουτζίνας το οποίο και πάλι θα βοηθήσει το συγκεκριμένο και σχετικά αποκλεισμένο τουρκοκυπριακό χωριό αλλά όχι τους Ελληνοκύπριους.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Θύμωσε ο Τατάρ

Τα Ηνωμένα Εθνη γνωρίζουν την κατάσταση και αυτός είναι ο λόγος που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έθεσε κατά τη χθεσινή Ολομέλεια στη Νέα Υόρκη πρόταση την οποία στήριξε η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως «δοθεί» η διέλευση στη Μια Μηλιά στους Τουρκοκύπριους με αντάλλαγμα να «λάβουν» και οι Ελληνοκύπριοι το σημείο διέλευσης Αθηένου – Πυροΐου. Ο Τατάρ, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, έδειξε να ενοχλείται τόσο από την κίνηση Γκουτέρες, όσο και από την ενέργεια Χριστοδουλίδη, με το άκουσμα των γνωστών δικαιολογιών Τατάρ περί άρνησης του (κατοχικού) στρατού να δεχθεί το συγκεκριμένο οδόφραγμα, να απευθυνθεί κατευθείαν στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και να του θέσει το ζήτημα για να υπάρξει τοποθέτηση από την Αγκυρα.

Ο Τατάρ εμφανώς ενοχλημένος σχολίασε: «Είναι έξυπνος ο φίλος μου ο Νίκος, παίζει παιχνίδια».

Σημεία προόδου

Αν και δεν υπήρξε κατάληξη στο ζήτημα των σημείων διέλευσης συμφωνήθηκε όπως η συζήτηση συνεχιστεί στην Κύπρο ανάμεσα στους δύο διαπραγματευτές Μενελάου και Ονάρ και την προσωπική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ Μαρία Ανχελα Ολγκίν.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Τα θετικά, ή καλύτερα στα σημεία στα οποία υπήρξε κάποια συμφωνία ήταν: η σύσταση δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για τη νεολαία, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στις περιοχές εξόρυξης αλλά και η αποκατάσταση κοιμητηρίων, ένα ζήτημα το οποίο αφορά περισσότερο την τουρκοκυπριακή πλευρά, αφού τα χριστιανικά νεκροταφεία στα Κατεχόμενα ανέκαθεν αποτελούσαν, όπως και οι εκκλησίες, στόχους βανδάλων.

Σημαντική, ίσως και σημαντικότερη των ως άνω, θεωρείται επίσης η απόφαση για την υπογραφή συμφωνίας αποναρκοθέτησης μόλις καθοριστούν οι τελικές τεχνικές λεπτομέρειες.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ