Η κατάθεση των δύο προτάσεων για Προανακριτική Επιτροπή για τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Νέα Αριστερά φτιάχνει ένα νέο τοπίο στην κεντροαριστερή αντιπολίτευση. Η διαδικασία της κατάθεσής τους θύμισε τις κοινοβουλευτικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί από τις εκλογές και μετά – ήταν η πρώτη φορά που η συνεννόηση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που σχηματίστηκε μετά τη διάσπαση του κόμματος κατάφερε να ευοδωθεί. Και αυτό, χωρίς μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, χωρίς υπαναχωρήσεις της τελευταίας στιγμής – εκ των πραγμάτων, επομένως, υπενθύμισαν πως, μαζί, ο αριθμός των βουλευτών τους είναι μεγαλύτερος από αυτόν της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τα σενάρια επανένωσης
Οι δύο πλευρές τονίζουν πως αυτή μπορεί να είναι η αρχή μιας ευρύτερης επαφής, ωστόσο στη Νέα Αριστερά το ρεύμα που λέει ότι η συνεννόηση τελειώνει εκεί που κλείνει η πόρτα της Βουλής δεν είναι μικρό – η απόφαση της πλειοψηφίας, άλλωστε, εξακολουθεί να ισχύει όσον αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ, άρα ακόμα και η ενοποίηση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων πριν από την εθνική κάλπη δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, επενδύει στη στιβαρότητα των επιχειρημάτων του και στην κατάρτιση των στελεχών που έγραψαν την πρόταση για την Προανακριτική – ενδεχομένως, μάλιστα, αυτός ο διαχωρισμός με τους Φάμελλο – Χαρίτση να βοηθάει τον Ανδρουλάκη στην απεύθυνση που επιχειρεί στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου και του ενδιάμεσου ακροατηρίου του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στόχος του είναι να προβάλλει ως η βασική κυβερνητική εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ και, ως εκ τούτου, και οι προτάσεις που έχουν πέσει δημόσια στο τραπέζι από στελέχη του κόμματος για αποχώρηση από τις διαδικασίες της Εξεταστικής μετριούνται διπλά και εξετάζονται από όλες τις απόψεις. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, θεωρείται πολύ πιθανό να αποχωρήσει από την ψηφοφορία για την Εξεταστική, όπως έχει ξανακάνει, ενώ για τις επόμενες κινήσεις θα αποφασίσει σε συνεδρίασή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Παράθυρα διεύρυνσης
Οι κοινοβουλευτικές εξελίξεις του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαλαν ακόμα δύο συμπεράσματα – δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά που ανοίγουν παραθυράκι διεύρυνσης, αλλά και η Χαριλάου Τρικούπη, που διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τρεις ανεξάρτητους βουλευτές (Αθηνά Λινού, Βαγγέλης Αποστολάκης, Γιάννης Σαρακιώτης), όμως κατάφερε μόνο τον Σαρακιώτη να υπογράψει την πρόταση για την Προανακριτική, παρότι κρούση έγινε και στους τρεις. Καθώς Λινού και Αποστολάκης θεωρούνται πρόσωπα που διατηρούν ακόμα τις επαφές τους με το στρατόπεδο του Αλέξη Τσίπρα, η απροθυμία να υπογράψουν με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ερμηνεύεται ως στάση αναμονής και για τις δικές του κινήσεις – αποδεικνύοντας πως εξ αριστερών, σε περίπτωση καθόδου του, που θα λειτουργήσει απορροφητικά για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕΑΡ, υπάρχουν πόρτες που σήμερα χτυπούν και ενδεχομένως δεν θα ανοίξουν ποτέ για την αξιωματική αντιπολίτευση.
Για το ΠΑΣΟΚ, πάντως, η συζήτηση για τον τρόπο λήψης αποφάσεων και την κοινοβουλευτική στρατηγική σε μια σειρά από γεγονότα τις τελευταίες μέρες έχει και μια όψη εσωκομματική. Οι δημόσιες διαφοροποιήσεις για το «παρών» στην τροπολογία Πλεύρη στελεχών όλων των εσωκομματικών αποχρώσεων έχουν δημιουργήσει και εσωτερικό σούσουρο, το οποίο, όπως είπε ο Ανδρουλάκης με αφορμή ερώτηση για τον Χάρη Δούκα, θα συζητηθεί στα όργανα του κόμματος.
Πηγή: tanea.gr