ΤτΕ: Δυναμική ανάπτυξη με υψηλό πληθωρισμό για την Ελλάδα μέχρι το 2027 [πίνακας] –

ΤτΕ: Δυναμική ανάπτυξη με υψηλό πληθωρισμό για την Ελλάδα μέχρι το 2027 [πίνακας] - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας μέχρι το το 2027 «βλέπει» η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως καταγράφεται στην περιοδική της ανάλυση “Note on the Greek Economy“, το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα. Παράλληλα, η ΤτΕ επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός και σε κάθε περίπτωση πάνω από το 2% που θέτει ως ψυχολογικό όριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συν τοις άλλοις, η ανάλυση καταγράφει μια σειρά από κινδύνους οι οποίοι ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση της ΤτΕ, Η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια αναμένεται να διατηρηθεί και τα έτη 2025-2027, εν μέσω ενός αβέβαιου διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2025 αναμένεται να είναι 2,3%, να μειωθεί στο 2,0% το 2026 και να αυξηθεί οριακά στο 2,1% το 2027. Αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υψηλότεροι από τη ζώνη του ευρώ.

Ο κύριος μοχλός ανάπτυξης αναμένεται να είναι η κατανάλωση, ενώ οι επενδύσεις και οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να συμβάλλουν θετικά.

Πιο συγκεκριμένα, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί με μέσο ρυθμό 2,0% κατά την περίοδο πρόβλεψης. Η υψηλή ιδιωτική κατανάλωση υποστηρίζεται από την ενίσχυση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, καθώς η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να ανακάμπτει, οι μισθοί να αυξάνονται και ο πληθωρισμός να μειώνεται σταδιακά.

Οι επενδύσεις

Οι συνολικές επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν με υψηλό ρυθμό την περίοδο 2025-2026, κατά μέσο όρο κατά 7,5%. Οι δημόσιες επενδύσεις θα καταγράψουν έντονα αρνητικό ρυθμό μεταβολής το 2027, ενώ οι επενδύσεις σε κατοικίες θα συνεχίσουν να καταγράφουν ικανοποιητικό ρυθμό.

Ωστόσο, οι επενδύσεις σε κατοικίες ως ποσοστό του ΑΕΠ θα εξακολουθήσουν να παραμένουν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση.

Ωστόσο, οι επενδύσεις σε κατοικίες ως ποσοστό του ΑΕΠ θα εξακολουθήσουν να παραμένουν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο
σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση.

Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται με μέσο ρυθμό 3,2% την περίοδο 2025-2027, σύμφωνα με την ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών και την αναμενόμενη βελτίωση της εξωτερικής ζήτησης.

Ωστόσο, η συμβολή του εξωτερικού τομέα στο ΑΕΠ θα είναι ελαφρώς αρνητική στον ορίζοντα προβολής , λόγω της έντονης επενδυτικής δραστηριότητας που θα προκαλέσει υψηλούς ρυθμούς αύξησης των εισαγωγών, αλλά και, γενικότερα , λόγω του υψηλού εισαγωγικού περιεχομένου της εγχώριας ζήτησης.

Το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα φθάσει το 9,4% το 2025 και στη συνέχεια αναμένεται να μειωθεί ραγδαία, φθάνοντας το 8,2% το 2027, αντανακλώντας τη συνεχή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά το κόστος εργασίας, εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια, οι ονομαστικοί μισθοί ανά εργαζόμενο θα αυξηθούν με υψηλούς ρυθμούς της τάξης του 5,0% ετησίως, κυρίως ως αποτέλεσμα της στενότητας στην αγορά εργασίας, αλλά και όπως υποδεικνύεται από τις πρόσφατες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Υψηλός πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή θα συνεχίσει να επιβραδύνεται κατά την περίοδο πρόβλεψης. Το 2025, αναμένεται να παραμείνει υψηλός στο 2,5%, αντανακλώντας την επιμονή του πληθωρισμού των υπηρεσιών, κυρίως λόγω των αναμενόμενων αυξήσεων των μισθών και των ενοικίων, των πιέσεων από την υψηλή τουριστική ζήτηση και των αυξήσεων των έμμεσων φόρων.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις στοιχείων μετά την ολοκλήρωση της άσκησης του Ιουνίου, ο προβλεπόμενος ρυθμός πληθωρισμού για το 2025 ενδέχεται να αναθεωρηθεί σε κάποιο βαθμό προς τα πάνω. Το 2026, ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,1%, ενώ το 2027 αναμένεται εφάπαξ επιτάχυνση στο 2,4%, η οποία οφείλεται στην ενσωμάτωση των επιπτώσεων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών στην ενεργειακή συνιστώσα του ΕνΔΤΚ.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή χωρίς ενέργεια και τρόφιμα) βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, παρουσιάζοντας σημαντική απόκλιση από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ και αντανακλώντας εν μέρει το μεγάλο θετικό παραγωγικό κενό της ελληνικής οικονομίας. Αναμένεται να μειωθεί στο 2,2% έως το 2027, αντανακλώντας κυρίως την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών.

Οι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι κυρίως καθοδικοί. Αναλυτικότερα, οι κίνδυνοι για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνουν (α) περαιτέρω αύξηση του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο
και απότομη επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης, (β) πιο αρνητικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον
λόγω της μεγαλύτερης και πιο επίμονης αβεβαιότητας, (γ) μεγαλύτερη στενότητα στην αγορά εργασίας και ισχυρότερες μισθολογικές πιέσεις, (δ) φυσικές καταστροφές που συνδέονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, (ε) χαμηλότερο του αναμενόμενου ρυθμό απορρόφησης και χρήσης των κονδυλίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και (στ) βραδύτερη του αναμενόμενου εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, με δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ