Νέα πρόκληση της Τρίπολης με τη σφραγίδα της Αγκυρας

Νέα πρόκληση της Τρίπολης με τη σφραγίδα της Αγκυρας

Πριν καλά καλά σβήσουν οι κινητήρες του αεροπλάνου που μετέφερε τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών από την Τρίπολη της Λιβύης στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, δημοσιεύθηκε στον ΟΗΕ μια ακόμη προκλητική ρηματική διακοίνωση με την οποία η κυβέρνηση της βορειοαφρικανικής χώρας δηλώνει και επίσημα τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στη Μεσόγειο Θάλασσα που φτάνουν κόντρα σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου της θάλασσας, μια ανάσα από την Κρήτη. Πρόκειται για ένα έγγραφο που κατατέθηκε στις 27 Μαΐου, πρωτοκολλήθηκε την 1η Ιουλίου και δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη κομίζοντας και επίσημα την οπτική της Αγκυρας στην ελληνολιβυκή διαφορά βάσει της οποίας τα νησιά όπως η Κρήτη δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς το λιβυκό έγγραφο σε παράγραφο της τρίτης σελίδας τονίζει χαρακτηριστικά: «Από την άποψη της Λιβύης, τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τη μέση γραμμή μεταξύ των ακτών δύο ηπειρωτικών περιοχών από γεωγραφικής άποψης. Τα νησιά μπορούν να αγνοηθούν ή να τους δοθεί περιορισμένη ισχύς στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ορίων». Η κυβέρνηση της Τρίπολης στέκεται και απέναντι στην ΑΟΖ που οριοθέτησαν νόμιμα Ελλάδα και Αίγυπτος, «καθώς ούτε η Ελλάδα ούτε η Αίγυπτος δικαιούνται κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές που οριοθετούνται μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας» αναφέρει συγκεκριμένα.

Προτεκτοράτο

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Οι Λίβυοι δείχνοντας πως λειτουργούν ξεκάθαρα ως προτεκτοράτο της Αγκυρας που δεν επιθυμεί καμιά ελληνική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο, εγκαλούν την Ελλάδα, που έχει κινηθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, για παραβίαση κυριαρχικών τους δικαιωμάτων σε τρεις περιπτώσεις: Με την έγκριση που έδωσε για έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης. Με ορισμένες περιοχές στο νότιο τμήμα του χάρτη της ελληνικής ΑΟΖ όπως αυτή απεικονίζεται στις περιοχές του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου (ΘΧΣ) της Ελλάδας. Με την ΑΟΖ στο Ιόνιο. Η Αθήνα μέσω διπλωματικών πηγών απάντησε μέσα σε λίγη ώρα από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η κίνηση της Τρίπολης αναφέροντας: «Η Ρηματική Διακοίνωση της 27ης Μαΐου 2025 της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σε αντίδραση ελληνικών πρωτοβουλιών άσκησης νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων, εκφράζει τις πάγιες θέσεις της Λιβύης, ωστόσο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Οι θέσεις αυτές έχουν τεθεί στο παρελθόν και απαντηθεί προσηκόντως από την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Το διεθνές δίκαιο δεν επικαθορίζεται από μονομερείς ρηματικές διακοινώσεις, ούτε από ευσεβείς πόθους τρίτων. Τέτοιες θέσεις δεν παραπέμπουν σε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών για οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο του διεθνούς δικαίου και των στέρεων περιφερειακών συμμαχιών που πολλαπλασιάζουν τη διπλωματική της ισχύ. Σε αντίθεση με άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, η Ελλάδα βαδίζει και ενεργεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και δεν διστάζει να διατυπώνει ευθέως τις θέσεις της σε κάθε συνομιλητή της, όπως έπραξε και πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη». Με τις αναφορές σε ρεπορτάζ της λιβυκής τηλεόρασης να πληθαίνουν για επικείμενη κύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, που ελέγχεται από τον Χαφτάρ, η Αθήνα τελεί εν αναμονή και αυτής της εξέλιξης και όλα δείχνουν πως η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που προγραμματιζόταν για τον Ιούλιο αγνοείται, σε μια φάση που σύμφωνα με πληροφορίες και η υπόθεση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης συναντά «σκοπέλους» προερχόμενους από τη Λευκωσία, σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ.

Νέα συμφωνία με Τουρκία

«Συμφωνία καλής θέλησης» υπογράφτηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό την αύξηση του διμερούς εμπορίου της Τουρκίας με τη Λιβύη και την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της εξόρυξης και των υποδομών.

Διαβάστε ακόμη το κύριο άρθρο των «ΝΕΩΝ»

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ