Νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών στο πακέτο της ΔΕΘ

Αυξάνει τη δυναμική του το ΤΕΚΑ

Του Κώστα Κατίκου

Έναν χρόνο νωρίτερα, εντός του 2026 αντί για το 2027, εξετάζει να φέρει η κυβέρνηση τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα είναι τουλάχιστον κατά μισή μονάδα και θα ελαφρύνει περαιτέρω το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.

Η επιπλέον μείωση μπορεί όμως να είναι μεγαλύτερη και να προσεγγίσει τη μία μονάδα, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί στο συνολικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη των εισοδημάτων που θα ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Εφόσον το πολυαναμενόμενο πακέτο μέτρων ενισχυθεί με επιπλέον ποσά από την υπεραπόδοση της οικονομίας, τότε δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η μείωση των εισφορών να φτάσει στη 1 μονάδα, με τη μισή μονάδα να εφαρμόζεται από το 2026 και την άλλη μισή το 2027. 

Στα θετικά στοιχεία αυτού του σεναρίου είναι ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους θα συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης και των μισθών και μέσω αυτών θα αντισταθμιστεί η απώλεια εσόδων που θα έχει ο ΕΦΚΑ από τη μείωση των εισφορών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εξετάζεται να έρθει εντός του 2026 και να προέλθει από τον κλάδο ασθενείας, αν αποφασιστεί να είναι μισή μονάδα (0,5%). Αν επιλεγεί το πιο ενισχυμένο σενάριο, δηλαδή η μείωση να έρθει νωρίτερα και να πιάσει και τη μία μονάδα (1%), τότε θα υπάρξει συνδυασμός μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από ΕΟΠΥΥ και από κλάδους της ΔΥΠΑ, όπως για παράδειγμα οι εργοδοτικές εισφορές από τον κλάδο κατάρτισης. Δεν θα πειραχθούν σε κάθε περίπτωση οι αμιγώς συνταξιοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές (κύριας και επικουρικής ασφάλισης) και ενδεχομένως ούτε η εργοδοτική εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας (1,20%).

Το κόστος από τη μείωση των εισφορών κατά μισή μονάδα εκτιμάται περίπου στα 220 εκατ. ευρώ, ενώ για τη μία μονάδα η απώλεια εσόδων που θα πρέπει να καλύψει ο προϋπολογισμός θα είναι περίπου στα 450 εκατ. ευρώ. 

Ενδεικτικά, η μείωση κατά 1 μονάδα που ισχύει στις ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2025 εκτιμήθηκε ότι θα προκαλέσει απώλεια εσόδων από τις εισφορές μισθωτών στον ΕΦΚΑ κατά 440 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, όμως, ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για τη φετινή χρονιά προβλέπει αύξηση εσόδων από εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κατά 420 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης της απασχόλησης και των μισθών. Στην πράξη, η μείωση εισφορών καλύφθηκε από τα επιπλέον έσοδα που προήλθαν από την αύξηση των κρατήσεων σε υψηλότερους μισθούς και σε περισσότερους εργαζομένους.

Ήδη, από την αύξηση στον κατώτατο μισθό, ο ΕΦΚΑ αναμένει και ανάλογη αύξηση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) αύξησης του κατώτατου μισθού, οι ασφαλιστέες αποδοχές αυξάνονται, κατά προσέγγιση, κατά 140 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. 

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου σε ποσοστό 6,02%, ήτοι από 830 ευρώ σε 880 ευρώ και από 37,07 ευρώ σε 39,30 ευρώ αντίστοιχα, από τον Απρίλιο του 2025 και μετά, οδηγεί σε ετήσια αύξηση των ασφαλιστέων αποδοχών κατά 842,8 εκατ. ευρώ και κατά συνέπεια σε εκτιμώμενη ετήσια αύξηση των εσόδων ύψους 296,33 εκατ. ευρώ για φέτος. 

Πιο κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ

Το σύνολο των εισφορών για τους μισθωτούς (εργοδότη και εργαζομένου) ανέρχεται σήμερα στο 35,16% και είναι στα τέσσερα μεγαλύτερα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ως προς τις εισφορές των εργαζομένων η Ελλάδα με 13,35% καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην Ευρωζώνη, με πρώτη τη Γερμανία (19,9%) και δεύτερο το Βέλγιο (13,7%), όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 11,8%.

Σε επίπεδο χωρών μελών του ΟΟΣΑ οι Έλληνες μισθωτοί είναι στην εξίσου υψηλή 5η θέση, με μέσο όρο εισφορών εργαζομένου 9,5% στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ. 

Το παρήγορο όμως είναι ότι η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τις συντάξεις, με 70% έναντι μέσου όρου 55% στην Ευρωζώνη.

Με τη νέα μείωση οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν υποχωρήσει κατά 5,9% από το 2019 και μετά και θα βρεθούν κάτω από το 36% και συγκεκριμένα στο 35,66%, πλησιάζοντας τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ