«Ενότητα, σκληρότητα και ταχύτητα» είναι οι βασικές πτυχές της μεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίας, κατέστησε σαφές ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, από το Τσούγκσπιτσε της Βαυαρίας, όπου υποδέχεται τους ομολόγους του από πέντε γειτονικές χώρες – Γαλλία, Πολωνία, Τσεχία, Δανία και Αυστρία – για να συζητήσουν για τη μετανάστευση.
Ο Γερμανός ΥΠΕΣ τόνισε κατ’ επανάληψη ότι το Βερολίνο θέλει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες και ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τάχθηκε υπέρ της διαδικασίας αίτησης ασύλου εκτός ΕΕ.
«Συμφωνούμε, είμαστε ενωμένοι», δήλωσε και περιέγραψε τη συνάντηση ως ένα «ορατό σημάδι ενότητας και αποφασιστικότητας» στον κοινό στόχο της «μείωσης της παράνομης μετανάστευσης».
«Η ΕΕ είναι μια κοσμοπολίτικη περιοχή και θα παραμείνει έτσι, αλλά οι λαθρέμποροι και οι διακινητές δεν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν ποιος θα επιτρέπεται να εισέλθει», πρόσθεσε.
Οι έξι υπουργοί συμφώνησαν σε μια πιο αυστηρή πορεία στην πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, όπως αναφέρεται στην τελική διακήρυξη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η έμφαση δίνεται στις «συνεπείς απελάσεις», συμπεριλαμβανομένων των απελάσεων προς τη Συρία και το Αφγανιστάν, στην καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και σε περισσότερες εισδοχές από χώρες εκτός ΕΕ μετανάστες των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί.
Έμφαση στις απελάσεις προς την Συρία και το Αφγανιστάν
«Οι αποτελεσματικές επιστροφές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη σε μια ισορροπημένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική», αναφέρει η κοινή διακήρυξη. «Αυτό περιλαμβάνει επίσης τις απελάσεις προς τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίες πρέπει να είναι δυνατές», τονίζουν οι υπουργοί στη δήλωσή τους. Μόλις σήμερα (18/7) το πρωί, μια πτήση απέλασης με 81 Αφγανούς καταδικασμένους για ποινικά αδικήματα – μεταξύ των οποίων ανθρωποκτονίες και βιασμοί – αναχώρησε από τη Λειψία με προορισμό την Καμπούλ.
Οι έξι χώρες θέλουν επίσης να αυστηροποιήσουν το λεγόμενο «Διάταγμα Επιστροφών». Οι αιτούντες άσυλο που υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα θα πρέπει να φιλοξενούνται σε κέντρα εκτός ΕΕ. «Η προστασία από την ΕΕ δεν σημαίνει απαραίτητα προστασία εντός της ΕΕ», εξήγησε ο Ντόμπριντ, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την αφαίρεση του συνδετικού στοιχείου, την απαίτηση δηλαδή από τους μετανάστες να έχουν σύνδεση με την τρίτη χώρα στην οποία απελαύνονται ή στην οποία μεταφέρεται η διαδικασία ασύλου τους. Το κατά πόσον αυτά τα μέτρα θα υποστηριχθούν από όλα τα κράτη της ΕΕ παρέμεινε ωστόσο ανοιχτό.
Η Επίτροπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τους Πρόσφυγες, Νάταλι Πάβλικ (SPD), επέκρινε την μεταναστευτική πολιτική του Αλεξάντερ Ντόμπριντ. «Θέλουμε έλεγχο και τάξη, αλλά όχι ώθηση για την πρόληψη της μετανάστευσης», τόνισε και πρόσθεσε ότι, αντιθέτως, είναι σημαντικό η γερμανική μεταναστευτική πολιτική να «εκσυγχρονιστεί και να ενισχυθεί το στοιχείο της ενσωμάτωσης».
«Θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι η Γερμανία δεν βρίσκεται πλέον στο φρένο στα ζητήματα μετανάστευσης στην Ευρώπη, αλλά αποτελεί μέρος της ατμομηχανής», υπογράμμισε ο Ντόμπριντ, διαβεβαιώνοντας ότι η αλλαγή πολιτικής στη Γερμανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τους επόμενους μήνες, η ΕΕ πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου και να αυστηροποιήσει την προσέγγισή της στην παράνομη είσοδο και σε όσους κρύβονται πίσω από αυτήν. Διαφορετικά, η περαιτέρω επιβάρυνση των κοινωνιών θα οδηγήσει σε νέα πόλωση, προειδοποίησε και οι ομόλογοί του συμφώνησαν.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα ήθελε να δει μια διαφορετική προσέγγιση
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπρουνό Ρεταϊγιό, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης ξεκινά από τα εξωτερικά σύνορα – και η προστασία τους αφορά όλα τα κράτη μέλη.
«Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τα υψηλά κοινωνικά πρότυπα στην Ευρώπη, εάν η παράνομη μετανάστευση είναι πολύ μαζική», σημείωσε, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Τόμας Σιεμόνιακ, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του στα σύνορα με τη Λευκορωσία και προειδοποίησε για νέες οδούς λαθρεμπορίου, για παράδειγμα μέσω των χωρών της Βαλτικής, ενώ τάχθηκε και εκείνος υπέρ των απελάσεων προς το Αφγανιστάν. Η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Αυστρία αντιλαμβάνεται επίσης την πρόκληση ως κοινό έργο, τόνισε ο Αυστριακός ΥΠΕΣ, Γκέρχαρντ Κάρνερ.
Από την πλευρά της ΕΕ, ο Επίτροπος για την Μετανάστευση Μάγκνους Μπρούνερ υπέδειξε ότι θα ήθελε να δει μια διαφορετική προσέγγιση: «Σε αυτή την κρίσιμη φάση της μεταναστευτικής πολιτικής, απαιτείται καλύτερος συντονισμός και καλύτερες συμφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων. Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να ανακτήσουν την αίσθηση ότι η ΕΕ ελέγχει ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη.
Ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για αυτό είναι το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο για τα επόμενα επτά χρόνια: Ο σημαντικά διευρυμένος προϋπολογισμός της ΕΕ θα παρέχει περίπου τριπλάσια χρήματα για την ασφάλεια, την προστασία των συνόρων και τη μετανάστευση», ανέφερε ο Επίτροπος και έκανε λόγο για σημαντικό μήνυμα, παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει μέχρι τώρα τα σχέδιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αντιδράσεις υπήρξαν από την πλευρά της Εκκλησίας
Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από την πλευρά της Εκκλησίας. Εκκλησιαστικές ενώσεις εξέφρασαν κριτική για την ανακοινωθείσα αυστηροποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση. Η Καθολική Ένωση «Caritas» προειδοποίησε μάλιστα για περαιτέρω απομόνωση.
«Η πρόληψη της μετανάστευσης μέσω ολοένα και νέων εμποδίων ενισχύει πρωτίστως τους αδίστακτους λαθρέμπορους», εξήγησε ο Όλιβερ Μύλερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου για τις διεθνείς υποθέσεις, τη μετανάστευση και την ανακούφιση από καταστροφές. Αντί για νέους φράχτες, χρειάζονται νόμιμες οδοί πρόσβασης, υπογράμμισε.
Η προτεσταντική οργάνωση βοήθειας «Bread for the World» υποστήριξε ότι η συνάντηση στη Βαυαρία δεν διαθέτει «πολιτικό όραμα». Αντί να κάνουν το σύστημα ασύλου πιο λειτουργικό, τα συμμετέχοντα κράτη επιδιώκουν να αποφύγουν την ευθύνη τους, σχεδιάζοντας για παράδειγμα να αναθέσουν τις διαδικασίες ασύλου σε τρίτες χώρες, σύμφωνα με τον υπεύθυνο μετανάστευσης της οργάνωσης βοήθειας, Αντρέας Γκρούνεβαλντ.
Πηγή: in.gr