Το ψυχολογικό προφίλ του κατηγορούμενου για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα σκιαγράφησε με την κατάθεση του ένας ακόμα ψυχίατρος, ο οποίος εξετάστηκε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ενώπιον του οποίου διεξάγεται η δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα.
O Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, ψυχίατρος στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού παρακολουθεί τον κατηγορούμενο από τον Απρίλιο του 2024, οπότε και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος μετά την εγκληματική του πράξη.
Κατά τον μάρτυρα ο κατηγορούμενος στη διάρκεια των συναντήσεων τους διεγνώσθη με διπολική ψυχική διαταραχή.
Με τις ερωτήσεις τους όλα τα μέλη του δικαστηρίου επιχείρησαν να… ανιχνεύσουν το κρίσιμο ζήτημα αν η συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή δεν επέτρεπε στον κατηγορούμενο να αντιληφθεί τον άδικο χαρακτήρα της πράξης του την ώρα που κατάφερε πέντε μαχαιριές στην 28χρονη Κυριακή Γρίβα.
Πρόεδρος: Τι σας είπε ο κατηγορούμενος για εκείνη την ημέρα;
Μάρτυρας: Σε εμένα ανέφερε ένα κενό μνήμης, ότι δεν έχει καμία ανάμνηση των γεγονότων, τον έχω ρωτήσει πολλάκις. Μου είπε ότι δεν θυμάται τίποτα. Μου είπε πως γνωρίζει τι έχει κάνει αλλά το γνωρίζει από τις πληροφορίες που πήρε από τρίτα άτομα μετά.
Εισαγγελέας: Έχετε διαγνώσει διπολική διαταραχή;
Μάρτυρας: Ναι, είναι πάθηση δια βίου και υποτροπιάζουσα. Παλιά τη λέγαμε μανιοκατάθλιψη γιατί έχουμε δύο πόλους, από τη μία μανία και από την άλλη κατάθλιψη. Στη μανία ο άνθρωπος είναι διαρκώς σε μια ένταση δεν μπορεί να ηρεμήσει, μπορεί να κάνει χρήση ναρκωτικών, έχει διαγνωστεί από το 2013 (…).
Εισαγγελέας: Η νόσος αυτή μείωσε την ικανότητα του κατηγορούμενου να αντιληφθεί το άδικο των πράξεων του;
Μάρτυρας: Ναι, εάν εκείνη τη στιγμή είχε ένα μανιακό επεισόδιο θα μπορούσε, δεν μπορούμε όμως να το αξιοποιήσουμε.
Εισαγγελέας: Συνεπώς δεν συνδέετε τη τέλεση του εγκλήματος με κάποιο μανιακό επεισόδιο;
Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω, θα μπορούσε.
Εισαγγελέας: Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν διέπραξε κάποια αξιόποινη πράξη και διέπραξε δολοφονία όταν η Κυριακή του είπε να χωρίσουν;
Μάρτυρας: Δεν σημαίνει ότι οι διπολικοί τελούν έγκλημα.
Εισαγγελέας: Σου επιτρέπει αυτή η πάθηση να αντιληφθείς εκείνη τη στιγμή το άδικο των πράξεων σου; Δηλαδή αν θεωρήσω ότι είχε μανιακό επεισόδιο εκείνη τη στιγμή, θα είχε αντίληψη;
Μάρτυρας: Προφανώς και σου επιτρέπεται εκείνη τη στιγμή να έχεις αντίληψη της πραγματικότητας, αυτό που δεν έχεις είναι έλεγχο των παρορμήσεων σου, έχεις άρση αναστολών…
Εισαγγελέας: Ναι ή όχι; Επιφέρει μειωμένο καταλογισμό;
Μάρτυρας: Το άδικο το αντιλαμβάνεται…
Εισαγγελέας: Ρωτάω αν ήξερε εκείνη τη στιγμή ότι με πέντε μαχαιριές θα σκότωνε τη Κυριακή;
Μάρτυρας: Πιθανότητα ναι το ήξερε.
«Η κοπέλα δεν είχε σφυγμό»
Νωρίτερα, στο δικαστήριο είχε καταθέσει αστυνομικός της ΟΠΚΕ που βρέθηκε τυχαία -όπως είπε- έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων.
«Είδαμε δυο άτομα πεσμένα κάτω και μια αναταραχή έξω. Κοιτάξαμε αν είχαν σημεία ζωής και της προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες. Είδα ότι η κοπέλα δεν είχε σφυγμό. Ο κατηγορούμενος είχε μια πληγή στο λαιμό είχε χάσει τις αισθήσεις του. Με τα τέσσερα δάχτυλά μου προσπαθούσα να σταματήσω το αίμα» σημείωσε.
Ο μάρτυρας εκτίμησε ότι οι συνάδελφοί του στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων «προφανώς σοκαρίστηκαν» και ότι ο φρουρός αντέδρασε με καθυστέρηση λόγω της «έκρηξης αδρεναλίνης».
Ο ισχυρισμός μάλιστα αυτός του αστυνομικού προκάλεσε την αντίδραση του πατέρα της αδικοχαμένης Κυριακής, ο οποίος φώναξε: «Εσύ που είσαι 2 μέτρα πως θα αντιδρούσες; Θα είχες ξαπλώσει πέντε, εδώ μιλάμε για την κόρη μου».
Η δίκη συνεχίζεται με καταθέσεις μαρτύρων.
Πηγή: in.gr