Οι αμερικανικοί κολοσσοί Meta και Google της Alphabet αναπτύσσουν ένα ταχέως αναπτυσσόμενο δίκτυο διηπειρωτικών υποθαλάσσιων καλωδίων, επιδιώκοντας να συμβαδίσουν με την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση εύρους ζώνης και τους φόρτους εργασίας τεχνητής νοημοσύνης.
Τα υποθαλάσσια καλώδια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας υποδομής διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών, επιτρέποντας τα πάντα, από διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις έως χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Ενώ οι δορυφόροι παίζουν συμπληρωματικό ρόλο, αυτές οι σε μεγάλο βαθμό αθέατες υπερ-λεωφόροι δεδομένων μεταφέρουν τη συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας κίνησης στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το 95% της διεθνούς κίνησης διέρχεται μέσω οπτικών ινών που διασχίζουν τον πυθμένα του ωκεανού. Τα υποθαλάσσια καλώδια αποτελούσαν συνήθως τομέα τηλεπικοινωνιακών γιγάντων και κρατικά υποστηριζόμενων κοινοπραξιών. Ωστόσο, γίγαντες της Silicon Valley, όπως η Meta, η Google, η Amazon και η Microsoft, έχουν αναλάβει τον έλεγχο την τελευταία δεκαετία.
Οι συζητήσεις σχετικά με την ανθεκτικότητα αυτού του παγκόσμιου ιστού, αυτού του είδους του θεμελιώδους στρώματος του διαδικτύου έρχονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο.
Ο ανώτερος διευθυντής παγκόσμιων υποθαλάσσιων δικτύων στην Google, Νάιτζελ Μπέιλιφ, δήλωσε ότι μια σταθερή ροή επενδύσεων έχει οδηγήσει σε «τεράστια ανάπτυξη» στις υποδομές υποθαλάσσιων καλωδίων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας τηλεπικοινωνιών TeleGeography με έδρα την Ουάσινγκτον, η οποία πρόσθεσε ότι η τάση δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.
Μια καταπληκτική τεχνολογία
«Είναι σίγουρα μια καταπληκτική τεχνολογία», δήλωσε στο CNBC μέσω βιντεοκλήσης ο Άλαν Μόλντιν, διευθυντής έρευνας της εταιρείας. «Το να μπορείς να στείλεις φως μέσω οπτικής ίνας πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων στον πυθμένα του ωκεανού, είναι απίστευτο, σωστά; Και [λάβετε υπόψη] το γεγονός ότι λειτουργεί τόσο καλά και, γενικά, δεν έχετε κανένα πρόβλημα με την ποιότητα».
Το Project Waterworth Meta ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για την κατασκευή του μακρύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου στον κόσμο. Γνωστό ως Project Waterworth, ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας δήλωσε ότι το σύστημα καλωδίων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων θα φτάσει σε πέντε ηπείρους και θα εκτείνεται σε 50.000 χιλιόμετρα, καθιστώντας το μακρύτερο στην Γη.
Όταν ολοκληρωθεί, το υποθαλάσσιο καλώδιο 24 ζευγών οπτικών ινών πρόκειται να φέρει τεχνολογία υψηλής χωρητικότητας στις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, μεταξύ άλλων βασικών περιοχών.
Ο Άλεξ Έιμ, επικεφαλής της υποδομής δικτύου στην Meta δήλωσε ότι το ορόσημο του έργου καθοδηγείται από τρεις στόχους: την επίτευξη χωρητικότητας, την ανθεκτικότητα και την παγκόσμια εμβέλεια. «Πρώτον, πρέπει πραγματικά να αυξήσουμε τη χωρητικότητα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη απαιτεί μερικά διαφορετικά πράγματα, απαιτεί υπολογιστική ικανότητα, απαιτεί δεδομένα και απαιτεί συνδεσιμότητα», δήλωσε ο Έιμ στο CNBC.
«Και όταν μιλάμε για συνδεσιμότητα, δεν μιλάμε μόνο για επίγεια συνδεσιμότητα, όσον αφορά τα κέντρα δεδομένων, αλλά μιλάμε και για διηπειρωτική συνδεσιμότητα». Ο Έιμ είπε ότι η Meta έχει επενδύσει σε περίπου 30 καλώδια από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, αν και δεν λειτουργούν όλα αυτή τη στιγμή.
Όσον αφορά την ανθεκτικότητα, ο Έιμ είπε ότι οι περιορισμένοι διάδρομοι, οι γεωπολιτικοί παράγοντες και οι προκλήσεις αξιοπιστίας ήταν μεταξύ των λόγων που οδήγησαν την προσπάθεια της εταιρείας να βελτιώσει την ποικιλομορφία των καλωδίων βαθέων υδάτων.
«Πιστεύουμε θεμελιωδώς ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν πρέπει να είναι κάτι που περιορίζεται μόνο σε άτομα στις ΗΠΑ, αλλά κάτι που μπορεί να ωφελήσει όλους. Έτσι, η Waterworth μας επιτρέπει να διασφαλίσουμε αυτήν την παγκόσμια συνδεσιμότητα», είπε ο Έιμ.
Πώς λειτουργούν τα υποθαλάσσια καλώδια
Η Google, η οποία έχει επενδύσει σε περισσότερα από 30 καλώδια σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος Sol, λέγοντας ότι θα συνδέσει τις ΗΠΑ, τις Βερμούδες, τις Αζόρες και την Ισπανία.
Το έργο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης των πελατών για υπηρεσίες Google Cloud και Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλο τον κόσμο.
«Στην πραγματικότητα, από την αυγή της εποχής των δεδομένων, το 99% όλων των μεταδόσεων δεδομένων μεταξύ χωρών όπου χωρίζονται από έναν ωκεανό έχει πραγματοποιηθεί μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων. Διευκολύνει τα πάντα», δήλωσε στο CNBC ο Νάιτζελ Μπέιλιφ, ανώτερος διευθυντής παγκόσμιων υποθαλάσσιων δικτύων στην Google.
«Οι συνομιλίες για την ανθεκτικότητα αυτού του παγκόσμιου ιστού, αυτό το είδος θεμελιώδους στρώματος του διαδικτύου… έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο», πρόσθεσε. Στην πράξη, τα υποθαλάσσια καλώδια έχουν περίπου το μέγεθος ενός λάστιχου κήπου και φέρουν ένα πακέτο οπτικών ινών για τη μετάδοση δεδομένων από το σημείο Α στο σημείο Β.
Η διαδικασία ανάπτυξης της τοποθέτησης ενός καλωδίου μπορεί να διαρκέσει περίπου τέσσερα χρόνια, δήλωσε ο Μπέιλιφ, σημειώνοντας ότι αυτό περιλαμβάνει την επιλογή διαδρομής, τις άδειες έρευνας, την κατασκευή, τις άδειες εγκατάστασης, την εγκατάσταση, τις δοκιμές, τις άδειες λειτουργίας και την κατασκευή ενός καλωδίου.
«Είναι πραγματικά πολύ απλό και δεν διαφέρει από το πώς τοποθετήθηκαν τα πρώτα καλώδια τη δεκαετία του 1850. Τοποθετούμε το καλώδιο σε ένα τεράστιο πλοίο σε αντίστροφη μορφή και ξεκινάμε από το ένα άκρο και το απλώνουμε πολύ αργά προς το άλλο άκρο», δήλωσε ο Μπέιλιφ.
Ερευνητές στο Ινστιτούτο Διαδικτύου της Οξφόρδης δήλωσαν ότι η ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδίων μεγάλης κλίμακας από την Meta και την Google υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι εταιρείες Big Tech «είναι πλέον αρκετά μεγάλες ώστε να έχουν επιχειρηματική βάση για αυτοχρηματοδότηση κάτι που προηγουμένως απαιτούσε μια κοινοπραξία για να έχει οικονομικό νόημα».
Αυτή η μετατόπιση μπορεί επίσης να εγείρει ερωτήματα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ανησυχούν για την αυξανόμενη συγκέντρωση ψηφιακών υποδομών, σημείωσαν οι ερευνητές σε μια ανάρτηση ιστολογίου τον Μάρτιο.
Πηγή: ot.gr