Υπέρψηφίστηκε από την Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Υπέρψηφίστηκε από την Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία σε α’ ανάγνωση, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τη θετική ψήφο των βουλευτών της ΝΔ το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, και τροποποιήσεις με τη δημοσίευση διαθηκών και στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ανακοπών κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης».

Από την πλευρά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, εκτός από το ΚΚΕ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας που καταψήφισαν, το ΠΑΣΟΚ μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛ.ΛΥ και ΝΙΚΗ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει δεκτές προτάσεις κομμάτων και φορέων και θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο, προαναγγέλλοντας, ταυτόχρονα,  την κατάθεση και «νέων σημαντικών βελτιωτικών αλλαγών».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Όπως είπε ο κ. Μπούγας η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης συμφώνησε να τεθεί από 1/1/2026 η ισχύς του νόμου ενώ έκανε γνωστό ότι «υπάρχουν σκέψεις για βελτιωτική αλλαγή, ώστε να παρέχεται η ευχέρεια σε οποιοδήποτε συμβολαιογράφο στην ελληνική επικράτεια, να διεξάγει τον πλειστηριασμό».

«Μπορούμε,  με συναίνεση,  να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή βελτίωση στα άρθρα του νομοσχεδίου, ώστε ο κώδικας πολιτικής δικονομίας να αποτελέσει ένα χρήσιμο θεσμικό εργαλείο και για τους δικαστές και για τους δικηγόρους επωφελεία πάντα των ελλήνων πολιτών.

Εμείς δεν θεωρούμε τον κώδικα πολιτικής δικονομίας , όπως και τον κώδικα ποινικής δικονομίας,  ένα τεχνικό νομοσχέδιο ή ένα νόμο που ρυθμίζει μόνο τα της διαδικασίας.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Θεωρούμε ότι οι δύο κώδικες είναι ουσιαστικά εφαρμοσμένο συνταγματικό δίκαιο, διότι έτσι στη πράξη πραγματώνεται το δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούγας.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εστίασαν κυρίως την κριτική τους στις διατάξεις για τους πλειστηριασμούς, υποστηρίζοντας ότι καθαρίζει τα εμπόδια και ανοίγει τον δρόμο σε φανς και τράπεζες, για τους πλειστηριασμούς ακινήτων  σε βάρος των ευάλωτων δανειοληπτών.

«Η ταμπακιέρα του νομοσχεδίου είναι η αναγκαστική κατάσχεση των ακινήτων και η διευκόλυνση των φανς σε βάρος των δανειοληπτών, ειδικά των ευάλωτων», ανέφερε η  γενική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη. Όπως είπε, «οι δεσμευτικές προθεσμίες είναι αμφίβολης σκοπιμότητας, ο χρονικός προσδιορισμός για τις ανακοπές μη επαρκής και σε βάρος των οφειλετών, ενώ είναι ατελείς οι διατάξεις τόσο για την ενημέρωση των οφειλετών, όσο και στην διαμεσολάβηση.

«Για μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, που θέτουν εμπόδια στους πολίτες διάδικους και τους αποτρέπουν την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, ενώ ταυτόχρονα  υπηρετούν και διευκολύνουν τα  φαντς και τις τράπεζες στους πλειστηριασμούς ακινήτων καθαρίζοντας τους το τοπίο», έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλιού.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Η ειδική εισηγήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη  Καραγεωργοπούλου έδωσε έμφαση στις διατάξεις που αφορούν τους συμβολαιογράφους τονίζοντας την ανάγκη βελτιώσεων.

«Η διαβούλευση ήταν πλήρης, ενδελεχής και το νομοσχέδιο αποτέλεσε αντικείμενο διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», ανέφερε ο κ. Μπούγας απορρίπτοντας αιτιάσεις για φαστ τρακ διαδικασίες.

Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά όλες τις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης για ασφυκτικές και δεσμευτικές χρονικές προθεσμίες σε βάρος των δανειοληπτών, ενώ έδωσε έμφαση στην λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία, όπως είπε, θα βοηθήσει σημαντικά στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

«Το υπαρκτό πρόβλημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ότι -με βάση τα στοιχεία που έχουμε από το πρωτοδικείο στην Αθήνα,  που είναι ένα σχεδόν αποκλειστικό της πρόβλημα- εκκρεμούν μέχρι το 2036, περίπου 34.100 υποθέσεις πλειστηριασμών από ανακοπές.

Η υπερφόρτωση αυτή των πινακίων είναι πραγματική και όχι πλασματική όπως κάποιοι ισχυρίζονται, τα επιβαρύνει, δίνει καθυστερημένες δικασίμους και εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς. Γιατί  όταν παίρνει δικάσιμο ο ανακόπτων το 2036 ακυρώνει κάθε προσπάθεια και κάθε επιχείρημα», είπε.

Όπως εξήγησε, «ενώ ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις υποθέσεις έχει κριθεί, παραμένουν ωστόσο γραμμένες στα πινάκια».

«Εδώ λοιπόν θέλουμε να βάλουμε μία τάξη. Με τα δεδομένα της σημερινής εμπειρίας  περίπου κάθε χρόνο δικάζεται πραγματικά το ένα τρίτο των ανακοπών που είναι γραμμένες στα πινάκια. Επειδή μας ενδιαφέρει να επιταχυνθεί η εκδίκαση τους χάριν των συμφερόντων των δανειοληπτών,  των ανακοπτών,  αλλά και της υποχρέωσης  που έχει το κράτος να εκκαθαρίσει γρήγορα τις διαδικασίες δικαστικής αναγκαστικής εκτέλεσης,  δημιουργούμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία, όσοι επιθυμούν την εκδίκαση, είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν δηλώνοντας ταυτόχρονα και τις συναφείς υποθέσεις με τους γενικούς ειδικούς αριθμούς κατάθεσης των δικογράφων.

Όσοι επιθυμούν, θα έχουν συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, τα οποία θα εξειδικευθούν με υπουργική  απόφαση που θα ακολουθήσει,  θα ενημερωθούν εξατομικευμένα ο καθένας από αυτούς για να μπορεί να ενημερωθεί και να ασκήσει τα δικαιώματά του», ανέφερε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης,  σημειώνοντας ότι,  «όλες οι συναφείς δίκες θα οριστούν στην ίδια δικάσιμο».

«Όχι μόνο δεν μειώνει τα δικαιώματα και τις δικονομικές εγγυήσεις του ανακόπτοντος, αλλά αντίθετα τις επαυξάνει. Δίνει τις εγγυήσεις της τακτικής διαδικασίας και σε αυτή την ιδιότυπη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Όσο δε για το επιχείρημα ότι τάχα δεν υπάρχει η προφορικότητα της συζήτησης σε περιπτώσεις που ως λόγος ανακοπής προβάλλεται η καταχρηστικότητα της αναγκαστικής εκτέλεσης, υπάρχει η απάντηση με τη διάταξη που ορίζει ότι ο δικαστής,  καίτοι έχει τα έγγραφα , τις ένορκες βεβαιώσεις και τα λοιπά αποδεικτικά στοιχεία,  έχει τη δυνατότητα, αν κρίνει ότι πρέπει να εξεταστούν για συγκεκριμένο λόγο ανακοπής μάρτυρες,  να τους καλέσει και να τους εξετάσει. Όπως επίσης έχει τη δυνατότητα να καλέσει και τους ίδιους τους διαδίκους», επεσήμανε.

Έμφαση έδωσε ο κ. Μπούγας και στις προβλεπόμενες υποχρεωτικές δεσμευτικές προθεσμίες που προβλέπονται για τους δικαστές  στην έκδοση της απόφασης ανακοπής.

«Ο δικαστής έχει πλέον υποχρέωση να εκδώσει την απόφαση της ανακοπής στον προβλεπόμενο χρόνο. Καθιστά, δηλαδή, υποχρεωτικές δεσμευτικές τις προθεσμίες όχι μόνο για τους διαδίκους, αλλά και για το δικαστήριο. Έτσι, θα οδηγηθούμε σε λύσεις ορθολογικές υπέρ του οφειλέτη διότι και το δικαστήριο θα οφείλει να εκδώσει την απόφαση του τουλάχιστον 15 μέρες πριν,  και ο διάδικος θα μπορεί να κάνει σε χρόνο επαρκή την έφεση του. Και βεβαίως θα έχει και χρόνο ο δικαστής να κρίνει, αν πιθανολογείται η ευδοκίμηση λόγω της έφεσης, να χορηγήσει αναστολή. Το ίδιο ισχύει για την διόρθωση της κατασχετήριας έκδοσης», επεσήμανε.

Ακόμα, αιτιολόγησε τις νέες αλλαγές που αφορούν στην αρμοδιότητα των συμβολαιογράφων για τους πλειστηριασμούς,  υπογραμμίζοντας ότι «δεν λειτούργησε το ισχύον σύστημα με αποτέλεσμα το 70% των πλειστηριασμών να έχει σωρευθεί στην Αθήνα με ό,τι προσπάθεια και αν έγινε ενδιάμεσα».

«Ζήτησα από τους συμβολαιογράφους να δώσουν λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Δεν δόθηκε και αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε. Δεν έχει υπάρξει, παρά τις εκκλήσεις μας και προειδοποιήσεις μας, από τους συμβολαιογράφους καμία βελτίωση.

Κυρίως, έχουμε πρόβλημα σε ότι αφορά στην κατάρτιση των πινάκων διανομής του πλειστηριάσματος,  από τους συμβολαιογράφους, ιδίως της επαρχίας. Ενώ ο νόμος είναι σαφής και δίνει δίμηνη προθεσμία από την διενέργεια του πλειστηριασμού,  έχουμε στοιχεία και καταγγελίες ότι υπάρχουν καθυστερήσεις δύο ή περισσότερων ετών. Οι προθεσμίες δεν αφορούν  μόνο τους επισπεύδοντες, αλλά και τους αναγγελθέντες δανειστές. Άρα, λοιπόν έχουμε συμφέροντα τα οποία εμείς οφείλουμε να  δούμε και να εξισορροπήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούγας.

«Η διαφάνεια στους πλειστηριασμούς δεν εξασφαλίζεται από την έδρα του συμβολαιογράφου, αλλά από τη δυνατότητα να γίνονται ηλεκτρονικά οι πλειστηριασμοί μέσω της πλατφόρμας και σε αυτήν να μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι ενδιαφερόμενοι», είπε προαναγγέλλοντας μάλιστα νέα βελτιωτική αλλαγή.

«Υπάρχει σκέψη,  αντί για την πρωτεύουσα του κράτους -η οποία με βάσει το σχέδιο νόμου είναι υποχρεωτική, εφόσον δεν υπάρχει πιστοποιημένος συμβολαιογράφος και δεν δηλώσει έτοιμος και πρόθυμος να δημιουργήσει τον πλειστηριασμό πιστοποιημένο στης  πρωτοδικιακής περιφέρειας εκτέλεσης- να μπορεί να παρέχεται η ευχέρεια, σε οποιοδήποτε συμβολαιογράφο στην ελληνική επικράτεια, να διεξάγει τον πλειστηριασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Κλείνοντας, ο κ. Μπούγας επεσήμανε ότι, «ο  δικαστής έχει τη δυνατότητα,  αν κρίνει ότι πρέπει να εξεταστούν συγκεκριμένοι μάρτυρες να τους καλέσει και να τους εξετάσει, όπως επίσης έχει τη δυνατότητα να καλέσει και τους ίδιους τους διαδίκους».

«Καμία, λοιπόν, μείωση των εγγυήσεων. Η διάταξη προσπαθεί να βάλει τάξη. Η προσωρινή διαταγή υποχρέωνε τους οφειλέτες να καταβάλουν τα χρήματα. Ενώ πολλοί από αυτούς έβλεπαν να χάνονται οι υποθέσεις τους,  να απορρίπτονται οι αιτήσεις τους παρά ταύτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, για χρόνια πολλά,   πλήρωναν το ποσό της προσωρινής διαταγής βλέποντας στο τέλος ένα δικόγραφο τους να απορρίπτεται.

Άρα, υπάρχει συμφέρον της ταχείας εκδίκασης και εκκαθάρισης αυτών των υποθέσεων,  με αριθμό δικαστών τον οποίο έχουμε συνεννοηθεί με τον προϊστάμενο του πρωτοδικείου, για να ολοκληρωθεί πλέον και αυτή η εκκρεμότητα που αποτελεί αγκάθι πραγματικά στα πλευρά της ελληνικής δικαιοσύνης», κατέληξε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ