Την Κυριακή 13 Ιουλίου, η αναφερόμενη απαγωγή ενός εμπόρου από τη μειονότητα των Δρούζων στην Συρία πυροδότησε μία σειρά θανατηφόρων συγκρούσεων μεταξύ των πολιτοφυλάκων των Δρούζων και των σουνιτών Βεδουίνων μαχητών στα νότια της χώρας.
Αργότερα, την Τρίτη 15 Ιουλίου, το Ισραήλ παρενέβη στρατιωτικά, δηλώνοντας ότι οι δυνάμεις του επεδίωκαν να προστατεύσουν τους Δρούζους και να εξοντώσουν τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που κατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον τους στη Σουέιντα.
Σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον 350 άτομα έχουν σκοτωθεί στη Σουέιντα από την Κυριακή.
Οι αιματηρές ταραχές, σε συνδυασμό με τις βίαιες ισραηλινές επιθέσεις, έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους για κατάρρευση της ασφάλειας στη Συρία, καθώς η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός εμφυλίου πολέμου που διαρκεί πάνω από μια δεκαετία και την πρόσφατη κατάληψη της Δαμασκού από ισλαμιστές αντάρτες τον Δεκέμβριο του 2024.
🇸🇾SYRIAN DRUZE and ISRAEL SITUATION UPDATES – Real time from Israel
🅸🆂🆁🅰🅴🅻 🅁🄴🄰🄻🅃🄸🄼🄴 – «Connecting the World to Israel in Realtime»
( VIDEO – Israel attack on the Syrian Army General Staff building in Damascus, live on Arab news. )
🇸🇾ON THE SYRIAN DRUZE SITUATION… pic.twitter.com/qmMrAWnXGW
— Israel Realtime (@IsraelRealtime) July 16, 2025
Ο σημερινός ηγέτης της Συρίας, ο πρώην τζιχαντιστής Αχμέντ αλ-Σαράα, έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τις μειονότητες της Συρίας.
Ποιοι είναι οι Δρούζοι;
Οι Δρούζοι είναι μια αραβόφωνη εθνοθρησκευτική μειονότητα στη Συρία, το Λίβανο, το Ισραήλ και τα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν.
Η θρησκεία των Δρούζων είναι μια παραφυάδα του σιιτικού Ισλάμ με τη δική της μοναδική ταυτότητα και πεποιθήσεις.
Οι μισοί από τους περίπου ένα εκατομμύριο πιστούς της ζουν στη Συρία, όπου αποτελούν περίπου το 3% του πληθυσμού.
Η κοινότητα των Δρούζων του Ισραήλ θεωρείται σε μεγάλο βαθμό πιστή στο ισραηλινό κράτος, λόγω της συμμετοχής των μελών της στη στρατιωτική θητεία. Σύμφωνα με την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία του Ισραήλ, περίπου 152.000 Δρούζοι ζουν στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν.

Δρούζοι κρατούν μια σημαία με τους πνευματικούς ηγέτες τους, καθώς στέκονται στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στις περιοχές των Δρούζων στη Συρία, στο Ματζντάλ Σαμς, κοντά στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των κατεχόμενων από το Ισραήλ Υψιπέδων του Γκολάν και της Συρίας, στις 16 Ιουλίου 2025.
Οι Δρούζοι της Συρίας
Ιστορικά, κατέχουν μια επισφαλή θέση στην πολιτική τάξη της Συρίας. Κατά τη διάρκεια του σχεδόν 14ετούς εμφυλίου πολέμου στη Συρία, οι Δρούζοι διατηρούσαν τις δικές τους πολιτοφυλακές στο νότιο τμήμα της χώρας.
Από την πτώση του Άσαντ τον Δεκέμβριο, αντιστέκονται στις προσπάθειες του κράτους να επιβάλει την εξουσία του στη νότια Συρία.
Παρά το γεγονός ότι η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των Δρούζων και δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την τάξη στη νότια Συρία, οι δυνάμεις της έχουν επίσης κατηγορηθεί για επιθέσεις εναντίον της μειονότητας, με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο να καταγράφει «αυθαίρετες εκτελέσεις» Δρούζων από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Τέτοιες αναφορές έχουν τροφοδοτήσει την δυσπιστία ορισμένων μελών της κοινότητας των Δρούζων απέναντι στις αρχές της Δαμασκού.
Γιατί το Ισραήλ προσεγγίζει την κοινότητα
Μετά την ξαφνική πτώση του Άσαντ, το Ισραήλ έχει προσεγγίσει τη κοινότητα των Δρούζων κοντά στα βόρεια σύνορά του, σε μια προσπάθεια να σφυρηλατήσει συμμαχίες με τις μειονότητες της Συρίας.


Δρούζοι του Ισραήλ
Έχει τοποθετηθεί όλο και περισσότερο ως περιφερειακός προστάτης των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, των Δρούζων και των Αλαουιτών στη Συρία, ενώ επιτίθεται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία και στις κυβερνητικές δυνάμεις.
Κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών συγκρούσεων τον Μάιο, το Ισραήλ πραγματοποίησε επιθέσεις κοντά στο προεδρικό μέγαρο στη Δαμασκό, δηλώνοντας ότι επρόκειτο για προειδοποίηση ενάντια στις επιθέσεις εναντίον των Δρούζων.
Ωστόσο, ορισμένες προσωπικότητες των Δρούζων στη Συρία και το Λίβανο κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι υποδαυλίζει τις θρησκευτικές διαιρέσεις για να προωθήσει τις επεκτατικές του φιλοδοξίες στην περιοχή.
Γιατί επιτίθεται το Ισραήλ στη Συρία τώρα;
Οι πιο πρόσφατες επιθέσεις είχαν κυρίως προειδοποιητικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα έναντι της συριακής στρατιωτικής δύναμης που αναπτύσσεται στη νότια Συρία, καθώς το Ισραήλ επιδιώκει να δημιουργήσει μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, το Ισραήλ φοβάται την παρουσία ισλαμιστών μαχητών κοντά στα βόρεια σύνορά του, κατά μήκος των κατεχόμενων από το Ισραήλ υψωμάτων του Γκολάν.
Ενώ οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις της 15ης Ιουλίου περιορίστηκαν σε στόχους των δυνάμεων ασφαλείας και οχήματα στη Σουέιντα, ο ισραηλινός στρατός επέκτεινε το εύρος των επιθέσεών του στις 16 Ιουλίου, χτυπώντας το Υπουργείο Άμυνας και το αρχηγείο του συριακού στρατού στη Δαμασκό.
Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν την πιο σοβαρή κλιμάκωση των ισραηλινών ενεργειών στη Συρία από τον Δεκέμβριο του 2024, όταν καταστράφηκαν εκατοντάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα και καταλήφθηκε μια ζώνη ασφαλείας που περιπολούσε ο ΟΗΕ στα υψώματα του Γκολάν.
Το Ισραήλ έχει επιτεθεί στη Συρία πολλές φορές, με σκοπό να εμποδίσει τις νέες αρχές να αναπτύξουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες, οι οποίες θεωρούνται πιθανή απειλή για την ισραηλινή ασφάλεια.
«Οι προειδοποιήσεις στη Δαμασκό έχουν τελειώσει – τώρα θα ακολουθήσουν οδυνηρά χτυπήματα», έγραψε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατζ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 16 Ιουλίου, λίγο μετά την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στη Δαμασκό.
Israel steps up Syria strikes with Damascus attack as Druze clashes continue – https://t.co/YwL6MQvykb
— Saeed Shah (@SaeedShah) July 16, 2025
Πώς αντέδρασε ο υπόλοιπος κόσμος;
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «πολύ ανήσυχες» για τη βία και ανακοίνωσε στις 16 Ιουλίου: «Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένα μέτρα που θα θέσουν τέλος σε αυτή την ανησυχητική και τρομακτική κατάσταση απόψε».
Αρκετές αραβικές χώρες, μεταξύ των οποίων ο Λίβανος, το Ιράκ, το Κατάρ, η Ιορδανία, η Αίγυπτος και το Κουβέιτ, καταδίκασαν τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της συριακής κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε τις «επικίνδυνες επιθέσεις» του Ισραήλ εναντίον της Συρίας, ενώ το Ιράν χαρακτήρισε τις επιθέσεις «απόλυτα προβλέψιμες».
Η Τουρκία, βασικός παράγοντας στη μετά-Άσαντ Συρία, χαρακτήρισε τις επιθέσεις «πράξη σαμποτάζ κατά των προσπαθειών της Συρίας να εξασφαλίσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε επίσης τις «κλιμακούμενες» επιθέσεις του Ισραήλ στη Σουέιντα και τη Δαμασκό.
Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια;
Η βία υπογράμμισε την ευπάθεια της μεταπολεμικής ασφάλειας και του πολιτικού τοπίου της Συρίας, με την τελευταία έξαρση βίας να τροφοδοτεί τους φόβους για νέες θρησκευτικές επιθέσεις σε ολόκληρη τη Συρία.
Καθώς ο Σάαρα προσπαθεί να εδραιώσει τον έλεγχό του στη Συρία και να ενώσει τις διάφορες ομάδες της, παραμένει να δούμε αν η ισλαμιστική κυβέρνησή του θα καταφέρει να συμφιλιώσει τις βαθιά ριζωμένες θρησκευτικές διαιρέσεις της Συρίας, που τροφοδοτήθηκαν από χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Οι θρησκευτικές συγκρούσεις, σε συνδυασμό με τις ισραηλινές επιθέσεις, απειλούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την οικοδόμηση του κράτους και την μεταπολεμική ανάκαμψη.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, είναι πιθανό να συνεχίσει να θεωρεί τις νέες αρχές ως σημαντική απειλή για την ασφάλειά του και τις εδαφικές του φιλοδοξίες, γεγονός που θα το ωθήσει να επιδιώξει συμμαχίες με ομάδες που ενδέχεται να αισθάνονται αποξενωμένες από τις νέες αρχές.
Πηγή: in.gr