Σταθερή κρατά την πρόβλεψή του το ΙΟΒΕ σε σχέση με την ελληνική ανάπτυξη για το 2025, ενώ παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με τον πληθωρισμό. Η παρουσίαση των μεγεθών για το δεύτερο τρίμηνο του έτους εμπεριέχει την εκτίμηση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 2,2% φέτος σε σχέση με το 2024. Η εκτίμηση είναι η ίδια με εκείνη που δόθηκε κατά την παρουσίαση του πρώτου τριμήνου 2025.
Αναφορικά με το 2026 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 2,4% και είναι λίγο υψηλότερος σε σχέση με την εκτίμηση που υπήρξε πριν τρεις μήνες. Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο θα έχει η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα, το οποίο θα βρίσκεται στο τελευταίο έτος υλοποίησης.
Βασικό «εργαλείο» στην άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ, όπως ανέφερε, ο κ. Βέττας, είναι η κατανάλωση, η οποία φέτος αναμένεται να αγγίξει το 1,8%, ενώ το 2026 αναμένεται να «πέσει» στο 1%.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Βέττας εξέφρασε τον προβληματισμό για την πορεία των επενδύσεων. Όπως ο ίδιος εξήγησε, κατά το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε ρυθμός ανάπτυξης 2,2%, ωστόσο, αυτό που είναι ανησυχητικό αφορά τη μεταβολή από τρίμηνο σε τρίμηνο, η οποία είναι μηδενική. Παράλληλα, ο ίδιος εκδήλωσε την ανησυχία του και σε σχέση με τη μείωση κατά 3,2% των παγίων επενδύσεων, η οποία καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2025. «Αν αυτή είναι τάση, τότε είναι πολύ ανησυχητικό. Αλλιώς θα πρέπει να το δούμε που οφείλεται».
Πληθωριστικές πιέσεις και αβεβαιότητα
Από εκεί και πέρα, ο κ. Βέττας αναφέρθηκε και στην αβεβαιότητα για την έκταση του εμπορικού προστατευτισμού, αλλά και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει τόσο η νομισματική όσο και η δημοσιονομική πολιτική. Ακόμη, κίνδυνοι ελλοχεύουν εξαιτίας και των πολεμικών συγκρούσεων, οι οποίες διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή.
Δεδομένων των ανωτέρω, κυριαρχεί η ανησυχία για νέες πληθωριστικές πιέσεις, μείωση των ρυθμών μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, μεταβλητότητα στις αγορές και αναβλητικότητα στην δημιουργία των επενδύσεων.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι φέτος θα κυμανθεί στην χώρα μας στο 2,8% και του χρόνου στο 2,3%. Ο κ. Βέττας σημείωσε ότι παραμένει πρόβλημα από τη στιγμή που είναι σχετικά υψηλότερος του μέσου όρου τόσο της ευρωζώνης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ρέτσος: Επιπεδοποίηση των τουριστικών εσόδων
Παράλληλα, προβληματισμός δημιουργείται και σε σχέση με τον τουρισμό στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Γιάννης Ρέτσος τόνισε ότι έχουμε πλέον μία επιπεδοποίηση της κίνησης ειδικά στα νησιά και εκτός της Σαντορίνης που αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της σεισμικής δραστηριότητας και αυτό θα φανεί περισσότερο όταν βγουν τα αποτελέσματα του Ιουνίου και του Ιουλίου. Απαντώντας σε ερώτηση του ΟΤ, ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι τα φετινά τουριστικά έσοδα θα είναι κοντά στα περυσινά «και λίγο παραπάνω», ενώ δεν απέκλεισε να υπάρχει μια μικρή μείωση το 2026.
Πηγή: ot.gr