Η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου: ενώ η παραγωγή διεθνώς αυξάνεται και θα περίμενε κανείς πτώση τιμών, αυτές παραμένουν «κολλημένες» γύρω στα 70 δολάρια το βαρέλι. Ποιος αγοράζει, άραγε, όλο αυτό το «πλεονάζον» πετρέλαιο; Η απάντηση φαίνεται να είναι ξεκάθαρη: Η Κίνα.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, μόνο στο δεύτερο τρίμηνο του 2025 η χώρα αγόρασε περίπου 82 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου — μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες που έχει αγοράσει ποτέ μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα. Αυτή τη φορά, όμως, δεν περίμενε κάποια πτώση στις τιμές για να «γεμίσει τις δεξαμενές» της, όπως έκανε στο παρελθόν, αλλά προχώρησε σε μια σταθερή και οργανωμένη συσσώρευση, αδιαφορώντας για τις διακυμάνσεις της αγοράς.
Η εξήγηση βρίσκεται στις πολιτικές αποφάσεις του Πεκίνου. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 τέθηκε σε εφαρμογή η νέα «Νομοθεσία Ενέργειας», η οποία για πρώτη φορά υποχρεώνει τόσο τις κρατικές όσο και τις ιδιωτικές ενεργειακές εταιρείες να διατηρούν συγκεκριμένα αποθέματα πετρελαίου. Αυτό έφερε μια σειρά κινήσεων: οι κολοσσοί του κλάδου CNPC και CNOOC δημιούργησαν ειδικές θυγατρικές για να διαχειρίζονται αυτά τα αποθέματα, ενώ ιδρύθηκε και νέος θεσμός — το Υποεπιτροπή Εμπορικών Αποθεμάτων — για να συντονίζει καλύτερα κράτος και επιχειρήσεις, όπως αναφέρει η ιταλική Il Sole24 ore.
Πρακτικά, η Κίνα αξιοποιεί υποδομές που μέχρι πρόσφατα έμεναν μισοάδειες: οι εμπορικές της δεξαμενές είναι γεμάτες μόνο κατά 50%, αφήνοντας μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω αποθήκευση, χωρίς να χρειάζεται η κατασκευή νέων στρατηγικών εγκαταστάσεων, που θα απαιτούσαν χρόνο και μεγάλες επενδύσεις. Έτσι, οι κινεζικές εταιρείες αναδεικνύονται σε στρατηγικούς συνεργάτες του κράτους, διαθέτοντας την ευελιξία και την ταχύτητα που χρειάζεται για να υλοποιηθεί το νέο σχέδιο ενεργειακής ασφάλειας.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ τα παγκόσμια αποθέματα αυξάνονται συνολικά, η γεωγραφική τους κατανομή είναι άνιση: σχεδόν όλη η αύξηση των αποθεμάτων συμβαίνει στην Ασία, ενώ στα κέντρα που διαμορφώνουν τις διεθνείς τιμές, όπως η Ευρώπη και η Αμερική, τα αποθέματα παραμένουν χαμηλά. Αυτό δημιουργεί την εικόνα μιας αγοράς που είναι «σφιχτή», κρατώντας τις τιμές υψηλά, ακόμη κι αν συνολικά υπάρχει αρκετό πετρέλαιο.
Η Κίνα δηλώνει ότι με θεσμική οργάνωση και στρατηγικό όραμα, καταφέρνει να ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή της ασφάλεια, ενώ παράλληλα επηρεάζει, άμεσα ή έμμεσα, τη διεθνή αγορά πετρελαίου και τις τιμές που πληρώνει ολόκληρος ο πλανήτης.
Πηγή: tanea.gr