Ένα παιδί, τρεις γονείς: Η επανάσταση στο ανθρώπινο DNA χωρίς μιτοχονδριακές ασθένειες έρχεται από τη Βρετανία

Ένα παιδί, τρεις γονείς: Η επανάσταση στο ανθρώπινο DNA

Οκτώ μωρά έχουν γεννηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη χρήση γενετικού υλικού από τρεις ανθρώπους, μέσω μιας πρωτοποριακής μεθόδου που αποτρέπει σοβαρές και συχνά θανατηφόρες κληρονομικές ασθένειες, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Η τεχνική, που ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες, συνδυάζει το ωάριο και το σπερματοζωάριο των γονέων με ένα δεύτερο ωάριο από δωρήτρια. Η μέθοδος αυτή έχει εγκριθεί νόμιμα στη Βρετανία εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, όμως τώρα για πρώτη φορά υπάρχουν αποδείξεις πως οδηγεί σε παιδιά ελεύθερα από ανίατες μιτοχονδριακές παθήσεις.

Οι μιτοχονδριακές ασθένειες, που μεταδίδονται από τη μητέρα στο παιδί συχνά οδηγούν σε αναπηρίες ή θάνατο λίγες μέρες μετά τη γέννηση. Τα παιδιά που γεννιούνται με αυτή τη μέθοδο κληρονομούν το μεγαλύτερο μέρος του γενετικού τους υλικού από τους γονείς, αλλά λαμβάνουν και ένα μικρό ποσοστό (περίπου 0,1%) από τη δωρήτρια, το οποίο μεταβιβάζεται στις επόμενες γενιές.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Μέχρι σήμερα, 22 οικογένειες έχουν υποβληθεί στη διαδικασία στο Κέντρο Γονιμότητας του Νιούκαστλ, όπου γεννήθηκαν τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια, ανάμεσά τους και ένα ζευγάρι διδύμων. Όλα τα μωρά είναι υγιή και αναπτύσσονται φυσιολογικά.

Πέρα από ορισμένες επιπλοκές, όπως μια περίπτωση επιληψίας που υποχώρησε και ένα παιδί με αρρυθμία που αντιμετωπίζεται επιτυχώς, αυτές δεν σχετίζονται με τη μέθοδο ή με τη μιτοχονδριακή νόσο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως σε πέντε περιπτώσεις δεν ανιχνεύτηκαν ελαττωματικά μιτοχόνδρια, ενώ σε τρεις υπήρχε μικρό ποσοστό, πολύ κάτω από το όριο που προκαλεί νόσο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέπτυξε και νομιμοποίησε τη μέθοδο, παρά τις ηθικές αντιδράσεις λόγω της μόνιμης αλλαγής στο γενετικό υλικό.

Ο καθηγητής Σερ Νταγκ Τέρνμπουλ, από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, δήλωσε: «Μόνο εδώ θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Έχουμε οκτώ υγιή παιδιά χωρίς μιτοχονδριακή νόσο, αποτέλεσμα επιστημονικής αριστείας και κατάλληλης νομοθεσίας».

Η Λιζ Κέρτις, ιδρύτρια του φιλανθρωπικού οργανισμού Lily Foundation, τόνισε: «Αυτή είναι η πρώτη πραγματική ελπίδα για πολλές οικογένειες να σπάσουν τον κύκλο αυτής της κληρονομικής νόσου».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ