Την κρητική βεντέτα φοβάται η κυβέρνηση

Την κρητική βεντέτα φοβάται η κυβέρνηση

Σας έγραφα για το θέμα της εγκατάστασης μόνιμων κλειστών δομών για μετανάστες στην Κρήτη, για το οποίο γίνονται πλέον δηλώσεις καθημερινά, με τους δημάρχους του νησιού να έχουν ξεσηκωθεί και τον Θάνο Πλεύρη να προαναγγέλλει την κατασκευή και δεύτερης δομής προτού καν λυθεί το ζήτημα της πρώτης… Οσο κι αν επιμένει ο υπουργός όμως, το Μαξίμου φοβάται μην εξελιχθεί το πράγμα σε κρητική βεντέτα με τις τοπικές αρχές. Και ο φόβος αυτός οδηγεί σε διγλωσσία, σύμφωνα με όσα μού λένε οι πηγές μου από το νησί που έχουν γνώση όσων λέγονται στις σχετικές συσκέψεις. Ενδεικτικά να σας πω ότι έχει πέσει στο τραπέζι η αντιπρόταση να γίνουν μεν δύο νέες δομές αλλά να μην είναι οι λεγόμενες «κλειστές». Δηλαδή τα γνωστά και ως «προαναχωρησιακά κέντρα». Να ιδρυθούν, αντ’ αυτού, δύο νέα ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) για μετανάστες και αιτούντες άσυλο, τα οποία είναι μεν ανοιχτά αλλά με κανόνες και φρούρηση. Θα χρησιμεύουν στην καταγραφή αλλά, από εκεί και ύστερα, όποιος πρέπει να κρατηθεί θα μεταφέρεται στην ενδοχώρα. Το σενάριο αυτό οι περισσότεροι δήμαρχοι δεν το απορρίπτουν, τουλάχιστον στις αρχικές κουβέντες, αφού δεν πρόκειται για νέες «Μόριες».

Μπερδέψαν τις γραμμές μας

Το κλίμα στις συζητήσεις μεταξύ δημάρχων και κυβερνητικών χαλάει όμως όταν βγαίνει δημόσια ο αρμόδιος υπουργός και απαιτεί να γίνει τουλάχιστον μία κλειστή δομή, όπου θα κρατείται κόσμος ώσπου να βρεθεί τρόπος να σταλεί πίσω. Και ξέρουμε πόσο αργούν οι επιστροφές, οι λίγες που γίνονται. Και εδώ έρχεται η διγλωσσία που λέγαμε… Διότι ταυτόχρονα στο υπουργείο Μετανάστευσης υπηρετεί και η Κρητικιά Σέβη Βολουδάκη, που έχει μάλλον αναλάβει να ρίξει τους τόνους. Μιλώντας στην τοπική τηλεόραση του νησιού, η υφυπουργός έκανε λόγο για ίδρυση ενός κέντρου ταυτοποίησης όπου ο καθένας που φτάνει στην Κρήτη θα μένει για λίγες ημέρες μόνο, ώσπου να καταγραφεί, να καταθέσει αίτηση ασύλου κ.λπ. Και μετά τα γραφειοκρατικά θα μεταφέρεται στις δομές της ενδοχώρας.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Στην Κομισιόν στέλνει την Κρήτη το ΚΚ

Την κρίση που εξελίσσεται στην Κρήτη ανέδειξε με ερώτησή του προς την Κομισιόν το ΚΚΕ διά του ευρωβουλευτή του, Κώστα Παπαδάκη. Στο κείμενο που υπέβαλε υπ’ όψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Παπαδάκης κάνει λόγο για «εικόνες ντροπής» με ξεριζωμένους πρόσφυγες που βρίσκονται «στοιβαγμένοι σε παντελώς ακατάλληλες συνθήκες», ενώ στηλιτεύει και «την απαράδεκτη, ρατσιστική τροπολογία τρίμηνης αναστολής υποβολής αίτησης ασύλου που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ και έχει τη βάση της στην επικίνδυνη πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων». Εκτός από το ζήτημα αυτό, της τροπολογίας για το άσυλο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζητά, συγκεκριμένα, από την Κομισιόν να τοποθετηθεί για το γεγονός ότι «με ευθύνη της ΕΕ, της κυβέρνησης ΝΔ και των τοπικών διοικήσεων, παρότι υπήρχε χρόνος και είχε εντοπιστεί από το περσινό φθινόπωρο η αυξανόμενη τάση ροών προς την Κρήτη, δεν διαμορφώθηκε η απαραίτητη υποδομή σύγχρονων και ανθρώπινων χώρων προσωρινής φιλοξενίας και καταγραφής προκειμένου οι πρόσφυγες να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε στις χώρες τελικού προορισμού τους». Γεγονός είναι, θυμίζω, ότι στα ζητήματα που αφορούν τις δομές των αιτούντων άσυλο η Κομισιόν πρέπει να έχει λόγο, καθώς από εκεί εκταμιεύονται και τα κονδύλια για τα σχετικά έξοδα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Τον κλείδωσαν μέσα σε εργοτάξιο

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Το πολιτικό ρεπορτάζ δεν σε αφήνει να πλήξεις ούτε το καλοκαίρι. Μέγα δράμα προέκυψε, για παράδειγμα, στους πολιτικούς κύκλους της Χίου, μετά την καταγγελία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Μιχαηλίδη ότι ένα τοπικό στέλεχος της ΝΔ Χίου τον… κλείδωσε μέσα σε ένα εργοτάξιο. Στο υπό κατασκευή Δικαστικό Μέγαρο του νησιού, συγκεκριμένα, όπου ο Μιχαηλίδης λέει πως η πόρτα του ήταν ανοιχτή και μπήκε, χωρίς κανείς να τον εμποδίσει, για να δει την πορεία των εργασιών. Οταν όμως επιχείρησε να φύγει – κατά την αφήγησή του πάντα –, διαπίστωσε ότι ο υπεύθυνος του εργοταξίου και «γαλάζιο» κομματικό στέλεχος της ΝΔ τού είπε πως η είσοδος απαγορεύεται, τον κλείδωσε και δεν τον άφηνε να φύγει ώσπου να ενημερωθεί ο εργολάβος. «Ο αυταρχισμός της κορυφής αυτής της κυβέρνησης έχει κατέβει μέχρι τον πάτο της ΝΔ. Η ψευδαίσθηση ότι είναι παντοδύναμοι τους παρασύρει σε τέτοιες απίστευτες ενέργειες. Είναι τραμπούκοι και πλέον επικίνδυνοι» κατήγγειλε σε ανάρτησή του ο βουλευτής, που κάλεσε την Αστυνομία και απειλεί με μηνύσεις. Ετσι, το θέμα απέκτησε τέτοιες διαστάσεις που ένιωσε την ανάγκη να τοποθετηθεί ο έτερος Χιώτης, Νότης Μηταράκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «προφανώς δεν επιτρέπεται να κρατηθεί ένας βουλευτής» (πάλι καλά να πούμε) «ομοίως όμως δεν μπορεί κάποιος να μπαίνει χωρίς μέτρα προστασίας και χωρίς παρουσία μηχανικών σε εργοτάξιο, διότι ο κίνδυνος ατυχήματος είναι μεγάλος και το εργοτάξιο έχει ευθύνη».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ