Στα…χαρακώματα κυβέρνηση-αντιπολίτευση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για τη ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Στοιχεία μετωπικής σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης λαμβάνει η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μέσα στις επόμενες ώρες θα κατατεθεί τυπικά στη Βουλή η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, ενώ ήδη από χθες ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά (από κοινού) έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, ζητώντας προανακριτική επιτροπή, η οποία θα θέσει στο…μικροσκόπιό της τη διερεύνηση κακουργηματικών ευθυνών των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.

Η κατάθεση της πρότασης από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα διαμορφώσει το τελικό σκηνικό της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως αυτό θα εξελιχθεί εντός της Ολομέλειας μέχρι το χρονικό ορόσημο των θερινών διακοπών του Κοινοβουλίου. Μία αντιπαράθεση που έχει ως σημεία αναφοράς την περίοδο διερεύνησης, αλλά και τα ζητήματα της παραγραφής, με “γαλάζια” στελέχη να επισημαίνουν ότι κεντρικός στόχος είναι η αποκάλυψη ολόκληρου του φάσματος της κακοδιαχείρισης στον “αμαρτωλό” ΟΠΕΚΕΠΕ σε βάθος τριών δεκαετιών και στελέχη της αντιπολίτευσης να εγκαλούν το Μέγαρο Μαξίμου για “συγκάλυψη” και “διάχυση ευθυνών”.

Τα σημεία τριβής

Με τη…μητέρα των μαχών εντός της Βουλής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ να πλησιάζει, κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, πως η πρόταση που κομίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας κινείται σε απόλυτα θεσμικά πεδίο. “Η πρόταση για εξεταστική επιτροπή είναι μία λογική απόφαση για μία πληγή που έχει οδηγήσει τη χώρα μας να πληρώσει τα τελευταία 30 χρόνια πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι το ακριβώς αντίθετο της συγκάλυψης. Και αυτό καθώς δεν εξαιρεί καμία περίοδο διακυβέρνησης. Ούτε φυσικά και τη δική μας. Εάν δε φωτιστούν όλες οι πτυχές για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δε θα λάβουμε ποτέ απαντήσεις για ζητήματα, όπως η τεχνική λύση και οι διασταυρωτικοί έλεγχο. Ποιοι υπουργοί έστειλαν πόσους στη Δικαιοσύνη τα προηγούμενα χρόνια, τι έγινε με τα τεχνικά σχέδια βόσκησης, ποιος ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλα όσα έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια.

Και επί των δικών μας ημερών”, σχολιάζουν, προσθέτοντας πως η επιλογή της εξεταστικής δεν είναι συγκρουσιακή, αλλά “συνειδητή πράξη με έντονα στοιχεία αυτοκριτικής”. Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να ταυτίζουν τις κινήσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας με τη λέξη-κλειδί της “συγκάλυψης”. Προς επίρρωση της στρατηγικής αποδόμησης που έχουν χαράξει, επισημαίνουν πως στο Κοινοβούλιο έχει φτάσει μία δικογραφία με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, η οποία αφορά όχι μόνο συγκεκριμένες ενέργειες, συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, αλλά και συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Σε ανάλογο συγκρουσιακό μοτίβο κινείται η ανταλλαγή πολιτικών πυρών όσον αφορά στο ζήτημα της παραγραφής. Από την πλευρά των “γαλάζιων”, τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, εκπέμπεται το σήμα ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα παραγραφής υπουργικών ευθυνών μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019.

“Τα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως το ΠΑΣΟΚ, τα οποία κόπτονταν για την παραγραφή, είχαν πάνω από 20 ημέρες στη διάθεσή τους, για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Είναι αρκετά ειρωνικό το να διατυπώνει κατηγορητήριο για διατελέσαντες υπουργούς ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Νέα Αριστερά. Τα κόμματα, δηλαδή, που ως ένα σώμα όταν κυβέρνησαν, έθεσαν σε εφαρμογή την τεχνική λύση για τα βοσκοτόπια, την οποία μάλιστα επέκτειναν με την επικαιροποίηση της υπουργικής απόφασης το 2017. Το πολιτικό σκέλος της τεχνικής λύσης και το πώς εκείνη εφαρμόστηκε, είναι μια πολύ σοβαρή συζήτηση και δεν την υποτιμούμε. Είναι ίσως μία από τις σοβαρότερες και σημαντικότερες επιμέρους συζητήσεις της αμαρτωλής ιστορίας των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που ξεκινάει από τη δεκαετία του 1980 και από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 1998”, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

“Είναι άλλο ζήτημα να εξαντλήσουμε αυτή την πολύ σοβαρή συζήτηση και άλλο να έρχονται ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά και να καταθέτουν κατηγορητήριο για προανακριτική, κατά δύο μεταγενέστερων υπουργών, κατηγορώντας τους ότι εφάρμοσαν την τεχνική λύση, που οι υπουργοί της Κουμουνδούρου είχαν ακολουθήσει”, προσθέτουν. Στο μέτωπο της συζήτησης περί παραγραφής, η Χαριλάου Τρικούπη βάζει στο στόχαστρο την Ηρώδου Αττικού 19. “Η κυβέρνηση πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τα συμπεράσματα στα οποία έχει οδηγηθεί μετά από έρευνα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία έχει στείλει διαβιβαστικό γιατί στις 6 Οκτωβρίου θα υπάρξει παραγραφή ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του κ. Βορίδη. Όσο για τα στελέχη της κυβέρνησης που λένε ότι δεν υπάρχει περίπτωση παραγραφής διότι έχει αλλάξει το Σύνταγμα, ας λάβουν υπόψιν ότι η υπογραφή του κ. Βορίδη είναι το 2019.

Άρα, πριν αλλάξει το Σύνταγμα”, σχολιάζουν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, εάν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να πέσει φως στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ θα έπρεπε η προανακριτική να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί πριν την 6η Οκτωβρίου. “Εφόσον η προανακριτική συνεδριάσει, θα βγάλει πόρισμα και η υπόθεση θα οδηγηθεί στο δικαστικό συμβούλιο. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει παραγραφή. Η πρόταση της κυβέρνησης, λοιπόν, για εξεταστική επιτροπή από το 1998 λέει ότι δεν θα φτάσουμε καν στο να συζητήσουμε για το εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι δεν θέλει να πάμε σε δικαστικό έλεγχο. Πρόκειται για γελοιοποίηση”, σημειώνουν παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη.

Όσον αφορά στα της διαδικασίας, με την κατάθεση της πρότασης από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ψηφοφορία θα είναι φανερή, χωρίς κάλπη και χωρίς ψηφοδέλτιο, ενώ για να πάρει…πράσινο φως η πρόταση θα πρέπει να λάβει θετική ψήφο από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, που δεν πρέπει να είναι λιγότεροι από 120. Δηλαδή, από τα 2/5 του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, για να υπερψηφιστεί η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής πρέπει να λάβει θετική ψήφο από τουλάχιστον 151 βουλευτές. Δηλαδή, από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ