Στις δυσκολίες στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου με μόνιμο ιατρικό προσωπικό αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Χρήστος Βενέτης, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, έκανε λόγο για γενικότερο πρόβλημα υποστελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), ιδιαίτερα στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
Με αφορμή τις πρόσφατες παραιτήσεις γιατρών από το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, ο κ. Βενέτης υποστήριξε πως το πρόβλημα είναι συνολικό και οξύ, καθώς, όπως ανέφερε, οι θέσεις στο ΕΣΥ δεν είναι θελκτικές λόγω των ακατάλληλων συνθηκών εργασίας και των χαμηλών αμοιβών. Το φαινόμενο, όπως πρόσθεσε, επιδεινώνεται ιδιαίτερα στα νησιά, όπου το υψηλό κόστος διαβίωσης καθιστά σχεδόν αδύνατη την επιβίωση με έναν μισθό της τάξεως των 1.000 ευρώ.
Προτάσεις για δομικές αλλαγές και κίνητρα
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας – όπως εξήγησε ο πρόεδρός του – έχει καταθέσει μια δέσμη προτάσεων προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ενόψει της υποβολής προτάσεων έως τις 21 Ιουλίου. Μεταξύ άλλων, οι βασικές παρεμβάσεις που προτείνει περιλαμβάνουν:
- Διπλασιασμό των μισθών για όσους εργάζονται σε δομές υγείας της νησιωτικής Ελλάδας.
- Επιδότηση κατοικίας ή δημιουργία κατοικιών για τους δημόσιους υπαλλήλους μέσω ειδικού δημοτικού κονδυλίου που θα χρηματοδοτείται από φορολόγηση τουριστικής διανυκτέρευσης.
- Χαμηλότοκα δάνεια για αγορά κατοικίας, με θεμελίωση σχετικού δικαιώματος μετά από πενταετή υπηρεσία σε νησί.
- Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, αλλά και εξασφάλιση θέσεων για εύκολη μετακίνηση.
- Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα πανεπιστημιακών νοσοκομείων και καθοδήγηση μέσω τηλεϊατρικής, ώστε να μειωθούν οι αχρείαστες και δαπανηρές διακομιδές.
- Κατάργηση του αγροτικού ιατρείου και αντικατάστασή του με διετή υποχρεωτική υπηρεσία στο ΕΣΥ για νέους γιατρούς, με ταυτόχρονη συμμετοχή σε χειρουργεία και επιστημονικά συνέδρια.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον κ. Βενέτη στην ανάγκη σύγχρονου εξοπλισμού και ουσιαστικής στελέχωσης όλων των δομών υγείας – πέραν της κτιριακής αναβάθμισης που έχει, όπως είπε, χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα δεν έχει μόνο ανάγκη από νέα κτίρια, αλλά κυρίως από ανθρώπους και μέσα για να τα λειτουργήσει».
Ο πρόεδρος του ΙΣΜ πρότεινε επίσης την αξιοποίηση εσόδων από τον ιατρικό τουρισμό και τη φορολόγηση προϊόντων επιβλαβών για την υγεία (όπως τα καπνικά), ώστε τα έσοδα να κατευθύνονται αποκλειστικά στην ενίσχυση του ΕΣΥ.
Ελλείψεις που απειλούν τη λειτουργία δομών
Η υπόθεση της Σκοπέλου, όπου όπως ανέφερε ο κ. Βενέτης κάτοικοι και επισκέπτες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επαρκή ιατρική κάλυψη, αναδεικνύει την κρίσιμη – κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία στις νησιωτικές περιοχές, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο που οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται.
Όπως δήλωσε ο κ. Βενέτης, «οι προτάσεις μας στοχεύουν στο να σταματήσει το brain drain και να γίνει το ΕΣΥ θελκτικό για τους νέους γιατρούς. Με σοβαρά κίνητρα, αξιοπρεπείς συνθήκες και διαρκή εκπαίδευση μπορούμε να πετύχουμε ένα βιώσιμο και δίκαιο σύστημα υγείας».
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr