Το πρόσφατο σοκαριστικό περιστατικό με το πολυτελές τζιπ SUV, το οποίο δεν είχε ασφαλιστεί με χειρόφρενο, με αποτέλεσμα να κυλήσει ανεξέλεγκτα και να προσκρούσει στην πρόσοψη καταστήματος στο Κολωνάκι, επανέφερε ένα πρόβλημα γνωστό στην Πολιτεία εδώ και δεκαετίες: το αντικοινωνικό, παράνομο παρκάρισμα σε δημόσιους χώρους – ράμπες ΑμεΑ, θέσεις μονίμων κατοίκων, πεζοδρόμια, πλατείες κ.τ.λ.
Αρχικά, ο ιδιοκτήτης του τζιπ, πάρκαρε το όχημα του σε θέση μονίμων κατοίκων και στη συνέχεια ζήτησε από τον παρκαδόρο να μεταφέρει το όχημα του σε νόμιμη θέση.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του καταστήματος όπου συνέβη το περιστατικό: «Υπεύθυνος για το εν λόγω όχημα ήταν υπάλληλος παρκαδόρος ο οποίος εργάζεται σε άλλο κατάστημα της περιοχής».
Στην πραγματικότητα, το θέμα πηγαίνει δεκαετίες πίσω. Το μακρινό 1998, η Τροχαία Αττικής είχε εκδώσει εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία έπρεπε να οδηγούνται στο Αυτόφωρο οι παρκαδόροι των νυχτερινών κέντρων που με τη δράση τους παρακωλύουν ή διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της κυκλοφορίας.
Το 2012, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, επικύρωσε την αφαίρεση άδειας, για 40 μέρες, κεντρικού πολυτελούς εστιατορίου στην Αθήνα. Το πρόβλημα βέβαια, αποτελεί πια σταθερή πληγή στην πόλη, παρά τις προσπάθειες αντιμετώπισης του. Η υπέρμετρη τουριστικοποίηση της Αθήνας έχει επιδεινώσει τα τελευταία χρόνια την κατάσταση.
Δυο κατηγορίες παραβάσεων
Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ το αντικοινωνικό παρκάρισμα σε δημόσιους χώρους χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τις βαριές περιπτώσεις. Οι παρκαδόροι των καταστημάτων («βαλέδες» όπως αποκαλούνται στη γλώσσα της εν λόγω αγοράς – από το valet, λέξη που αρχικά σήμαινε υπηρέτης πριν επικρατήσει στα αγγλικά με την έννοια του παρκαδόρου), στήνουν ομάδες που κάνουν κατάχρηση του δημόσιου χώρου αποκλείοντας με κώνους και κορδέλες ολόκληρες περιοχές για να παρκάρουν τα οχήματα των πελατών τους.
Αυτές οι παραβάσεις παρακολουθούνται από συγκεκριμένη υπηρεσία της Τροχαίας, που ονομάζεται ΟΕΠΤΑ (Ομάδα Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων).
Η δεύτερη κατηγορία αφορά το παρκάρισμα για λογαριασμό των μαγαζιών εστίασης από τα ίδια άτομα (τους παρκαδόρους) σε θέσεις στον δημόσιο χώρο, έξω στον δρόμο. Αυτό από μόνο του δεν συνιστά παράβαση. Αυτό που συνιστά όμως παράβαση και συμβαίνει κατά κόρον είναι το παράνομο παρκάρισμα σε θέσεις όπως ράμπες ΑμεΑ, πεζοδρόμια, διπλοπαρκάρισμα, παρκάρισμα ακόμα και μέσα σε πλατείες.
Η κατάσταση περιπλέκεται, αν συνυπολογιστεί και το καθεστώς εργασίας των παρκαδόρων. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι παρκαδόροι εργάζονται νόμιμα, τις περισσότερες φορές ως εξωτερικοί συνεργάτες του καταστήματος, σε άλλες πρόκειται για κλασική περίπτωση μαύρης (ανασφάλιστης και αδήλωτης) εργασίας. Μία από τις δυσκολίες για τις αρχές είναι να διαπιστωθεί η παράβαση την ώρα που λαμβάνει χώρα η χρηματική συναλλαγή –άνευ απόδειξης- ανάμεσα σε πελάτες και παρκαδόρους, ακόμα αν και οι περιπολίες γίνονται από αστυνομικούς που φορούν πολιτικά.
Κενό υπάρχει και με τον τρόπο πληρωμής αυτής της υπηρεσίας – σε πολλές περιπτώσεις οι «βαλέδες» δίνουν ένα απλό χαρτάκι στους πελάτες και πληρώνονται στη συνέχεια από τους πελάτες με ένα αντίτιμο που συνήθως είναι στα 10 ευρώ, χωρίς φυσικά την έκδοση φορολογικού παραστατικού.
Μια τελευταία, σημαντική, αλλά όχι αμελητέα παράμετρος του θέματος είναι πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάθε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης πρέπει να διαθέτει χώρο στάθμευσης για τους πελάτες του.
Οπως όμως εξήγησε στο in o αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Δημόσιων Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου Αθηναίων, Θωμάς Γεωργιάδης, υπάρχουν καταστήματα που έχουν δηλώσει άλλο καθεστώς λειτουργίας από το πραγματικό, ενώ υπάρχουν και καταστήματα εστίασης που από τις απογευματινές ώρες κι έπειτα, η λειτουργία τους αλλάζει και παίρνει χαρακτήρα (πιο) νυχτερινής διασκέδασης.
Μια διαφωτιστική μαρτυρία
Kάτοικος στην οδό Αρματολών και Κλεφτών, στην περιοχή του Λυκαβηττού, περιέγραψε μια παγιωμένη κατάσταση η οποία απασχολεί την Τροχαία και την Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας.
«Οι βαλέδες στην περιοχή μας παρκάρουν τα αυτοκίνητα πάνω σε όλο το μήκος του πεζοδρομίου, δεξιά και αριστερά του γηπέδου του Παναθηναϊκού, στις θέσεις των μόνιμων κατοίκων αλλά και σε δεύτερη σειρά διπλοπαρκαρίσματος δίπλα από τα δικά μας αυτοκίνητα. Κάποιες φορές ακούμε από τα μπαλκόνια μας, τις πληροφορίες που ανταλλάσσουν από τους ασυρμάτους που έχουν πάνω τους, μιας και ‘αγκυροβολούν’ στα τετράγωνα της γύρω περιοχής, έτσι ώστε να εντοπίζουν τις ελεύθερες θέσεις και να κινούνται άμεσα» περιγράφει η Σ.Μ.
«Είχαν φτάσει να παρκάρουν μέχρι και εντός γηπέδου μπάσκετ του Δήμου Αθηναίων» επιβεβαιώνει ο κ. Γεωργιάδης.


Το πρόβλημα στην οδό Αρματολών και Κλεφτών που στη συνέχεια ονομάζεται Αναστασίου Τσόχα, με το παράνομο και αντικοινωνικό παρκάρισμα, είναι έντονο και κατά τη διάρκεια της μέρας, με τα αυτοκίνητα να σταθμεύουν δεξιά και αριστερά σε όλο το μήκος του πεζοδρομίου | φωτογραφία: 14/07/2025, in.gr
Μετά από καταγγελία της Σ.Μ, πέρυσι τον Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκε κοινή επιχείρηση Τροχαίας και Δημοτικής Αστυνομίας. «Γερανός σήκωσε οχήματα, αφαιρέθηκαν πινακίδες, βεβαιώθηκαν κλήσεις για παραβάσεις, ενώ υπεύθυνος καταστήματος οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο. Για μερικούς μήνες, η κατάσταση βελτιώθηκε, μετά άρχισαν ξανά οι παραβάσεις, αν και σε μικρότερο βαθμό» λέει στο in η απηυδισμένη κάτοικος.
Που σημειώνονται οι παραβάσεις και πως τις «κυνηγούν»
Ποιες είναι όμως οι περιοχές που σημειώνονται κατά κόρον αυτές οι παραβάσεις; Ο κ. Γεωργιάδης και πηγές του in στη Τροχαία εξηγούν πως τα σημεία είναι συγκεκριμένα. Τις υπηρεσίες της Τροχαίας απασχολούν σταθερά η Ιερά Οδός (κυρίως τον χειμώνα), το Κολωνάκι, οι Αμπελόκηποι, η Παραλιακή (το καλοκαίρι) αλλά και η Κηφισίας και η Κηφισιά.
«Οι περιπολίες για αυτές τις παραβάσεις γίνονται κατά τις βραδινές ώρες αλλά δεν είναι το μόνο με το οποίο ασχολείται η Δημοτική Αστυνομία. Αυτή την περίοδο, δεχόμαστε δεκάδες κλήσεις, κάθε βράδυ, για την ηχορύπανση, για παράνομη κατάληψη τραπεζοκαθισμάτων, για παράνομο παρκάρισμα οχημάτων και δεν προλαβαίνουμε να διαχειριστούμε όλα αυτά τα αιτήματα» περιγράφει την κατάσταση ο κ. Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του in από την Τροχαία, οι παραβάσεις της πρώτης κατηγορίας (ολόκληρος αποκλεισμός χώρου με κώνους και άλλα εμπόδια) παρουσιάζουν μείωση. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες του in, εκκρεμούν δικογραφίες για συγκεκριμένα καταστήματα που επιμένουν να διαπράττουν την ίδια παράβαση από το 2010.
Στο Κολωνάκι, η Τροχαία αντιμετώπισε τέσσερα τέτοια περιστατικά το 2024 και τρία μέχρι στιγμής το 2025. Πολλοί πελάτες – ειδικά των πολυτελών οχημάτων- ζητούν πια από τους παρκαδόρους να μεταφέρουν και στη συνέχεια να σταθμεύουν τα οχήματα τους σε στεγασμένα πάρκινγκ, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται στην οδό Σόλωνος.
Και μπορεί οι αποκλεισμοί ολόκληρων χώρων να μην είναι τόσο συχνοί, στις τροχονομικές παραβάσεις αντικοινωνικού παρκαρίσματος, όμως, μέρος των οποίων διαπράτονται από τους βαλέδες, τα νούμερα «καλπάζουν».
Είναι ενδεικτικό πως σε καθημερινή βάση, στο Κολωνάκι, από το πρωί μέχρι το βράδυ, αφαιρούνται από 80 έως 100 πινακίδες κυκλοφορίας για αντικοινωνικό παρκάρισμα. Από την 1/4/2025 μέχρι τις 14/7/2025 η Τροχαία είχε βεβαιώσει 5.604 κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα μόνο στο Κολωνάκι – βλ. ενδεικτικά τις οδούς Πατριάρχου Ιωακείμ και Κουμπάρη.
Πηγή: in.gr