Τα πρόσφατα γεγονότα και συνεχείς ασκήσεις της Κίνας κοντά στο νησί της Ταϊβάν μοιάζουν όλο και περισσότερο με προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη εισβολή. Αναλυτές κατά καιρούς αναφέρουν ότι αναμένουν μια εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν έως το 2027. Σενάριο … τρομοκρατικό!
Της Ελευθερίας Νταβατζή
Από οικονομικής άποψης αλλά και αμυντικής, οι σχέσεις Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι τεταμένες ενώ οι τελευταίες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας ερμηνεύονται σαν μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην «παίζουν με τη φωτιά» σχετικά με την Ταϊβαν.
Στο ίδιο πλαίσιο καθηγητές Αμερικανικών Πανεπιστημίων όπως ο κύριος Νίκος Βονόρτας, καθηγητής οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Geroge Washington σχολιάζει: «το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ούτε η Ουκρανία, ούτε το Ιράν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η Ταϊβάν και οι σχέσεις της με την Κίνα. Καθώς σε περίπτωση σύρραξης οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να στηρίξουν το νησί της Ταϊβάν και τότε θα έχουμε μια σύγκρουση γιγάντων.»
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λοιπόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να μην συμμετέχουν και να μην στηρίξουν την Ταιβάν καθώς θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό οι ισορροπίες σε Κορέα και Ιαπωνία.
Όσον αφορά στην γενικότερη διαμόρφωση των συμμαχιών…
Οι ΗΠΑ απαντούν στην παρουσία κινεζικών πλοίων και αεροσκαφών σε περιοχές που θεωρούνταν αδιαπέραστες παλαιότερα με διάφορους τρόπους. Καταρχάς αναπτύσουν πυραυλικά συστήματα όπως το Typhon Missile System στις Φιλιππίνες. Ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους σε στρατηγικά νησιά όπως το Γκουάμ και την Οκινάουα, ενώ εκπαιδεύουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν. Παράλληλα, καλούν Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Φιλιππίνες να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
Η Ταϊβάν λοιπόν, αποτελεί ένα κεντρικό σημείο γεωπολιτικής έντασης. Η αυξανόμενη παραβίαση της μέσης γραμμής στο Στενό της Ταϊβάν και οι καθημερινές παραβιάσεις της ζώνης αεράμυνας της Ταϊβάν είναι πλέον δεδομένα γεγονότα. Η Κίνα πιέζει τα όρια, οι ΗΠΑ απαντούν με στρατηγικές συμμαχίες, και ο Ειρηνικός Ωκεανός αναδεικνύεται ως το πιο επικίνδυνο σημείο τριβής του 21ου αιώνα. Γιατί όμως; Το θέμα είναι τόσο γεωπολιτικό όσο και οικονομικό!
Σύντομη αναδρομή:
Η Κίνα απέκτησε επίσημα τον έλεγχο της Ταϊβάν τον 17ο αιώνα, αλλά το νησί πέρασε στον έλεγχο της Ιαπωνίας μετά τον Πρώτο Σινο-Ιαπωνικό Πόλεμο το 1895. Μετά την ήττα της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1945, η Ταϊβάν επέστρεψε και πάλι στην Κίνα.
Ακολούθησε ο κινεζικός εμφύλιος μεταξύ των κομμουνιστών και των εθνικιστών. Οι εθνικιστές με επικεφαλής τον Τσιανγκ Κάι Σεκ κατέφυγαν το 1949 στην Ταϊβάν. Εκεί ίδρυσαν τη Δημοκρατία της Κίνας στην Ταϊβάν, ενώ οι κομμουνιστές δημιούργησαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στην ηπειρωτική χώρα. Από τότε, η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως αποσκιρτήσασα επαρχία και επιδιώκει την επανένωση. Η βασική διαφορά μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν είναι η κυριαρχία. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος του εδάφους της, ενώ η Ταϊβάν διεκδικεί την ανεξαρτησία της και την αυτοδιοίκησή της.
Σχέσεις ΗΠΑ – Ταϊβαν
Η Ταϊβάν το 1950 έγινε σύμμαχος των ΗΠΑ που βρισκόταν σε πόλεμο με την Κίνα στην Κορέα, ενώ το 1979, η Ουάσινγκτον διέρρηξε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊβάν προκειμένου να αναγνωρίσει την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Το αμερικανικό Κονγκρέσο ωστόσο επέβαλε τον όρο της «στρατηγικής ασάφειας», επιτρέποντας τη χορήγηση στην Ταϊβάν στρατιωτικής βοήθειας προκειμένου να εξασφαλίσει την άμυνα της. Η Ουάσινγκτον μέχρι και σήμερα παραμένει ο πρώτος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού. Μπορεί ο ρόλος των ΗΠΑ ως ο κύριος προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν να θεωρείται ο «επίσημος» ύποπτος για τις συνεχιζόμενες τριβές με την κινεζική κυβέρνηση, όμως το σημαντικότερο όλων είναι οι ημιαγωγοί! Τα λεγόμενα τσιπάκια!
Ενδεικτικό είναι ότι οι ΗΠΑ εξαρτώνται πλέον από την παραγωγή της Ταϊβάν. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2020 το 72% των μικροτσίπ που χρησιμοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του στρατού, προέρχονταν από την Ταϊβάν. Άλλωστε την εξάρτησή μας την αισθανθήκαμε στο πετσί μας κατά την διάρκεια του κορωνοϊού οπότε είχαν κλείσει τα εργοστάσια. Το τελευταίο λοιπόν που θα ήθελαν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η Ταϊβάν να θεωρείται κινεζικό έδαφος ενώ αντίστοιχα η Κίνα θα ήθελε πολύ να κάνει δικό της έδαφος την Ταϊβάν καθώς θα έφερνε στα «χέρια της» την εξάρτηση του κόσμου από τα τσιπάκια.
Αυτό που καταλαβαίνουμε λοιπόν είναι ότι μια ενδεχόμενη σύρραξη στην περιοχή θα δημιουργούσε μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα από οποιαδήποτε άλλη σύρραξη στον πλανήτη καθώς πέραν από την σύγκρουση δύο υπερδυνάμεων θα παρέλυε και ο βιομηχανικός κλάδος παγκοσμίως.
Πηγή: tanea.gr