Για τρίτη μέρα η πόλη Σουέιντα που βρίσκεται στην Νότια Συρία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά απο τις αιματηρρές συγκρούσεις Βεδουίνων – Δρούζων αλλα και μέτα τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού.
Οι επιθέσεις του Ισραήλ στην πόλη Σουέιντα:
Το πρωί της Τρίτης το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε σήμερα ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία στοχοθέτησε τη Σουέιντα, πόλη της νότιας Συρίας οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι Δρούζοι και όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν νωρίτερα σήμερα το πρωί.
«Η αεροπορία της ισραηλινής κατοχής πλήττει την πόλη Σουέιντα», μετέδωσε το πρακτορείο. Το Ισραήλ είχε ήδη πλήξει χθες, Δευτέρα, τις παρυφές της Σουέιντα, όπου είχαν συγκεντρωθεί τα κυβερνητικά στρατεύματα, και ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς είχε δηλώσει πως πρόκειται για «μια ξεκάθαρη προειδοποίηση προς το συριακό καθεστώς». «Δεν θα επιτρέψουμε να κάνουν κακό στους Δρούζους στη Συρία», είχε τονίσει ο ισραηλινός υπουργός.
Λίγο αργότερα γνωστοποιήθηκε πώς το Ισραήλ πραγματοποίησε πλήγματα εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην περιφέρεια της Σουέιντα στη νότια Συρία, λέγοντας ότι ανέλαβε δράση για να προστατεύσει τη μειονότητα των Δρούζων και υπογραμμίζοντας ότι θα εξασφαλίσει πως η περιοχή κοντά στα ισραηλινά σύνορα θα παραμείνει αποστρατιωτικοποιημένη.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως έπληξε στόχους της συριακής κυβέρνησης στη Σουέιντα, πόλη όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αφού το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως το Ισραήλ προέβη σε πλήγματα σ’ αυτή την πόλη. «Ο ισραηλινός στρατός άρχισε πριν από λίγο να επιτίθεται σε στρατιωτικά οχήματα των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στη Σουέιντα, στη νότια Συρία», αναφέρεται σε στρατιωτική ανακοίνωση.
Δημοσιογράφος του Ρόιτερς άκουσε τους κρότους από τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη ακούγονταν να πετούν στον ουρανό και είδε ένα άρμα μάχης, που είχε υποστεί ζημιές, να ρυμουλκείται μακριά από την πόλη, όπου πυροβολισμοί ακούγονταν καθώς τα βίαια επεισόδια συνεχίζονταν σήμερα για τρίτη ημέρα. Η αύξηση της βίας στη Σουέιντα, μια πόλη οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους Δρούζοι, σηματοδοτεί μια ακόμη πρόκληση για τον προσωρινό πρόεδρο Άχμεντ αλ-Σαράα, σε μια γωνιά της Συρίας όπου το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα προστατεύσει τη μειονότητα των Δρούζων.
Η ανακοινώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Υπουργού Άμυνας Ίσραελ Κατς:
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς διέταξαν τις ένοπλες δυνάμεις «να πλήξουν αμέσως τις δυνάμεις και τον οπλισμό του καθεστώτος που μεταφέρθηκαν στην περιφέρεια της Σουέιντα … για τις επιχειρήσεις του καθεστώτος εναντίον των Δρούζων», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι δύο αξιωματούχοι. «Το Ισραήλ είναι δεσμευμένο να εμποδίσει να βλαβούν οι Δρούζοι στη Συρία λόγω της συμμαχίας βαθιάς αδελφοσύνης με τους δρούζους πολίτες μας στο Ισραήλ», τόνισαν. «Αναλαμβάνουμε δράση για να εμποδίσουμε το συριακό καθεστώς να τους βλάψει και για να εξασφαλίσουμε την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής των συνόρων μας με τη Συρία».
Η μειονότητα των Δρούζων:
Οι Δρούζοι αποτελούν μειονότητα στη Μέση Ανατολή, κατανεμημένη ανάμεσα στο Ισραήλ, στον Λίβανο και στη Συρία, που επιδιώκει να διατηρήσει την ταυτότητά της. «Οι Δρούζοι είναι μια υπερ-φυλετική κοινότητα που υπερβαίνει τον χώρο και τη γεωγραφία», εξηγεί ο Μάκραμ Ραμπά, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού.
Οι ένα εκατομμύριο και πλέον Δρούζοι της Μέσης Ανατολής, «έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο» στην περιοχή, προσθέτει ο κ. Ραμπά, διευκρινίζοντας ότι αποτελούν τμήμα των «ιδρυτικών κοινοτήτων» στον Λίβανο και στη Συρία.
Πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011, η Συρία αριθμούσε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 700.000 Δρούζους που μιλούν αραβικά, την κοινή γλώσσα όλων των χωρών που στεγάζουν ένα μωσαϊκό κοινοτήτων. Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό, ποιητή και καλλιγράφο Σάμι Μακαρέμ (1931-2012), οι Δρούζοι άρχισαν να μεταναστεύουν προς τη νότια Συρία τον 16ο αιώνα, σε μια περιοχή που σήμερα ονομάζεται Τζαμπάλ αλ-Ντρουζ, στην επαρχία Σουέιντα.
Οι Δρούζοι της Συρίας συγκεντρώνονται κυρίως στο προπύργιο της Σουέιντα, επαρχία γειτονική της Κουνέιτρα και των περιχώρων της Δαμασκού, κυρίως στην Τζαραμάνα και τη Σαχνάγια, όπου την άνοιξη σημειώθηκαν θρησκευτικές συγκρούσεις. Στον Λίβανο, κάπου 200.000 Δρούζοι ζουν κυρίως στο ορεινό κεντρικό τμήμα της χώρας και στον νότο, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και τη Συρία, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Στο Ισραήλ, περίπου 153.000 Δρούζοι είναι Ισραηλινοί πολίτες, που κατοικούν κυρίως στον βορρά.
Στο συριακό οροπέδιο του Γκολάν, που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ, τουλάχιστον 22.000 Δρούζοι έχουν καθεστώς μόνιμου κατοίκου. Μόνο 1.600 δέχθηκαν να λάβουν την ισραηλινή υπηκοότητα, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν προσηλωμένοι στη συριακή τους ταυτότητα. Η προσάρτηση του Γκολάν από το Ισραήλ διαχώρισε οικογένειες, αν και οι Δρούζοι του προσαρτημένου Γκολάν μεταίβαιναν συχνά στη Συρία για να σπουδάσουν ή για να παραστούν σε γάμους.
Ορισμένοι Δρούζοι της νότιας Συρίας έχουν εγκατασταθεί επίσης στη γειτονική Ιορδανία, όπου η κοινότητα εκτιμάται ότι αριθμεί από 15.000 έως 20.000 μέλη. Εκτός Μέσης Ανατολής η δρουζική διασπορά διαβιοί στη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική και την Αυστραλία. Οι Δρούζοι ηγέτες ήταν ένα από τα στοιχεία που υποκινούσαν τον εθνικισμό στη Μέση Ανατολή από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο, το Ισραήλ έχει πολλαπλασιάσει τα ανοίγματα προς τους Δρούζους στη Συρία, αλληλεγγύη που αποτιμάται διαφορετικά από την κοινότητα.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε επίσης πως 12 Δρούζοι άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μετά την «κατάληψη» ενός πανδοχείου στη Σουέιντα, στο νότιο τμήμα της Συρίας.
Η σύγκρουση Βεδουίνων – Δρούζων:
Σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε την Δευτέρα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις μάχες Βεδουίνων – Δρούζων προκλήθηκαν 89 θανάτοι εκ των οποίων αρκετοί άμαχοι. Οι εντάσεις ανάμεσα στους Δρούζους και τους Βεδουίνους είναι προαιώνιες. Σποραδικά ξεσπούν συγκρούσεις ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Μετά την πτώση του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο, εκφράζονται εντεινόμενες ανησυχίες για την τύχη των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων με δεδομένα πως την εξουσία ασκεί πλέον ισλαμιστική συμμαχία.
Τον Απρίλιο και τον Μάιο, συγκρούσεις ανάμεσα στις νέες δυνάμεις ασφαλείας και δρούζους μαχητές είχαν δεκάδες νεκρούς. Τοπικοί και θρησκευτικοί ηγέτες έκλεισαν συμφωνίες με σκοπό να περιοριστεί η βία και να ενταχθούν οι δρούζοι μαχητές στις νέες δομές εξουσίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Πηγή: tanea.gr