Γαλλία: Προϋπολογισμός «λαιμητόμος» – Μεγάλες αντιδράσεις – Περιλαμβάνει περικοπές πέντε δισ. στην Υγεία

Γαλλία: Προϋπολογισμός «λαιμητόμος» - Μεγάλες αντιδράσεις - Περιλαμβάνει περικοπές πέντε δισ. στην Υγεία

Η κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού φέρνει έναν προϋπολογισμό – λαιμητόμο στη Γαλλία, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε περικοπές ύψους 43,8 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό στη Γαλλία

Η Le Monde γράφει ότι αναμενόταν πως θα υπάρχουν περικοπές στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Επί εβδομάδες, κυκλοφορούσαν διάφορα σενάρια μεταξύ των φορέων από την Assurance-maladie (εθνική ασφάλιση υγείας της Γαλλίας) έως τη MEDEF (Mouvement des entreprises de France, τη μεγαλύτερη ομοσπονδία εργοδοτών της χώρας).

Τελικά η γαλλική κυβέρνηση έθεσε ως στόχο περικοπές ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην υγειονομική περίθαλψη, από τα 43,8 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να κοπούν από τον επόμενο προϋπολογισμό, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού, παρουσιάζοντας τα σχέδιά του για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών.

«Οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη θα αυξηθούν κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος. Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Προτείνω να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την αύξηση αυτή στο μισό», δήλωσε ο Μπαϊρού.

Αυξάνονται οι «ιατρικές κρατήσεις»

H Le Monde τονίζει ότι οι αμφιλεγόμενες μέθοδοι για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις, καθώς επηρεάζουν άμεσα τους ασθενείς.

Ένα τέτοιο μέτρο είναι η αύξηση των «ιατρικών κρατήσεων» – των ποσών που πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους όταν αγοράζουν φάρμακα.

Ο Μπαϊρού ανακοίνωσε ότι το ετήσιο ανώτατο όριο για αυτές τις κρατήσεις και τις κατ’ αποκοπή συμμετοχές (που ισχύουν για επισκέψεις σε γιατρούς, ακτινολογικές εξετάσεις, εργαστηριακές εξετάσεις κ.ά.) θα διπλασιαστεί από 50 ευρώ σε 100 ευρώ ανά ασφαλισμένο ετησίως.

Αυτό θα σήμαινε «το πολύ 8 ευρώ το μήνα» για κάθε άτομο, διευκρίνισε ο Μπαϊρού, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τις περικοπές.

Αυτή η αντιδημοφιλής μέθοδος μείωσης των επιστροφών είχε ήδη αποφασιστεί για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της κοινωνικής ασφάλισης για το 2024, σημειώνει η Le Monde.

Ο διπλασιασμός αυτών των κρατήσεων – από 0,50 ευρώ σε 1 ευρώ ανά κουτί φαρμάκων, καθώς και για τις παραϊατρικές διαδικασίες και τις ιατρικές μεταφορές – οριστικοποιήθηκε μετά από μήνες πολιτικών δισταγμών και διαμαρτυριών από ομάδες υπεράσπισης των ασθενών, τονίζεται στο ίδιο ρεπορτάζ.

Ωστόσο, το ετήσιο «ανώτατο όριο» δεν έχει αλλάξει.

Επίθεση και στα δικαιώματα των ασθενών με χρόνιες ασθένειες

«Η αντίληψη του ‘είναι δωρεάν, το δικαιούμαι’ είναι θανατηφόρα – τίποτα δεν είναι δωρεάν για το σύστημα υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κατρίν Βοτρίν, υπουργός Εργασίας, Υγείας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικογένειας, υποστηρίζοντας τα μέτρα για την ανάληψη μεγαλύτερης «ευθύνης» από τους ασφαλισμένους.

Μια άλλη ευαίσθητη ανακοίνωση αφορά τους ασθενείς με χρόνιες ασθένειες – περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι αναγνωρίζονται ως πάσχοντες από μακροχρόνια ασθένεια (ALD, μια κατάσταση μακροχρόνιας ασθένειας που δίνει στους ασθενείς το δικαίωμα πλήρους επιστροφής χρημάτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις).

Για τους ασθενείς αυτούς, ο Γάλλος πρωθυπουργός υιοθέτησε τις προτάσεις της Assurance-maladie, ζητώντας αυστηρότερο έλεγχο των επιστροφών για φάρμακα που σχετίζονται -ή όχι- με τις ασθένειες αυτές, καθώς και την κατάργηση της κάλυψης όταν η υγεία ενός ασθενούς «δεν δικαιολογεί πλέον» την επιστροφή του 100%.

«Το 20% των Γάλλων έχει μια μακροχρόνια ασθένεια, σε σύγκριση με το 5% του γερμανικού πληθυσμού», δήλωσε ο Μπαϊρού. «Και δεν πιστεύω ότι οι Γάλλοι έχουν χειρότερη υγεία από τους Γερμανούς», υποστήριξε.

Στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουνίου, η Assurance-maladie, η οποία συνέστησε περικοπές σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2026, ζήτησε να τερματιστεί το καθεστώς ALD για «άτομα που έχουν θεραπευτεί ή βρίσκονται σε φάση ύφεσης για ορισμένες παθήσεις», συμπεριλαμβανομένων των «καρκίνων σε κατάσταση ύφεσης».

Η προσέγγιση αυτή εγκρίθηκε επίσης από την υπουργό Υγείας. «Η κάλυψη των μακροχρόνιων ασθενειών αξίζει να επανεξεταστεί τώρα που οι περισσότερες από αυτές τις παθήσεις έχουν καταστεί θεραπεύσιμες», υποστήριξε η Βοτρίν.

«Αν θέλουμε να εγκαταλείψουμε το σύστημα που βασίζεται στην αλληλεγγύη, ας το πούμε ξεκάθαρα»

Πίσω από αυτές τις αλλαγές στην κάλυψη των ALD, μεγάλο μέρος της επιστροφής που καταβάλλεται σήμερα από την υποχρεωτική Assurance-maladie θα μεταφερθεί στους παρόχους συμπληρωματικής ασφάλισης υγείας.

«Κανείς δεν επιλέγει να είναι άρρωστος, διαβητικός ή καρδιοπαθής», απάντησε ο Ζερόμ Μαρτί, εκπρόσωπος της UFML (Union Française pour une Médecine Libre, ένωση ιδιωτών γιατρών).

«Αυτή η ρητορική που δημιουργεί ενοχές είναι απαράδεκτη και όλα αυτά θα πέσουν για άλλη μια φορά στις συμπληρωματικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα αυξήσουν τα ασφάλιστρα για τους ασφαλισμένους. Αν θέλουμε να εγκαταλείψουμε το σύστημα που βασίζεται στην αλληλεγγύη, ας το πούμε ξεκάθαρα», τόνισε ο ίδιος.

Περικοπές στα νοσοκομεία – Για «υπερβολικές» αναρρωτικές άδειες μιλά η κυβέρνηση Μπαϊρού

Στον τομέα των νοσοκομείων, ο Μπαϊρού επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να περιορίσει τον προϋπολογισμό, ζητώντας μεγαλύτερη «αποτελεσματικότητα» από τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως όσον αφορά την αγορά εξοπλισμού.

Αντιμέτωποι με πρωτοφανή ελλείμματα – τα οποία υπολογίζονταν σε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024 – οι επικεφαλής των δημόσιων νοσοκομείων ανησυχούν ήδη για την επιστροφή στη λιτότητα, ιδίως από τη στιγμή που μια δημοσιονομική εγκύκλιος που εστάλη από το γραφείο του πρωθυπουργού στους περιφερειακούς οργανισμούς υγείας στα τέλη Απριλίου, ζητούσε «να δοθεί εκ νέου έμφαση στην αποτελεσματικότητα και την απόδοση».

Ο Bayrou δήλωσε επίσης ότι ήθελε να «βάλει τέλος» στις «υπερβολικές» αναρρωτικές άδειες.

«Οι έλεγχοι των αναρρωτικών αδειών άνω των 18 μηνών έδειξαν ότι στο 50% των περιπτώσεων οι άδειες αυτές δεν δικαιολογούνταν πλέον», υποστήριξε.

«Ένας εργαζόμενος», είπε, «θα πρέπει να μπορεί να επιστρέφει στην εργασία του μετά από περισσότερες από 30 ημέρες αναρρωτικής άδειας χωρίς να επισκέπτεται γιατρό εργασίας».

«Καθώς μας λείπουν γιατροί εργασίας – όπως και άλλοι ειδικοί – δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που θα ήθελαν να επιστρέψουν στην εργασία τους εμποδίζονται να το πράξουν. Είναι παράλογο», υποστήριξε ο Μπαϊρού.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η έλλειψη, ένας γενικός γιατρός ή ειδικός θα μπορούσε να εγκρίνει την επιστροφή στην εργασία (εκτός από τις περιπτώσεις ασθενειών που έχουν να κάνουν με την εργασία και εργατικών ατυχημάτων).

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ