Σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εκτόξευση του δημόσιου χρέους, η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε νομοσχέδιο-σοκ με στόχο την εξοικονόμηση 43,8 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2025. Το σχέδιο περιλαμβάνει κατάργηση δύο επίσημων αργιών, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση των υποχρεωτικών εισφορών, με το βάρος να πέφτει κυρίως στο κράτος, σύμφωνα με τον πρώτο πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Πιερ Μοσκοβισί.
Εργασία αντί για αργία
Η πρόταση του Φρανσουά Μπαϊρού να καταργηθούν δύο αργίες πυροδότησε έντονες αντιδράσεις. Η υπουργός Εργασίας Αστρίντ Πανοσιάν-Μπουβέ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι «πολύ ανοιχτός» στο ποιες ημερομηνίες θα καταργηθούν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης της 8ης Μαΐου από τον 15Αύγουστο. «Η Γαλλία είναι από τις λίγες χώρες που τιμά την 8η Μαΐου ως δημόσια αργία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η παραγωγικότητα πρέπει να ενισχυθεί, οι Γάλλοι θα πρέπει να εργαστούν δύο ημέρες επιπλέον τον χρόνο».
Ο υπουργός Οικονομικών Ερίκ Λομπάρ, μιλώντας στο δίκτυο France 2, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα είναι ότι η γαλλική παραγωγή είναι ανεπαρκής σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας. Οι Γάλλοι εργάζονται κατά μέσο όρο 100 ώρες λιγότερες από τους Γερμανούς.»
Η Γαλλία διαθέτει 11 δημόσιες αργίες ετησίως, αριθμός που αντιστοιχεί στις ομοσπονδιακές αργίες των Ηνωμένων Πολιτειών και υπερβαίνει τις οκτώ που ισχύουν στην Αγγλία και την Ουαλία. Περισσότερες από τις μισές σχετίζονται με χριστιανικές εορτές, ενώ η ευελιξία του γαλλικού ημερολογίου ενισχύεται από τη συνήθη πρακτική να «γεφυρώνονται» ημέρες μεταξύ αργιών και Σαββατοκύριακων, οδηγώντας σε επιπλέον περιόδους αδράνειας για σχολεία και επιχειρήσεις, φαινόμενο που εντείνεται ιδιαίτερα τον Μάιο.
Η Γαλλία δεν είναι η πρώτη χώρα που εξετάζει τέτοιου τύπου μέτρα. Το 2013, η Πορτογαλία ανέστειλε τέσσερις δημόσιες αργίες στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων μετά την κρίση χρέους και την ένταξή της σε πρόγραμμα διάσωσης της Ε.Ε. Η απόφαση ανακλήθηκε το 2016.
Περικοπές
Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει:
- Κατάργηση 3.000 θέσεων στο Δημόσιο
- Μη αντικατάσταση του 1/3 από τους συνταξιοδοτούμενους υπαλλήλους
- Πάγωμα των δημοσίων δαπανών (εξαιρούνται οι δαπάνες άμυνας και εξυπηρέτησης χρέους)
- Περιορισμός των δαπανών των τοπικών αρχών κατά 5,3 δισ. ευρώ
- Περιορισμός της αύξησης των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης σε 4,5 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ
- Να γίνουν 7, 1 δισεκατομμύρια εξοικονόμηση το 2026 με το πάγωμα της κοινωνικής πρόνοιας, των συντάξεων και των κλιμακίων του φόρου εισοδήματος
- Νέος φόρος στα υψηλότερα εισοδήματα και μέτρα για την καταπολέμηση της φορολογικής βελτιστοποίησης από τους πλουσιότερους
- Κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών και παραθύρων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ωφελούν τους συνταξιούχους
- Κατάργηση δύο δημόσιων αργιών
- Διαπραγματεύεται νέες αναθεωρήσεις των επιδομάτων ανεργίας και της εργατικής νομοθεσίας με τα συνδικάτα
- Μείωση των επιδοτήσεων για τις επιχειρήσεις με αντάλλαγμα τη μείωση της γραφειοκρατίας
Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι «το βάρος της προσαρμογής πέφτει κυρίως στον κρατικό μηχανισμό» και ότι «το κράτος έχει ήδη σηκώσει μεγάλο μέρος του βάρους την τελευταία διετία».
Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται και η «συνεισφορά αλληλεγγύης» για τα υψηλά εισοδήματα. Όπως εξήγησε η υπουργός Δημοσίων Λογαριασμών Αμελί ντε Μονσαλέν, η κυβέρνηση δεν προχωρά σε νέα φορολογική κλίμακα αλλά σε εντατικούς ελέγχους για την αποφυγή φόρων μέσω «πολυτελών» holding εταιρειών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι Γάλλοι πληρώνουν τον φόρο που ήδη προβλέπεται».
Ο Μαρκ Φεζνό, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατών, τόνισε ότι «για να διανείμεις περισσότερο πλούτο, πρέπει πρώτα να τον παράξεις», στηρίζοντας την πρόταση για κατάργηση αργιών.
Αντιδράσεις από τη Βουλή
Ο Σαρλ ντε Κουρσόν, γενικός εισηγητής του προϋπολογισμού στη γαλλική Βουλή, υπογράμμισε ότι από τα 44 δισ. ευρώ του σχεδίου, τα 14 δισ. προέρχονται από αυξήσεις φόρων και όχι από περικοπές δαπανών. «Η προτεραιότητα πρέπει να είναι η μείωση των δημόσιων δαπανών, όχι η αύξηση των φόρων», σημείωσε, προσθέτοντας πως μόνο οι τόκοι του χρέους, ο αμυντικός προϋπολογισμός και η συνεισφορά στην ΕΕ αυξάνουν τις δαπάνες κατά 20 δισ. ευρώ.
«Καμπανάκι» για τις αναρρωτικές
Η υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «ανησυχητική» την αύξηση των αναρρωτικών αδειών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 40% σε μία δεκαετία και κόστισαν 18 δισ. ευρώ το 2023. Το υπουργείο εξετάζει τρόπους περιορισμού της «κατάχρησης».
Πηγή: tanea.gr