Πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει σε συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, η αντιπολίτευση απάντησε στην επιχείρηση «αποπροσανατολισμού» για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της ΝΔ, βάζοντας στο κάδρο της ποινικής διερεύνησης τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Με τις προτάσεις τους, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, ζήτησαν Προανακριτική Επιτροπή για δύο κακουργήματα, της συνέργειας σε απιστία και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βάρος των συμφερόντων της ΕΕ.
Οι προτάσεις για Προανακριτικές
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε πρόταση για προανακριτική που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, με τις υπογραφές 35 βουλευτών.
Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Νέας Αριστεράς κατέθεσαν τη δικιή τους πρόταση για το γαλάζιο σκάνδαλο διαφθοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπογεγραμμένη από 37 βουλεύτριες και βουλεύτες.
Σφήνα.. Βορίδη, Αυγενάκη
Ομως πριν… στεγνώσει το μελάνι των προτάσεων για τη σύσταση των Προανακριτικών που κατατέθηκαν στη Βουλή, τόσο ο Μάκης Βορίδης όσο και ο Λευτέρης Αυγενάκης, έσπευσαν με αναρτήσεις τους σε κοινωνικά δίκτυα να αποδυναμώσουν το «κατηγορητήριο» εναντίον τους, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι πουθενά δεν τεκαμίρεται η ενοχή τους.
Ο Μάκης Βορίδης έγραψε ότι οι πράξεις που του αποδίδονται φέρονται να έχουν τελεστεί το 2021,δηλαδή σε χρονική περίοδο κατά την οποία δεν ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να ζητήσει την παραίτηση του κ. Βάρρα, υπογραμμίζοντας ότι θεωρείται κακούργημα το να ζητάς την παραίτηση ενός υφισταμένου σου, τότε η κατηγορία αυτή χρειάζεται αρκετή μυθιστορηματική φαντασία για να εξηγηθεί.
Και συμπλήρωσε ότι θα επανέλθει με όλα τα απαραίτητα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα, τη στιγμή που πρέπει.
Από την πλευρά του ο Λευτέρης Αυγενάκης, σε ανάρτησή του αργά το βράδυ της Τρίτης, έκανε λόγο για αοριστίες και απουσία στοιχείων αναφορικά με ενδείξεις διάπραξης ποινικού αδικήματος.
Και πρόσθεσε πως «η ανάγκη μικροκομματικής εκμετάλλευσης του θέματος #ΟΠΕΚΕΠΕ τους εμποδίζει να αναγνωρίσουν ότι ουδέν μεμπτό έχω διαπράξει κατά την άσκηση των καθηκόντων μου».
Μαρινάκης: Καμία ένδειξη για ποινικές ευθύνες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ακολουθώντας την στρατηγική ελιγμού που αποφασίστηκε στο Μαξίμου, χαρακτήρισε θεσμική κίνηση, αντίθετη πλήρως με όποια υπόνοια περί συγκάλυψης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα πεπραγμένα στον ΟΠΕΚΕΠΕ από την ημέρα της ίδρυσης του το 1998
Ερωτηθείς, δε, για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε πως κατά την κυβέρνηση δεν προκύπτουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Και λίγο παρασκήνιο
Οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, την περασμένη Τετάρτη, έλεγε στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι «θα τα συζητήσουμε όλα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ», μιλώντας δηκτικά για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ «στην οικοδόμηση πελατειακών σχέσεων στην αγαπημένη μας Κρήτη» δεκαετίες πριν, φωτογράφιζε τις προθέσεις του.
Στον χθεσινό «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου, όταν ο ίδιος άνοιξε τα χαρτιά του στους συνεργάτες του, επιβεβαιώθηκαν όσοι έβλεπαν από την προηγούμενη εβδομάδα τη ζυγαριά να γέρνει προς μία Εξεταστική, αντί μιας Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο.
Ο ελιγμός Μαξίμου
Ο ελιγμός του Μαξίμου με έρευνα – πολιτικού χαρακτήρα και όχι ανακριτικού – από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 και όχι μόνο για τα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ, τα οποία αφορά η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, μαρτυρά ότι αναζητούνταν διέξοδος με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.
Η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ η οποία κατατίθεται άμεσα, ερμηνεύεται από τους πολιτικούς αντιπάλους της ως επιλογή διάχυσης ευθυνών και συμψηφισμού.
Και μαρτυρά σίγουρα ότι η κυβέρνηση είχε ανάγκη να δείξει ότι διατηρεί πρωτοβουλία κινήσεων, προλαβαίνοντας το προαναγγελθέν από το ΠΑΣΟΚ κατηγορητήριο με κακουργήματα για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Εσωκομματικές ισορροπίες
Από την πρώτη στιγμή πάντως, η πολιτική διαχείριση ήταν δύσκολη για την κυβερνητική πλειοψηφία, απειλώντας ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές ισορροπίες.
Για περίπου τέσσερις εβδομάδες φαινόταν άλλωστε ότι υπάρχει διχογνωμία: όσοι θεωρούσαν ότι ήταν στενά τα (πολιτικά) περιθώρια για απόρριψη μιας Προανακριτικής και όσοι επέμεναν ότι εφόσον δεν διακρίνονται στοιχεία που να συνιστούν ποινική ευθύνη δεν χρειάζονται φοβικές κινήσεις.
Χωρίς ποτέ να σπάσει ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Μαξίμου και Βορίδη – Αυγενάκη, οι δύο πρώην υπουργοί υποστήριζαν εξαρχής ότι δεν έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις ενώ δεν ήταν διατιθέμενοι, εφόσον συστηνόταν Προανακριτική, για απευθείας παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο ανεξάρτητα από τα στοιχεία – κατά το μοντέλο Τριαντόπουλου και Καραμανλή.
Πηγή: tanea.gr