Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ιδιωτική συνομιλία, ενθάρρυνε την Ουκρανία να κλιμακώσει τα χτυπήματά της βαθιά μέσα στη Ρωσία, ρωτώντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι αν θα μπορούσε να πλήξει τη Μόσχα υπό την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα παρείχαν όπλα μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο, λένε οι Financial Times.
Η στροφή του Τραμπ σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία συνεχίζεται
Η συζήτηση, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος της 4ης Ιουλίου μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, σηματοδοτεί μια απότομη αλλαγή από την προηγούμενη στάση του Τραμπ σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας και την προεκλογική του υπόσχεση να τερματίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ σε ξένες συγκρούσεις, τονίζουν οι FT.
Αν και παραμένει ασαφές αν η Ουάσινγκτον θα παραδώσει τέτοια όπλα, η συζήτηση υπογραμμίζει την αυξανόμενη απογοήτευση του Τραμπ για την άρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να συμμετάσχει σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο σε μία ημέρα.
Η συνομιλία Τραμπ και Ζελένσκι έγινε μετά το τηλεφώνημα που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογό του, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «κακό».
Δείτε σχετική ανάρτηση:
Breaking: Donald Trump has privately encouraged Ukraine to step up deep strikes on Russian territory, even asking Volodymyr Zelenskyy whether he could strike Moscow if the US provided long-range weapons, according to people briefed on the discussions. https://t.co/Z7jB4GaDzM pic.twitter.com/kyeaZJi0jV
— Financial Times (@FT) July 15, 2025
Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας
Σύμφωνα με το Reuters, το Κρεμλίνο τόνισε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της απειλής κυρώσεων σε αγοραστές ρωσικών εξαγωγών, «είναι σοβαρές και χρήζουν ανάλυσης».
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα σχολιάσει τις προτάσεις του Τραμπ «εάν το κρίνει απαραίτητο».
«Αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν το θελήσει, σίγουρα θα κάνει σχόλια», σημείωσε.
Η Ρωσία είναι έτοιμη για τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, δεν υπάρχουν προτάσεις από την Ουκρανία έως στιγμής, τόνισε.
Σε σχέση με το δημοσίευμα των FT, o Πεσκόφ είπε: «Υπάρχουν πολλά fake news τριγύρω, και από ‘σεβαστά’ πρακτορεία, θα πρέπει να ακούτε πληροφορίες μόνο από πρώτο χέρι».
Δείτε σχετική ανάρτηση:
🔹🇺🇦🇷🇺 Kremlin: Western Arms Deliveries Are Seen as a Signal to Continue the War
Kremlin spokesperson Dmitry Peskov said that decisions by the US, NATO, and the EU to supply arms to Ukraine are interpreted in Moscow as signals to prolong the war.
He added that Russia still… pic.twitter.com/aFqhlZgNN0
— Conflict Dispatch (@ConflictDISP) July 15, 2025
Ο διάλογος Τραμπ και Ζελένσκι
«Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα; . . . Μπορείς να χτυπήσεις και την Αγία Πετρούπολη;», ρώτησε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος, σύμφωνα τις πηγές που επικαλούνται οι FT.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ζελένσκι απάντησε: «Απολύτως. Μπορούμε αν μας δώσετε τα όπλα».
Ο Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του σε αυτό το σχέδιο με στόχο να «τους κάνει να αισθανθούν το κόστος» και να αναγκάσει το Κρεμλίνο να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τις δύο πηγές που ενημερώθηκαν για το τηλεφώνημα.
Δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος είχε ενημερωθεί για το τηλεφώνημα, δήλωσε ότι η συνομιλία αντανακλά μια αυξανόμενη επιθυμία μεταξύ των δυτικών εταίρων της Ουκρανίας να προμηθεύσουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς ικανά να «φέρουν τον πόλεμο στους κατοίκους της Μόσχας» – μια άποψη που επαναλαμβάνεται σε ιδιωτικές συνομιλίες από Αμερικανούς αξιωματούχους τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Λευκός Οίκος και το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε αιτήματα των FT για σχολιασμό.
Πώς θα γίνει η μεταφορά όπλων στο Κίεβο
Η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι οδήγησε στη διαμόρφωση ενός καταλόγου όπλων που πιθανώς θα προμηθευτεί το Κίεβο, ο οποίος δόθηκε από την αμερικανική πλευρά στον Ουκρανό πρόεδρο στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τρεις πηγές των Financial Times.
Το δημοσίευμα του γνωστού μέσου αναφέρεται και στο πώς ο Τραμπ θα μπορέσει να παρακάμψει το εν ισχύι «πάγωμα» από το Κογκρέσο της άμεσης στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ, εγκρίνοντας πωλήσεις όπλων σε Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι στη συνέχεια θα προωθούσαν τα συγκεκριμένα συστήματα στο Κίεβο.
Οι Ουκρανοί είχαν ζητήσει πυραύλους Tomahawk, πυραύλους κρουζ ακριβείας ακριβείας με βεληνεκές περίπου 1.600 χιλιομέτρων.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ – όπως και η κυβέρνηση Μπάιντεν προηγουμένως – είχε ανησυχίες για την έλλειψη αυτοσυγκράτησης της Ουκρανίας, όπως δήλωσε άτομο που γνωρίζει για τη λίστα που δόθηκε στον Ζελένσκι.
Η χρήση πυραύλων Atacms από την Ουκρανία είχε επιφέρει την εκτόξευση του Oreshnik από τη Ρωσία
Η Ουκρανία είχε ζητήσει αρκετές φορές στο παρελθόν να της δοθούν όπλα που μπορούν να χτυπήσουν βαθύτερα στη Ρωσία, πέρα, για παράδειγμα, από τους πυραύλους Atacms που μπορούν να εκτοξευτούν από τα συστήματα εκτόξευσης HIMARS που είχε προμηθεύσει ο Μπάιντεν στην Ουκρανία.
Όταν το Κίεβο χρησιμοποίησε πυραύλους Atacms και χτύπησε εντός Ρωσίας τον περασμένο Νοέμβριο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο πόλεμος είχε «αποκτήσει στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα» και απάντησε με τη δοκιμαστική εκτόξευση του Oreshnik, ενός πειραματικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, στην πόλη Ντνίπρο.
Μετά τα χτυπήματα με τους Atacms, η Ρωσία δημοσίευσε επίσης μια επικαιροποιημένη έκδοση του πυρηνικού της δόγματος που επιτρέπει τη χρήση του οπλοστασίου της πιο εύκολα.
Οι Finanacial Times θυμίζουν ότι η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει το Κίεβο να μην χρησιμοποιεί τους Atacms για πλήγματα εντός της Ρωσίας, ωστόσο αυτοί οι περιορισμοί φαίνεται να χαλαρώνουν τώρα.
Τέλος, το δημοσίευμα θυμίζει την επίθεση στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ιστός της Αράχνης» που οργάνωσε η υπηρεσία ασφαλείας SBU της Ουκρανίας αρχές Ιουνίου όταν είχε πλήξει με drones τουλάχιστον 12 στρατηγικά αεροσκάφη της Ρωσίας που χρησιμοποιούνταν για να βομβαρδίζουν ουκρανικές πόλεις.
Πηγή: in.gr