Του Δημήτρη Γκάτσιου
Καταμεσής της πολιτικής και επικοινωνιακής πίεσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η οποία…φούντωνε εξακολουθητικά κάθε φορά που μία νέα αποκάλυψη έριχνε…νερό στο μύλο των αμαρτωλών έργων και ημερών του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κυβέρνηση πραγματοποίησε χθες τη δική της ρελάνς, με στόχο να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Η πρόταση για σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, η οποία θα θέσει στο…μικροσκόπιο τη σχεδόν τριαντάχρονη πορεία του Οργανισμού έρχεται σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία τα βλέμματα (σε πρώτη φάση) ήταν στραμμένα στις αντιπολιτευτικές κινήσεις, με επίκεντρο τα τροχιοδεικτικά για προανακριτική επιτροπή. Το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός στάθμισαν τα δεδομένα. Η ειλημμένη από τις προηγούμενες ημέρες απόφαση συζητήθηκε διεξοδικά στον πρωινό καφέ της Δευτέρας. Με το…κλείσιμο των λεπτομερειών, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις από το βήμα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Πλέον, ο χρόνος για την κατάθεση της πρότασης που κομίζει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή μετράει αντίστροφα. Μέσα στις επόμενες ώρες (κατά έτερες πηγές πληροφόρησης το αργότερο μέχρι την Τετάρτη) η Νέα Δημοκρατία φέρνει στο Κοινοβούλιο τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, μαζί με το κεντρικό μήνυμα για την ανάγκη, όπως σχολιάζουν οι “γαλάζιοι”, να διερευνηθούν παθογένειες, κενά και μαύρες τρύπες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες χαρακτήριζαν διαχρονικά τον Οργανισμό. “Στόχος είναι να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να εντοπισθούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια, προς όφελος των παραγωγών μας, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συνολικά της χώρας”, ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, πριν ο μίτος των αντιπολιτευτικών πυρών για “διάχυση ευθυνών” και “συγκάλυψη” ανεβάσει τα…ντεσιμπέλ της αντιπαράθεσης, η οποία θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες (κατά βάση) στο σκηνικό της Ολομέλειας.
Μονόδρομος
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αναγνώσεις (η ανάλυση των δεδομένων που οδήγησαν την Ηρώδου Αττικού 19 στη συγκεκριμένη απόφαση αποτέλεσε ένα μεγάλο κομμάτι της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον κ. Μαρινάκη) η επιλογή της εξεταστικής επιτροπής ήταν ουσιαστικά μονόδρομος. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που κυβερνητικά και κομματικά στελέχη σημειώνουν, σε όλους τους τόνους, ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. “Όποιος μιλάει για φόβο, απευθύνεται σε λάθος κυβέρνηση. Σταθμίστηκαν όλα τα δεδομένα και δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε μία υπόθεση μόνο και μόνο επειδή το θέλει η αντιπολίτευση. Η απόφαση για εξεταστική επιτροπή κάθε άλλο παρά συγκάλυψη συνιστά. Δεν κρύβουμε κάτι. Όλα θα ερευνηθούν. Οι μάρτυρες θα έρθουν, θα ρωτηθούν από τα κόμματα, θα απαντήσουν. Θα δούμε όλα τα δεδομένα, όπως θα δούμε τελικά, όλοι αυτοί που θυμήθηκαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ τους τελευταίους μήνες, τι έκαναν, όταν είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου: Εάν έκαναν διασταυρωτικούς ελέγχους. Εάν έστειλαν κάποιον στη δικαιοσύνη. Και στο τέλος θα γίνει το πολιτικό ταμείο”, ανέφεραν στελέχη.
Σύμφωνα με τα σήματα που εκπέμπονται, η κυβερνητική έδρα…πάτησε επάνω στην καθυστέρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών. “Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα βοηθήσει και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών και μάλιστα χωρίς να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Επί δικών μας ημερών, άλλαξε το Σύνταγμα. Επομένως, δεν υπάρχει ζήτημα αποσβεστικής προθεσμίας και δεν υπάρχει και ζήτημα καμιάς παραγραφής. Κάτι το οποίο έχει γίνει κοινός τόπος, παρά τις αντίθετα διατυπωθείσες απόψεις πριν από κάποιους μήνες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί πλήρως αβάσιμες. Τα κόμματα, τα οποία κόπτονταν για την παραγραφή, έχουν περάσει είκοσι μέρες και ακόμα να διατυπώσουν οποιαδήποτε πρόταση. Αν θεωρούν ότι υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος, που δεν υπάρχει, θα έπρεπε να βιαστούν και σε λίγες ημέρες να καταθέσουν μία πρόταση. Ξέρουν, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής. Παιχνίδι εντυπώσεων παίζουν και είναι υπόλογοι στους πολίτες”, σημείωναν κυβερνητικά στελέχη. Σε χρόνο παράλληλο και στο συγκεκριμένο πεδίο, η κυβέρνηση αφήνει κατά μέρους το αποκαλούμενο και “μοντέλο Τριαντόπουλου”, το οποίο εφαρμόστηκε στις πρόσφατες δικογραφίες των Τεμπών. Από πολύ νωρίς είχε γίνει σαφές ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δε θα ήταν εύκολο να εφαρμοστεί στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, κυρίως λόγω του…ειδικού πολιτικού βάρους του κ. Βορίδη. Ο πρώην υπουργός είχε σπεύσει να καταστήσει σαφές πως δε θα δεχόταν ανάλογο χειρισμό, καθώς επεσήμανε ότι δεν έχει πράξει κάτι παράνομο. Κάτι που άφηνε ανοιχτό παράθυρο για διαφοροποιήσεις εντός της Βουλής όταν η υπόθεση έφτανε στο…δια ταύτα. Υπό το πρίσμα μίας πρωτοβουλίας από την πλευρά των “γαλάζιων”, η οποία θα είχε…άρωμα Καραμανλή και Τριαντόπουλου. “Δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς το μοντέλο Τριαντόπουλου θα υπήρχαν εάν αποφασίζαμε να πάμε σε προανακριτική, όπως στις άλλες δύο περιπτώσεις, και δεν ακολουθούσαμε το μοντέλο. Δεν σημαίνει ότι κάθε δικογραφία πρέπει να καταλήγει στο φυσικό δικαστή”, έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες.
Οι αντιδράσεις
Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων στο σκηνικό του “αμαρτωλού” ΟΠΕΚΕΠΕ, η αντιπολίτευση σταθμίζει το επόμενο κύμα των εντός και εκτός Βουλής κινήσεών της. Το κείμενο για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που συντάσσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο το αργότερο μέχρι αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιγράφει για τους δυο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, τους κυρίους Βορίδη και Αυγενάκη, τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων για συνέργεια σε απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία. “Σε αυτήν την κυβέρνηση, κανείς δεν ντρέπεται, κανείς δεν κοκκινίζει. Έπεσαν οριστικά οι μάσκες και άρχισε να ξεδιπλώνεται το οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης και των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας”, ανέφεραν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη για την…γαλάζια κίνηση της εξεταστικής επιτροπής. “Υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Ανερυθρίαστα του λένε πως όποιο στοιχείο και να έρθει στη δημοσιότητα, εκείνοι έχουν αποφασίσει να υπάρξει ομερτά και να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες με το αφήγημα της διαχρονικής πληγής. Προσβάλλουν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων το πόρισμα της και δεν εμπιστεύονται την ελληνική δικαιοσύνη. Εάν πράγματι γνώριζαν το πρόβλημα, όπως έχουν ομολογήσει και είχαν διαγνώσει τις χρόνιες παθογένειες, γιατί έκαναν πλάτες στο πάρτι διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ που είχαν στήσει οι κομματικοί φίλοι και κουμπάροι τους;”, σημείωναν τα ίδια στελέχη.
Στο…δρόμο βρίσκεται προς κατάθεση και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας (σύμφωνα με πληροφορίες) ζητείται να διερευνηθούν οι δύο πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας για τυχόν αδικήματα της συνέργειας σε κακουργηματική απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία επίσης κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Από τη στιγμή, βέβαια, που η Κουμουνδούρου δε διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό των 30 βουλευτών, οι κινήσεις απαιτούν συνεννοήσεις. Συνεννοήσεις που φαίνεται να βρίσκονται σε εξέλιξη με τη Νέα Αριστερά και, μάλιστα, σε πολύ καλό επίπεδο.
Πηγή: capital.gr