Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) για τον Μάιο 2025 παρέμεινε αμετάβλητος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2024. Την ίδια περίοδο πέρυσι, ο δείκτης είχε σημειώσει αύξηση 6,7%, αντανακλώντας τότε τις πιέσεις στην αγορά τροφίμων και τις αυξημένες τιμές παραγωγού, σύμφωνα τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Η σταθερότητα του δείκτη τον Μάιο 2025 οφείλεται:
-
Σε αύξηση 0,5% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής, κυρίως λόγω της ανόδου στις τιμές των φρούτων.
-
Σε μείωση 1,0% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής, γεγονός που εξισορρόπησε τη γενική τάση.
Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2025, ο δείκτης εκροών παρουσίασε μείωση 1,3%, γεγονός που υποδηλώνει υποχώρηση τιμών σε επιμέρους αγροτικά προϊόντα εντός της άνοιξης.
Επιπλέον, ο μέσος σταθμικός δείκτης εκροών για την περίοδο Ιούνιος 2024 – Μάιος 2025, σε σύγκριση με την περίοδο Ιούνιος 2023 – Μάιος 2024, εμφάνισε μείωση 2,7%, ένδειξη γενικής αποδυνάμωσης των τιμών παραγωγού κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.
Δείκτης Τιμών Εισροών: Πτώση κόστους παραγωγής
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία για τον Μάιο 2025 εμφάνισε μείωση 1,3% σε σύγκριση με τον Μάιο 2024, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία που είχε ξεκινήσει ήδη από πέρυσι (μείωση 1,4% το 2024 έναντι 2023).
Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως:
-
Στην πτώση 2,2% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων, κυρίως λόγω της σημαντικής υποχώρησης στις τιμές της ενέργειας και των λιπαντικών.
-
Στην αύξηση 1,3% του δείκτη τιμών για τον σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, ένδειξη επενδυτικών κινήσεων στον εξοπλισμό και τις υποδομές των εκμεταλλεύσεων.
Πηγή: capital.gr