Tην υποβολή του 6ου αιτήματος εκταμίευσης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 3,9 δις. ευρώ, εντός των επόμενων ημερών, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονονομικών Νίκος Παπαθανάσης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του συνόλου των χρηματοδοτικών εργαλείων του χαρτοφυλακίου του.
Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» δεν θα σημάνει καμία χρηματοδοτική μείωση, αντίθετα θα σηματοδοτήσει την ένταξη νέων έργων και την ενίσχυση του φυσικού αντικειμένου ή και προϋπολογισμού σε υφιστάμενα έργα προς όφελος της κοινωνίας όπως: έξυπνα συστήματα με χρήση νέων τεχνολογιών για την ασφάλεια 10 μεγάλων σιδηροδρομικών σηράγγων, έξυπνες διαβάσεις σε σχολεία, προμήθεια 2 επιπλέον αεροσκαφών για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας κ.α.
«Στόχος μας», δήλωσε, «παραμένει η πλήρης ολοκλήρωση των προγραμμάτων και η απορρόφηση των πόρων, έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, την καθημερινότητα των πολιτών, την κάλυψη του επενδυτικού κενού της προηγούμενης δεκαετίας, τη δημιουργία ακόμα περισσότερων θέσεων εργασίας για όλους». «Μόνον έτσι», συμπλήρωσε, «θα συνεχίσει να μειώνεται η ανεργία- η οποία για πρώτη φορά βρίσκεται σε ποσοστά του 2008, με τη μείωση να είναι ιδιαίτερα σημαντική στις γυναίκες και στους νέους. Μόνον έτσι η οικονομία θα έχει ανθεκτική πορεία, μόνον έτσι θα συνεχίσει να αυξάνεται το εισόδημα των συμπολιτών μας, όπως υποσχεθήκαμε στις δεσμεύσεις μας»
Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι οι δαπάνες του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 14,6 δισ. ευρώ για το 2025, είναι οι ψηλότερες της 15ετίας, με τους σχετικούς πόρους να είναι αυξημένοι κατά 9,6% σε σχέση με το 2024, ενώ θα υπάρξει νέα αύξηση 16% για το 2026 έναντι του 2025, γεγονός που σημαίνει ότι τη διετία 2025-2026 θα διοχετευθούν στην οικονομία 32 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι το ποσοστό των ενταγμένων έργων ήδη ανέρχεται στο 84%, ήτοι σε 14.399.694.974 ευρώ. Παράλληλα, ενεργοποιείται νέο ειδικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, προϋπολογισμού 186 εκ. ευρώ.
ΕΣΠΑ
Για το ΕΣΠΑ αναφέρθηκε ότι οι συνολικές προσκλήσεις ανέρχονται ήδη στο 76% του προϋπολογισμού, οι εντάξεις στο 64,2% και οι συμβάσεις στο 45,2%. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα Προγράμματα πρακτικής άσκησης/ μαθητείας και τις υποτροφίες για μαθητές- σπουδαστές και φοιτητές, στα έργα ανέγερσης- αναβάθμισης υποδομών Παιδείας και τα Προγράμματα Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στην πράξη. Αναδείχθηκε επίσης, η δημοσίευση της Πρόσκλησης για την Εξωστρέφεια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό 200 εκ. ευρώ, και την επιχορήγηση να ανέρχεται σε ποσοστά 40-50% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, με ανώτατο όριο ενίσχυσης τις 200.000 ευρώ.
Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, επισημάνθηκε το γεγονός ότι οι προσκλήσεις ανέρχονται ήδη στο 69%, οι εντάξεις στο 49% και οι νομικές δεσμεύσεις στο 34% επί του συνολικού προϋπολογισμού των 1,6 δισ. ευρώ. Με σημαντικό ρόλο να διαδραματίζουν οι δράσεις του Ταμείου Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ, το οποίο διευρύνθηκε και στις νησιωτικές περιοχές ΔΑΜ και σε νησιά με έως 3100 κατοίκους.
ΣΔΙΤ
Αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των ΣΔΙΤ, υπογραμμίστηκε ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευαστική περίοδος σε 10 έργα προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, ενώ 11 έργα συνολικής επένδυσης 1,4 δισ. ευρώ βρίσκονται σε διαδικασία υπογραφής Σύμβασης. Σημειώνεται ότι τα έργα ΣΔΙΤ σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς, μεταξύ άλλων, αφορούν φοιτητικές εστίες, μονάδες ολοκληρωμένης ανακύκλωσης αποβλήτων, οδικούς άξονες, και ανέγερση νέων νοσοκομείων, όπως το Νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
Σημαντικός αναδεικνύεται και ο ρόλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσω της οποίας έχουν δοθεί 74.158 δάνεια, εκ των οποίων τα 54.000 σε επιχειρήσεις. Με το 90% να είναι επιχειρήσεις με κάτω από 50 εργαζόμενους και το 91% με κύκλο εργασιών κάτω από 10 εκ. ευρώ. Ανακοινώθηκε δε, ότι στο ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα υπάρξει νέα αύξηση πόρων κατά 780 εκ. ευρώ για ΜμΕ και νέο συνολικό προϋπολογισμό δανείων 3,3 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, για κάθε ευρώ που επενδύεται αρχικά από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, επιπλέον 1,23 ευρώ επενδύονται στα VC/PE Funds, και άλλα 6,65 ευρώ μοχλεύονται από άλλες πηγές από εταιρείες χαρτοφυλακίου των funds, συμβάλλοντας στη δημιουργία συνολικής οικονομικής δραστηριότητας 23,21 ευρώ.
Σημειώνεται ότι στη συνέντευξη συμμετείχαν η Γ.Γ. Π.Δ.Ε. -Ε.Π.Α. Κατερίνα Οικονόμου, η Γ.Γ. Ε.Σ.Π.Α. Βασιλική Παντελοπούλου, ο Γ.Γ. Ε.Τ.Π.Α., Τ.Σ., Ε.Κ.Τ. Βασίλης Σιαδήμας, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ορέστης Καβαλάκης, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδας Καλλίρης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Γιώργος Ζαββός, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ε.Α.Τ. Ισμήνη Παπακυρίλλου και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αντιγόνη Λυμπεροπούλου.
Πηγή: ot.gr