Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σκοπεύει να συνεχίσει να πολεμά στην Ουκρανία μέχρι η Δύση να δεσμευτεί με τους δικούς του όρους για ειρήνη, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters. Πηγές κοντά στο Κρεμλίνο αναφέρουν ότι οι απειλές Τραμπ για κυρώσεις δεν έχουν καμία επίδραση στις αποφάσεις του Ρώσου προέδρου. Αντίθετα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται αποφασισμένος να διευρύνει τις εδαφικές του απαιτήσεις όσο προελαύνουν τα ρωσικά στρατεύματα.
Τα συμφέροντα της Ρωσίας είναι πάνω από όλα
Οι πηγές αναφέρουν ότι ο Πούτιν, έπειτα από τρία και πλέον χρόνια πολέμου, πιστεύει ότι η οικονομία και ο στρατός της Ρωσίας είναι αρκετά ισχυροί για να αντέξουν τυχόν πρόσθετα δυτικά μέτρα.

REUTERS/Marcos Brindicci/File Photo/File Photo
Ο Αμερικανός ομόλογός του, κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, εξέφρασε για πολλοστή φορά την απογοήτευσή του για την άρνηση του Πούτιν να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός. Επίσης, ανακοίνωσε την αποστολή «κύματος» προμηθειών σε όπλα και αντιαεροπορικά συστήματα στο Κίεβο. Μεταξύ αυτών πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος Patriot. Απείλησε επίσης με περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, αν δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών.
Η Ρωσία αντέχει κι άλλη πίεση
Σύμφωνα με τις ρωσικές πηγές, που έχουν γνώση για το θέμα και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα σταματήσει τον πόλεμο υπό την πίεση της Δύσης. Επίσης, πιστεύει ότι η Ρωσία έχει επιβιώσει από τις πιο αυστηρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση. Συνεπώς, μπορεί να υπομείνει περαιτέρω οικονομικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων των απειλούμενων αμερικανικών δασμών.
Ένα από τα πρόσωπα που μίλησε στο Reuters, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «πιστεύει ότι κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά μαζί του για τις λεπτομέρειες της ειρήνης στην Ουκρανία». Ούτε οι Αμερικανοί, «οπότε θα συνεχίσει μέχρι να πάρει αυτό που θέλει».
Επίσης ανέφερε ότι, παρά τα τηλεφωνήματα που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ και τις επαφές με τον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Ουίτκοφ, δεν πιστεύει ότι έχουν γίνει λεπτομερείς συζητήσεις για τη βάση ενός ειρηνευτικού σχεδίου. «Ο Πούτιν εκτιμά τη σχέση με τον Τραμπ και είχε καλές συζητήσεις με τον Ουίτκοφ, αλλά τα συμφέροντα της Ρωσίας είναι πάνω απ’ όλα», πρόσθεσε.
Προς το παρόν, ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters.
Σημαντικότεροι οι στόχοι από τις κυρώσεις
Δεύτερη πηγή, που γνωρίζει τη νοοτροπία του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί τους στόχους της Μόσχας πολύ πιο σημαντικούς από τυχόν πιθανές οικονομικές απώλειες από τις δυτικές πιέσεις. Επίσης, ότι δεν ανησυχεί για τις απειλές των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στην Κίνα και την Ινδία για την αγορά ρωσικού πετρελαίου.
Δύο από τις πηγές, επίσης, ανέφεραν ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στο πεδίο της μάχης. Επίσης, ότι η οικονομία της, προσανατολισμένη στον πόλεμο, υπερβαίνει την παραγωγή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε βασικά πυρομαχικά, όπως βλήματα πυροβολικού.
«Τρώγοντας έρχεται η όρεξη»
Η Ρωσία ήδη ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους. Έχει προωθηθεί κατά περίπου 1.415 τετραγωνικά χιλιόμετρα τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία από το DeepStateMap, έναν χάρτη πληροφοριών ανοιχτού κώδικα της σύγκρουσης.
«Τρώγοντας έρχεται η όρεξη», είπε χαρακτηριστικά η πρώτη πηγή. Δηλαδή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να επιδιώξει περισσότερα εδάφη όσο διαρκεί ο πόλεμος. Την ίδια άποψη εξέφρασαν και οι άλλες δύο πηγές.


REUTERS/Nathan Howard/File Photo
Τι ζητάει ο Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν για συναινέσει σε μια συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία, ζητά μια νομικά δεσμευτική δήλωση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά. Οι άλλοι όροι του περιλαμβάνουν το αίτημα η Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη, την προστασία των Ρωσόφωνων κατοίκων της Ουκρανίας, αλλά και την κατοχύρωση και αποδοχή των εδαφικών κερδών της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ρώσος πρόεδρος είναι πρόθυμος να συζητήσει μια εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία με τη συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων. Ωστόσο, επισήμαναν, δεν είναι καθόλου σαφές πώς θα λειτουργήσει αυτό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο προέδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει ότι το Κίεβο δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την κυριαρχία της Ρωσίας στις περιοχές που έχουν περάσει στον έλεγχο των Ρώσων. Επίσης, ότι η Ουκρανία διατηρεί το κυριαρχικό δικαίωμα να αποφασίσει εάν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία ελέγχει επί του παρόντος την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014. Ελέγχει επίσης όλη την ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ, περισσότερο από το 70% των περιοχών Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, και τμήματα των περιοχών Χάρκοβο, Σούμι και Ντνιπροπετρόφσκ. Η δημόσια θέση του Πούτιν είναι ότι αυτές οι πρώτες πέντε περιοχές αποτελούν πλέον μέρος της Ρωσίας και το Κίεβο πρέπει να αποσυρθεί πριν υπάρξει συμφωνία για ειρήνη.


Ο χάρτης με τα εδάφη της Ουκρανίας που ελέγχει η Ρωσία. Με κόκκινο, τα σημεία όπου έχει προωθηθεί ο ρωσικός στρατός / Πηγή: Reuters
Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να συνεχίσει να πολεμά μέχρι να καταρρεύσει η άμυνα της Ουκρανίας. Έτσι θα διευρύνει τις εδαφικές του φιλοδοξίες ώστε να συμπεριλάβει μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας. «Η Ρωσία θα ενεργήσει με βάση την αδυναμία της Ουκρανίας», δήλωσε η τρίτη πηγή. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα μπορεί να σταματήσει την επίθεσή της μετά την κατάκτηση των τεσσάρων ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, εάν συναντήσει σθεναρή αντίσταση. «Αλλά αν πέσει, θα υπάρξει μια ακόμη μεγαλύτερη κατάκτηση εδαφών του Ντνιεπροπετρόφσκ, του Σούμι και του Χάρκοβο».
Η ρωσική οικονομία
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει ακόμη αποδεχτεί πρόταση από τον Τραμπ για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, την οποία έχει εγκρίνει το Κίεβο.
Παρά τις υφιστάμενες κυρώσεις και το κόστος των μαχών στην Ουκρανία, η οικονομία της Ρωσίας (υπολογίζεται σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια) έχει αποδώσει πολύ καλύτερα από ό,τι ανέμεναν πολλοί στη Ρωσία ή τη Δύση. Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει επιβράδυνση στο 2,5% ετήσια ανάπτυξη το 2025 από 4,3% πέρυσι.
Μία από τις πηγές είπε επίσης ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μικρή επιρροή στον Πούτιν. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι ακόμη και αν η Ουάσιγκτον επιβάλει δασμούς στους αγοραστές ρωσικού αργού πετρελαίου, η Μόσχα θα βρει έναν τρόπο να το πουλήσει στις παγκόσμιες αγορές.
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταλαβαίνει ότι ο Τραμπ είναι απρόβλεπτο άτομο που μπορεί να κάνει δυσάρεστα πράγματα. Αλλά κάνει ελιγμούς για να μην τον ενοχλήσει υπερβολικά», ανέφερε η πηγή. Η πηγή προέβλεψε ότι κλιμάκωση της κρίσης τους επόμενους μήνες. Τόνισε ότι είναι επικίνδυνο να αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου. Και εκτίμησε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.
Πηγή: in.gr