Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ, διέψευσε το δημοσίευμα των Financial Times πως ο Ντόναλντ Τραμπ «ενθάρρυνε περαιτέρω αιματοχυσία» αναφερόμενη σε τηλεφωνική επικοινωνία του πρώην προέδρου με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Στη γραπτή της δήλωση η Λέβιτ ανέφερε ότι ο Τραμπ εργάζεται αδιάκοπα για να σταματήσει τον πόλεμο και να μειώσει τις ανθρώπινες απώλειες. Επίσης απάντησε και για το δημοσίευμα των Financial Times, που ανέφερε πως ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να εντείνει τις επιθέσεις στη Ρωσία, η Λέβιτ υπογράμμισε ότι ο πρώην πρόεδρος απλώς υπέβαλε μια ερώτηση και δεν προέτρεψε σε νέες επιθέσεις.
Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Βρετανικής Εφημερίδας ανέφερε πως στην τηλεφωνική συνομιλία της 4ης Ιουλίου, ο Τραμπ φέρεται να ζήτησε από τον Ζελένσκι να εξετάσει το ενδεχόμενο να πλήξει τη Μόσχα με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, εφόσον η Ουάσινγκτον προσφέρει τα απαραίτητα όπλα. Η Λέβιτ κατηγόρησε τους Financial Times ότι παραποίησαν τα γεγονότα και διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις του Τραμπ.
Επιπρόσθετα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο Ουκρανός ομόλογός του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν θα πρέπει να βάλει στο στόχαστρο τη Μόσχα και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία πριν λήξει η διορία των 50 ημερών, διαφορετικά θα υποστεί κυρώσεις.
Το σχόλια αυτά έγιναν αφού η εφημερίδα Financial Times έγραψε ότι ο Τραμπ ενθάρρυνε κατ’ ιδίαν την Ουκρανία να εντείνει τα πλήγματα σε μεγάλο βάθος στο ρωσικό έδαφος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος ρώτησε τον Ζελένσκι αν θα μπορούσε να πλήξει τη Μόσχα, εφόσον οι ΗΠΑ του παρείχαν οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς. «Όχι, δεν θα έπρεπε να πλήξει τη Μόσχα» απάντησε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν αν ο Ζελένσκι πρέπει να επιτεθεί στη ρωσική πρωτεύουσα.
Όταν ρωτήθηκε αν πλέον έχει ταχθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, ο Τραμπ είπε: «Δεν είμαι στο πλευρό κανενός», για να προσθέσει αμέσως ότι είναι «στο πλευρό της ανθρωπότητας» επειδή «θέλει να σταματήσουν οι σκοτωμοί».
Ο Τραμπ υπερασπίστηκε τη διορία των 50 ημερών που έδωσε στη Ρωσία προκειμένου να συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός και να αποφύγει τους δασμούς και τις κυρώσεις στις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο. «Δεν νομίζω ότι 50 ημέρες είναι πολύ μεγάλο διάστημα και θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα», είπε. Δεν διευκρίνισε ωστόσο εάν σχεδιάζονται συνομιλίες σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία.
«Στο τέλος των 50 ημερών, εάν δεν έχουμε συμφωνία, τα πράγματα θα γίνουν πολύ άσχημα», προειδοποίησε.
Τέλος από την πλευρά της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αντέδρασε στις δηλώσεις του Τραμπ σχετικά με το χρονικό όριο των 50 ημερών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Λαβρόφ υποβάθμισε τις δηλώσεις του Αμερικανού πρώην προέδρου, σχολιάζοντας ειρωνικά: «Πενήντα μέρες τα έχουμε ξαναδεί. Είκοσι τέσσερις ώρες κι αυτό το έχουμε περάσει. Εκατό μέρες τα έχουμε δει όλα».
«Πράθυρο» Τραμπ 50 ημερών για να συνεχιστούν οι εχροπραξίες
Ακόμη πρόεδρος Τραμπ με χθεσινές δηλώσεις του έδωσε προθεσμία 50 ημερών στον Βλαντιμίρ Πούτιν για να ολοκληρώσει τη βίαιη επίθεσή του στην Ουκρανία αυτό το καλοκαίρι πριν αντιμετωπίσει πιθανές κυρώσεις. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, τότε τίθενται σε εφαρμογή οι απειλούμενοι δασμοί 100% κατά της Ρωσίας, καθώς και δευτερογενείς κυρώσεις στους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας.
Πυραυλικές επιθέσεις και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πλήττουν καθημερινά την Ουκρανία. Ο πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε να είχε επιβάλει άμεσες και αυστηρές κυρώσεις, όπως προτείνεται σε διακομματικό νομοσχέδιο της αμερικανικής Γερουσίας με συντελεστή 500%. Ωστόσο, μια νέα απειλή κυρώσεων είναι αβέβαιο αν θα αλλάξει τη στάση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία είναι ήδη υπό σφοδρές οικονομικές πιέσεις από τις υπάρχουσες κυρώσεις, οι οποίες καλύπτουν τις κατηγορίες για την παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές, τη Συρία, την Κριμαία και άλλες δραστηριότητες.
Παρά τις υπάρχουσες κυρώσεις και το υψηλό κόστος του πολέμου, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη από το 1945, η ρωσική οικονομία, αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει επιδείξει καλύτερη απόδοση απ’ ό,τι περίμεναν πολλοί τόσο στη Ρωσία όσο και στη Δύση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,5% το 2025, σε σύγκριση με το 4,3% που καταγράφηκε πέρυσι.
Ακόμη η Ρωσία, με την υποστήριξη πολύπλοκων μηχανισμών παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων, διατηρεί τη λειτουργία της οικονομίας της και συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική της. Όπως δήλωσε ο Ρώσος νομοθέτης Ανατόλι Ακσάκοφ, «η ζωή έχει δείξει ότι καμία απόφαση για κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν παράγει αποτελέσματα».
Επιπλέον, οι αναλυτές στο Κρεμλίνο θεωρούν ότι το χρονικό περιθώριο των 50 ημερών πριν από την επιβολή νέων κυρώσεων είναι αρκετό για να δώσουν οι ρωσικές δυνάμεις την τελική ώθηση στην Ουκρανία ή, αν αυτό αποτύχει, να προκαλέσουν τον πρόεδρο Τραμπ να αναθεωρήσει τη στάση του. Όπως είπε ο Ρώσος γερουσιαστής Κωνσταντίν Κοσάτσεφ:«Σε 50 ημέρες, πολλά μπορούν να αλλάξουν, τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στις πολιτικές αποφάσεις στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».
Οι ρωσικές αρχές υπολογίζουν ότι η αποφασιστικότητα της Ουκρανίας θα μειωθεί, ενώ η ευρωπαϊκή πολιτική βούληση θα ατονήσει με την πάροδο του χρόνου. Η Ρωσία, ως εκ τούτου, πιστεύει ότι ο πόλεμος θα καταλήξει τελικά σε μια συμφωνία ειρήνης με ευνοϊκούς όρους για αυτήν. Ωστόσο, η συνεχής αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία, όπως η παροχή συστημάτων Patriot, μειώνει τις πιθανότητες αυτού του σεναρίου.
O Λεονίντ Καλάσνικοφ από το Κομμουνιστικό Κόμμα, κατηγορούν τον πρόεδρο Τραμπ για υποκρισία. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο Τραμπ, ενώ λέει ότι επιθυμεί την ειρήνη, στην πραγματικότητα παρατείνει τον πόλεμο, δίνοντας όπλα στην Ουκρανία.
Τέλος η Όλγα Σκαμπέγιεβα φιλοκυβερνητική παρουσιάστρια στην Ρωσία υπογράμμισε ότι: «Ο Τραμπ ακολούθησε τώρα τα βήματα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και υπόσχεται όπλα στην Ουκρανία προκειμένου να φέρει τη Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και της διπλωματίας».
Πηγή: tanea.gr