Στην επιστήμη της διατροφολογίας, όπου συχνά επικρατεί σύγχυση για τις πιο υγιεινές επιλογές, η μεσογειακή διατροφή κρατά διαχρονικά τα σκήπτρα του ισορροπημένου και θρεπτικού μοντέλου, που θα συστήσουν οι ειδικοί. Υπάρχει ωστόσο μια εναλλακτική επιλογή, σύμφωνα με ένα νέο άρθρο του National Geographic, έστω κι αν μας έρχεται από την άλλη άκρη του πλανήτη: η παραδοσιακή διατροφή της Οκινάουα, της ιαπωνικής νήσου που συγκαταλέγεται στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες του πλανήτη, φημισμένες παγκοσμίως για τη μακροζωία των κατοίκων τους.
Παρόλο που η μεσογειακή διατροφή υποστηρίζεται από πλήθος επιστημονικών στοιχείων, τώρα οι ερευνητές συγκεντρώνουν όλο και περισσότερα δεδομένα που επιβεβαιώνουν τα οφέλη της ιαπωνικής διατροφής και, ειδικότερα, της Οκινάουα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με μια μελέτη (Nutrients, 2023), οι εθελοντές που ακολούθησαν για δώδεκα εβδομάδες το συγκεκριμένο μοντέλο όχι μόνο έχασαν βάρος αλλά επιπλέον κατάφεραν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου, ινσουλίνης, χοληστερόλης, ακόμα και να έχουν θετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του γαστρεντερικού συστήματός τους, που συνδέεται με πλήθος λειτουργιών σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Πού οφείλει όμως η διατροφή της Οκινάουα την ευεργετική δράση της; «Είναι χαμηλή σε θερμίδες και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και φυτικές ίνες» σύμφωνα με τον Craig Willcox, καθηγητή Γεροντολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Οκινάουα και επικεφαλής έρευνας στο ερευνητικό κέντρο Okinawa Research Center for Longevity Science. «Είναι καλή πηγή φυτοθρεπτικών στοιχείων, μεταξύ αυτών και αντιοξειδωτικών. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αντιφλεγμονώδη δράση». Πώς συνδέεται η αντιφλεγμονώδης δράση της με τη μακροζωία; Οι φλεγμονές συντελούν στη γήρανση και σε ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο διαβήτης, ο καρκίνος.
Πού οφείλει όμως η διατροφή της Οκινάουα την ευεργετική δράση της; «Είναι χαμηλή σε θερμίδες και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και φυτικές ίνες» σύμφωνα με τον Craig Willcox, καθηγητή Γεροντολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Οκινάουα και επικεφαλής έρευνας στο ερευνητικό κέντρο Okinawa Research Center for Longevity Science.
Η ίδια διατροφή θεωρείται επίσης ωφέλιμη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος: μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν συστηματικά τα φρούτα και τα λαχανικά της έχουν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων που προστατεύουν το σώμα από ιούς και βακτήρια. Επιπλέον, όλο και περισσότερα στοιχεία συνδέουν τις τροφές της με τη μακροχρόνια υγεία του εγκεφάλου και τον χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.
Τι περιλαμβάνει λοιπόν, μεταξύ άλλων, η γαστρονομική παράδοση της Οκινάουα; Γλυκοπατάτες (ειδικά μια ποικιλία που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά), σόγια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως σπανάκι και λάχανο), φακές, ριζώδη λαχανικά (όπως καρότα, κολοκύθες, ραπανάκια), μανιτάρια, φύκια, ψάρι, φρούτα (όπως σταφύλια, μπανάνες, πράσινη παπάγια) και κρέας σε μικρότερες ποσότητες (ιδιαίτερα χοιρινό). Αυτές οι τροφές πλαισιώνονται από τσάι και το οινοπνευματώδες ποτό σάκε, καθώς και καρυκεύματα όπως ο κουρκουμάς, η πιπερόριζα, το σκόρδο. Το ρύζι δεν κατέχει τόσο κεντρική θέση όσο σε άλλα ιαπωνικά μενού.
Από την άλλη, απουσιάζουν οι επεξεργασμένες τροφές και η επεξεργασμένη ζάχαρη, ενώ το κόκκινο κρέας δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Δεν συνηθίζεται, επίσης, η κατανάλωση γαλακτοκομικών, αφού η κτηνοτροφία δεν συνιστούσε ποτέ βασική πηγή της οικονομίας στην περιοχή.
Απουσιάζουν οι επεξεργασμένες τροφές και η επεξεργασμένη ζάχαρη, ενώ το κόκκινο κρέας δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Δεν συνηθίζεται, επίσης, η κατανάλωση γαλακτοκομικών, αφού η κτηνοτροφία δεν συνιστούσε ποτέ βασική πηγή της οικονομίας στην περιοχή.
Τα οφέλη αυτής της διατροφής δεν σχετίζονται μόνο με τις τροφές της αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνονται. Μια ιαπωνική πρακτική που ονομάζεται hara hachi bu προτείνει να σταματάμε να τρώμε όταν νιώθουμε χορτάτοι σε ποσοστό 80%. Αυτή η σύσταση έχει επιστημονική βάση, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι το αίσθημα κορεσμού καθυστερεί να φτάσει στον εγκέφαλο – οπότε αν τώρα νιώθουμε σχεδόν χορτάτοι, μπορεί σε 15-20 λεπτά να αισθανόμαστε πλήρεις.
Και όπως συμβαίνει και με άλλες Μπλε Ζώνες, οι κάτοικοί τους ακολουθούν έναν συνολικά πιο υγιεινό τρόπο ζωής. «Περνούν πολύ χρόνο στο ύπαιθρο και τρώνε μικρές ποσότητες φαγητού σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, τα πάντα με μέτρο» όπως εξηγεί η Asako Miyashita, ιαπωνικής καταγωγής διατροφολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Γιατί η παραδοσιακή διατροφή της Οκινάουα εξελίσσεται στο αντίπαλο δέος της μεσογειακής; appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.
Πηγή: marieclaire.gr