Γαλλία: «Βράζει» με τα μέτρα-λαιμητόμο της κυβέρνησης – Στο τραπέζι πρόταση δυσπιστίας

Γαλλία: «Βράζει» με τα μέτρα-λαιμητόμο της κυβέρνησης - Στο τραπέζι πρόταση δυσπιστίας

Άνω-κάτω η Γαλλία από τα μέτρα-σοκ για τη μείωση του ελλείμματος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού. Για την κυβέρνηση ο χρόνος είναι χρήμα, δημόσιο χρήμα, στην απεγνωσμένη προσπάθειά να εξοικονομήσει 43,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό.

Οι βουλευτές θα λάβουν γνώση των προτεινόμενων μέτρων με μια «ξεχωριστή έκθεση» που θα λάβουν. Η νομοθεσία ορίζει ότι αυτή θα πρέπει να αποσταλεί έως σήμερα το βράδυ (15 Ιουλίου). Ενδέχεται όμως η κυβέρνηση να μην τηρήσει αυτή την προθεσμία. Πέρυσι, την ίδια εποχή, η κυβέρνηση Μπαρνιέ, καθυστέρησε τη διαβίβαση της έκθεσης με τους βουλευτές να την λαμβάνουν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη lefigaro.

Τα σκληρά μέτρα προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια και δεν αποκλείεται να να φέρουν την κυβέρνηση ενώπιον ακόμα μιας πρότασης δυσπιστίας

Με την γενική κατεύθυνση να είναι ξεκάθαρη και ο στόχος να παραμένει ξεκάθαρος: το δημοσιονομικό έλλειμμα να πέσει στο 4,6% (2026) του ΑΕΠ, ο Φρανσουά Μπαϊρού δεν άφησε και πολλά περιθώρια λέγοντας πως «είναι η τελευταία στάση πριν από τον γκρεμό, πριν μας συνθλίψει το χρέος» αλλά οι δραματικοί τόνοι δεν έπεισαν την αντιπολίτευση.

«Να μπει τέλος στον Μακρονισμό»

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν κατηγόρησε (Χ) τον Φρανσουά Μπαϊρού λέγοντας ότι «σκληραίνει περαιτέρω την παραλογιστική πολιτική του Μακρόν: καταστρέφει το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες για να ανοίξει τον δρόμο στην αγορά. Κάνει τους πολλούς να πληρώνουν για να προστατεύσει τους πλούσιους».

Ο ιδρυτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», συνέχισε λέγοντας πως «η καταστροφή και η αδικία δεν πρέπει πια να γίνονται αποδεκτές. Είναι επείγον να μπει τέλος στον Μακρονισμό. Ο Μπαϊρού πρέπει να φύγει».

Ο Μπορίς Βαλό, επικεφαλής των βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, επέκρινε τις ανακοινώσεις Μπαϊρού, καταγγέλλοντας (Χ) έναν «απαράδεκτο προϋπολογισμό» που «ζητά περισσότερα από αυτούς που έχουν λίγα… και λίγα από αυτούς που έχουν πολλά». Ο ίδιος σημείωσε πως «δεν είναι ούτε σοβαρός, ούτε αποτελεσματικός, ούτε δίκαιος».

«Η κατάργηση δύο αργιών αποτελεί άμεση επίθεση στην Ιστορία μας, στις ρίζες μας (…), δήλωσε ο Τζόρνταν Μπαρντέλα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN). Η Μαρίν Λεπέν, άσκησε και εκείνη με τη σειρά της κριτική για το σχέδιο μέτρων που παρουσίασε ο Φρανσουά Μπαϊρού και προανήγγειλε πρόταση μομφής.

«Σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους και λιτότητα. Αυτή η κυβέρνηση προτιμά να επιτίθεται στους Γάλλους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, παρά να κυνηγήσει την σπατάλη», έγραψε (Χ) η Μαρί Λεπέν, καλώντας για περισσότερες εξοικονομήσεις, ειδικότερα «στο κόστος της μετανάστευσης», «στη γραφειοκρατία στα νοσοκομεία» και «στην εκπαίδευση».

Αν ο Φρανσουά Μπαϊρού «δεν αναθεωρήσει τις προτάσεις του, θα καταθέσουμε πρόταση μομφής», κατέληξε.

Η Μαρίν Τοντελιέ, εθνική γραμματέας των Πρασίνων, έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό «ντροπής». Δήλωσε χαρακτηριστικά: «7 χρόνια Μακρονισμού, πάνω από 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος και πολλαπλασιασμός των δώρων στους υπερπλούσιους». Το αποτέλεσμα, λέει, είναι τώρα οι Γάλλοι να «πληρώσουν το λογαριασμό για το μακρονιστικό χάος».

Αντιδρά το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων

Κατά της κατάργησης της αργίας, της 8ης Μαΐου, «Ημέρα Νίκης κατά του Ναζισμού», πήρε θέση η Σοφί Μπινέ, Γενική Γραμματέας της CGT, της Γενικής Εργατικής Συνομοσπονδίας της Γαλλίας. «Δεν μιλάμε για οποιοδήποτε ζήτημα, μιλάμε για την κατάργηση της 8ης Μαΐου, της ημέρας της νίκης κατά του Ναζισμού. Ενώ η ακροδεξιά είναι στα πρόθυρα της εξουσίας (…). Αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό», δήλωσε στο AFP.

Η γαλλική τοπική αυτοδιοίκηση είναι εξίσου εξοργισμένη. Ο Αντρέ Λαϊγκνέλ, πρόεδρος της Επιτροπής Τοπικών Οικονομικών (CFL) και ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ένωσης Γάλλων Δημάρχων (AMF), δήλωσε ότι «οι εξοικονομήσεις αυτές είναι απαράδεκτες για όλους τους τοπικούς εκλεγμένους αντιπροσώπους».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε

Μεταξύ των μέτρων, ξεχωρίζει η κατάργηση δύο αργιών, αυτή της Δευτέρας του Πάσχα και της Ημέρας της Νίκης στις 8 Μαΐου, τις οποίες «θυσιάζει» προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της επιδεινούμενης κατάστασης των δημοσιονομικών της χώρας.

Οι περικοπές αφορούν ακόμη τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο. Ένας στους τρεις δημόσιους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης δεν θα αντικατασταθεί. Τα μέτρα προβλέπουν τη μείωση στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 3.000 άτομα τον επόμενο χρόνο, περικοπές 1.000 έως 1.500 θέσεων εργασίας σε κυβερνητικές υπηρεσίες ή κρατικούς φορείς.

Μείωση των δαπανών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ, «πάγωμα» των μισθών κάποιων δημοσίων υπαλλήλων και του ύψους των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, που συνήθως προσαρμόζονται ετησίως σύμφωνα με τον πληθωρισμό. Προβλέπουν ακόμα «εισφορά αλληλεγγύης» για τους «πλουσιότερους».

Η άλλη πλευρά

Οι επιχειρήσεις επικροτούν με εμφατικό τρόπο τις ανακοινώσεις του Μπαϊρού. Κορυφαία στελέχη της γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας χαιρέτισαν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ιδίως τα μέτρα περικοπής του κόστους και την έμφαση που δόθηκε στο «να δουλεύουν περισσότερο».

Καυτό… φθινόπωρο

Η ψηφοφορία για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο και δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τον Γάλλο πρωθυπουργό ο οποίος ως γνωστόν δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κάνοντας έκκληση για νέα αύξηση των αμυντικών δαπανών την Κυριακή, ο Μακρόν κάλεσε τους νομοθέτες να μην προκαλέσουν νέα πρόταση δυσπιστίας, λέγοντας ότι η πρόταση του Δεκεμβρίου έβλαψε τις επιχειρήσεις και έφερε πίσω την ανάπτυξη της άμυνας καθυστερώντας τον προϋπολογισμό του 2025.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ