«Με έναν στους τρεις χρήστες του Διαδικτύου να είναι παιδί και την πρόσβαση στις πλατφόρμες να αυξάνεται επίσης στις νεότερες ηλικίες, είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των ανηλίκων», τόνισε χθες η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τεχνολογική Κυριαρχία, την Ασφάλεια και τη Δημοκρατία Χένα Βίρκουνεν, ανακοινώνοντας «δύο σημαντικά ορόσημα στην αποστολή μας». Αφενός «τις κατευθυντήριες γραμμές του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες για την προστασία των ανηλίκων», αφετέρου «την εφαρμογή ενός προτύπου για την επαλήθευση της ηλικίας στο Διαδίκτυο».
Στο τελευταίο εγχείρημα, τόνισε, η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των πρωτοπόρων. Μαζί με την προεδρεύουσα για το τρέχoν εξάμηνο στην ΕΕ Δανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία θα συμμετάσχει στην πιλοτική φάση δοκιμής και προσαρμογής μιας εφαρμογής (app) για την προστασία των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου, με επίκεντρο την επαλήθευση της ηλικίας, χωρίς να αποκαλύπτονται προσωπικά στοιχεία σε διαδικτυακές πλατφόρμες.
«Θα επιτρέψει στους χρήστες να αποδεικνύουν ότι είναι άνω των 18 ετών, προστατεύοντας τα παιδιά από ακατάλληλο περιεχόμενο», εξήγησε η φινλανδή πολιτικός. «Ενώ τα χαρακτηριστικά απορρήτου θα μπορούν να αλλάξουν, τα κράτη – μέλη θα μπορούν να τα προσαρμόσουν σε συγκεκριμένες ανάγκες τους», πρόσθεσε. Θα μπορούν, για παράδειγμα, να τα ενσωματώσουν σε μια εθνική εφαρμογή ή να τα προσφέρουν ως αυτόνομη εφαρμογή, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Με την πάροδο του χρόνου, διευκρίνισε η Χένα Βίρκουνεν, «τα κράτη – μέλη θα λάβουν προσαρμοσμένες στρατηγικές, που θα τους επιτρέψουν να δημοσιεύουν όλα τοπικά εφαρμογές επαλήθευσης της ηλικίας έως τις αρχές του 2026». Βασισμένο στις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές, το σχέδιο θεωρείται πρόδρομος του ψηφιακού πορτοφολιού ταυτότητας της ΕΕ που αναμένεται επίσης να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο έτος.
Εναν χρόνο εν τω μεταξύ αφότου τέθηκε σε ισχύ ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) της ΕΕ – εν μέσω ερευνών για τις πρακτικές του Χ, της Meta και του TikTok, αλλά και του επαπειλούμενου δασμολογικού πολέμου με τις ΗΠΑ –, η Επιτροπή ανακοίνωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την «ψηφιακή» προστασία των ανηλίκων. Χαρακτηρίζοντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες ως «τις πιο περιεκτικές στον κόσμο», η Βίρκουνεν διευκρίνισε ότι παρέχουν «συστάσεις για πλατφόρμες όλων των μεγεθών για την προληπτική αντιμετώπιση των κινδύνων, όπως επιβλαβές ή ακατάλληλο για την ηλικία περιεχόμενο». «Θα χρησιμεύσουν», υπογράμμισε, «ως σημείο αναφοράς για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού νόμου DSA». Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε τέσσερις τομείς.
Πρώτον, «ασφάλεια και απόρρητο από προεπιλογή, που σημαίνει ότι οι λογαριασμοί παιδιών στο Διαδίκτυο θα πρέπει να είναι αυτόματα ορισμένοι ως ιδιωτικοί για την αποτροπή ανεπιθύμητων επαφών. Λειτουργίες που ενθαρρύνουν την υπερβολική χρήση θα πρέπει επίσης να απενεργοποιηθούν». Δεύτερον, περισσότερος έλεγχος από τα παιδιά για συστάσεις περιεχομένου. «Αφήστε τα παιδιά να έχουν περισσότερο λόγο στο περιεχόμενο που βλέπουν. Εάν σε ένα παιδί δεν αρέσει κάτι, δεν θα πρέπει να προτείνεται ξανά», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Τρίτος τομέας εστίασης είναι η ψυχική υγεία και ο ψηφιακός εκφοβισμός. Οπως ανακοίνωσε η επικεφαλής τεχνολογίας της ΕΕ, οι διαδικτυακές πλατφόρμες «θα πρέπει να αφαιρέσουν σχεδιασμένα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε εθισμό, προβλήματα ψυχικής υγείας ή να διευκολύνουν το μπούλινγκ στον κυβερνοχώρο», αλλά και «να παρέχουν εργαλεία που θα επιτρέπουν στα παιδιά να αποκλείουν ή να θέτουν σε σίγαση άλλους χρήστες εύκολα». Τέλος, ζήτησε από τις διαδικτυακές πλατφόρμες «φιλικό και εύκολα προσβάσιμο προς τα παιδιά σχεδιασμό, εργαλεία αναφοράς για το περιεχόμενο και άμεση αντίδραση και υποστήριξη».
Στη συνέντευξη Τύπου πάντως διατυπώθηκαν πολλά ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων, ενώ αξιωματούχος της Επιτροπής επιβεβαίωσε στον ιστότοπο Euractiv ότι η προσφορά τέτοιων λειτουργιών παραμένει προαιρετική για τις πλατφόρμες. Τουλάχιστον προσώρας…
Πηγή: tanea.gr