Δασμοί Τραμπ: Οι αντιδράσεις της επιχειρηματικής κοινότητας –

Δασμοί Τραμπ: Οι αντιδράσεις της επιχειρηματικής κοινότητας

Έντονο προβληματισμό κι ανησυχία έσπειραν στην αγορά, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, οι δασμοί Τραμπ 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα από την 1η Αυγούστου. Η επιχειρηματική κοινότητα «βλέπει» άμεσο πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα κλάδων της οικονομίας και ιδιαίτερα του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν μία από τις πιο δυναμικές αγορές για τα ελληνικά προϊόντα, με εξαγωγές που ξεπερνούν τα 2,4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, όπως το ελαιόλαδο, οι βρώσιμες ελιές, το κρασί και τα γαλακτοκομικά.

Η αγορά εκτιμά ότι ο ανταγωνισμός από τρίτες χώρες – που δεν υπόκεινται σε αντίστοιχους δασμούς – αναμένεται να ενταθεί, με άμεσες απώλειες για τα μερίδια αγοράς των ελληνικών προϊόντων, ειδικά σε κατηγορίες όπου το κριτήριο της τιμής είναι καθοριστικό.

Η στήριξη της εξωστρέφειας, όρος επιβίωσης

«Το ΕΒΕΑ από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει τη σημασία της ψυχραιμίας, της αναμονής και της συνέχισης της διμερούς διαπραγμάτευσης. Μέχρι την 1η Αυγούστου μεσολαβούν δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος.

Ο ίδιος θεωρεί πιθανό ότι θα υπάρξουν επιμέρους διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ απευθείας με τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να εξαιρεθούν συγκεκριμένα προϊόντα από την επιβολή δασμών, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με πολλά ελληνικά προϊόντα, όπως το λάδι και η φέτα.

Το ΕΒΕΑ καλεί την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβουν συντονισμένα, με στόχο να περιοριστεί το ύψος των δασμών μέσα από νέα διαπραγμάτευση, να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού με τρίτες χώρες και να στηριχθούν άμεσα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις με εργαλεία ρευστότητας και εμπορικής διπλωματίας.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει,για ακόμη μια φορά καταδεικνύεται η ανάγκη για την ανάπτυξη και εδραίωση σχέσεων με νέες, αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία.

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η στήριξη της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης της ελληνικής παραγωγής δεν είναι απλώς μια προτεραιότητα – είναι όρος επιβίωσης. Το ΕΒΕΑ παραμένει σε εγρήγορση και δίπλα στις επιχειρήσεις, αναζητώντας λύσεις, χτίζοντας συμμαχίες και διεκδικώντας ένα δίκαιο εμπορικό περιβάλλον για την Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά», τόνισε ο κ.Μπρατάκος.

Μην ξεχνάτε το κρασί

Οι οινοπαραγωγικές εταιρείες της ΕΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στον αποκλεισμό του κρασιού από τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ .Ο Ευρωπαϊκός Φορέας Οινοπαραγωγής -CEEV- του οποίο ιδρυτικό μέλος αποτελεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, πληροφορήθηκε ότι το κρασί ενδέχεται να μην περιληφθεί στην εμπορική πρόταση της ΕΕ που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τον πιθανό αποκλεισμό του κρασιού από τον κατάλογο των ευαίσθητων προϊόντων που περιλαμβάνονται στο πακέτο συμφωνίας», δήλωσε ο Στέλλιος Μπουτάρης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. «Ο Ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας διανύει ήδη μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και η οριστική καθιέρωση ενός δασμού ad valorem θα επιδεινώσει αυτή την κρίση και θα βλάψει χιλιάδες οινοποιεία και αμπελουργούς σε όλη την ΕΕ και φυσικά στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι το κρασί θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος του πακέτου διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παραμένουν ο μεγαλύτερος προορισμός εξαγωγών για τα κρασιά της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 27% των εξαγωγών κρασιού της ΕΕ σε αξία και το 21% σε όγκο. Ειδικότερα για το ελληνικό κρασί, οι ΗΠΑ αποτελούν την δεύτερη πιο σημαντική αγορά με 19% της αξίας των συνολικών εξαγωγών, καθιστώντας την αγορά των ΗΠΑ θεμελιώδη για την οικονομική βιωσιμότητα του οινοπαραγωγικού τομέα της Ελλάδας και των αγροτικών κοινοτήτων που αυτός συντηρεί.

Το Ευρωπαϊκό κρασί ύψους 4,88 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξήχθη στις ΗΠΑ το 2024 εκτιμάται ότι απέφερε έσοδα 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αμερικανικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στα τρία επίπεδα της αγοράς», πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.

«Το κρασί προσφέρει μια σχέση win-win που πρέπει να προστατεύεται, όχι να υπονομεύεται. Το κρασί δεν πρέπει να θεωρείται ως αδύναμο στοιχείο στις διαπραγματεύσεις, αλλά μάλλον ως ένα στρατηγικό και αμοιβαία επωφελές πλεονέκτημα», αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου και συμπληρώνει: «Οι οινοπαραγωγικοί τομείς της ΕΕ και των ΗΠΑ αντιτάσσονται σταθερά στην επιβολή δασμών στο εμπόριο οίνου. Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, υποστηρίζουμε σθεναρά το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο και τις ανοιχτές αγορές οίνου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ»

Τα περιθώρια στενεύουν

«Η τρέχουσα κατάσταση δείχνει πως τα περιθώρια στενεύουν, ενώ η ανακοίνωση για εφαρμογή 30% δασμών, από 1η Αυγούστου 2025, θέτει ουσιαστική πίεση και αυξάνει τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.) Βασίλης Κορκίδης.

«Η ΕΕ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για συμφωνία έως τις 31/7, που θα υπάρξει εξέταση των δικαστικών αποφάσεων για τους δασμούς IEEPA», συμπλήρωσε και προσέθεσε: «Όλοι θέλουμε και ελπίζουμε πως, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν, η ΕΕ θα επιτύχει τελικά μια επωφελή εμπορική συμφωνία μιτύχει τελικά μια επωφελή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ για το σύνολο των 27 χωρών».

Το ΕΒΕΠ δίνοντας τώρα τη διάσταση από τις πιθανές επιπτώσεις των απειλούμενων δασμών 30% και στο ελληνοαμερικανικό ισοζύγιο αναφέρει ότι οι ελληνικές εξαγωγές σε ΗΠΑ, το 2024, κυμάνθηκαν περίπου στα 2,6 δις.δολ και οι αμερικανικές εισαγωγές από Ελλάδα σε περίπου 2,4 δις.δολ με την Ελλάδα να έχει ήπιο πλεόνασμα 0,2 δισ. στο εμπόριο αγαθών.

Με δασμό 30%, οι ελληνικές εξαγωγές σε τρόφιμα, ποτά, φάρμακα και βιομηχανικά προϊόντα θα αντιμετωπίσουν αυξημένο κόστος, πιθανώς μειώνοντας τις εξαγωγές κατά 20-25% και με απώλειες τουλάχιστον 0,5 δισ. Αυτό θα μετατρέψει το ελληνικό εμπορικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, πλήττοντας ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες.

Σύμφωνα πάντα με το ΕΒΕΠ, στο σημερινό σενάριο της απειλής δασμών 30%, το πρόσθετο κόστος για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές μπορεί να ξεπεράσει τα 150 δις.ευρώ ετησίως, αν εφαρμοστούν καθολικά στα  532 δις. των εξαγωγών.

Σκληρές διαπραγματεύσεις

«Σίγουρα θα υπάρχουν σκληρές διαπραγματεύσεις μέχρι την 1η Αυγούστου. Θα είναι δηλαδή, συνεχείς οι διαπραγματεύσεις και δεν θα είναι εύκολο πράγμα», σχολίασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα,  Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρόεδρος ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών).

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοιχτή, η οικονομία είναι αρκετά ανοικτή, έχει δώσει ήδη πολλά. Δεν πήρε αντίμετρα στο πρώτο πακέτο που ανακοίνωσε ο Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη. Κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συνέχισε.

«Θέλω να ελπίζω», είπε, «ότι παρά το δύσκολο του εγχειρήματος, στο τέλος θα τα βρουν, γιατί και οι δύο γνωρίζουν ότι είναι προς όφελος και των δύο οικονομιών. Θα είναι καταστροφικό αν δεν γίνει κάτι τέτοιο».

Τέλος, ως προς το πόσο πιθανός είναι ο κίνδυνος ατυχήματος μέσα σε όλη αυτή την ιστορία, ο κ. Λιαργκόβας είπε χαρακτηριστικά:  «Πάντοτε υπάρχει. Το έχει δείξει και η ιστορία αυτό. Δηλαδή, εκεί που πάνε τα πράγματα καλά, ξαφνικά γίνεται κάτι και ανατρέπει τα πάντα. Μέχρι στιγμής πάντως, και η αμερικανική οικονομία και η ευρωπαϊκή οικονομία, όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό, δεν έχουν κάποια επίπτωση ιδιαίτερα σημαντική».

Η υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης

Στο μεταξύ χθες σε νέα παρέμβαση για το τρόπο που διαχειρίζεται η Ευρώπη τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και τις προκλήσεις, όπως οι υψηλές τιμές ενέργειας,  που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία, ενώ σχεδιάζει την επιβολή οριζόντιου φόρου στις επιχειρήσεις, προχώρησε ο πρόεδρος και CEO της METLEN, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Με ανάρτηση του στο Linkedin o κ. Μυτιληναίος υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς ολοκληρώθηκε ο κύκλος που ξεκίνησε με το σχέδιο Μάρσαλ και τα πρώτα βήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Εξηγεί ότι η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με την αναμενόμενη υπαρξιακή κρίση, που είναι πολυπεπίπεδη και αφορά την ανταγωνιστικότητα, την γεωπολιτική επιρροή και την κοινωνική συνοχή.

Το ερώτημα που θέτει είναι ποια είναι η πορεία της Ευρώπης από εδώ και πέρα σκιαγραφώντας τα προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν οι αξιωματούχοι εν μέσω εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, οι οποίοι, όπως γράφει χαρακτηριστικά «μοιάζουν να μην αναγνωρίζουν πλέον την πραγματικότητα».

Υπογραμμίζει ότι η Κομισιόν έχει επικεντρωθεί «στην γιγάντωση των αμυντικών δαπανών – που ή θα μείνει σχέδιο επί χάρτου, ή θα υποβαθμίσει δραματικά το κοινωνικό κράτος, εάν δεν συνοδευτεί από ευρύτερη αναπτυξιακή δράση- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμφανίζεται να «διαπραγματεύεται» επί μήνες με τις ΗΠΑ μια αμοιβαία επωφελή εμπορική συμφωνία. Χωρίς όμως οποιοδήποτε απτό αποτέλεσμα, πέρα από την οργή που προκαλεί η καθυστέρηση στην άλλη πλευρά.»

Επισημαίνει ότι η ενοποίηση της Ευρώπης έχει χάσει τη δυναμική της ενώ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Η εντεινόμενη γεωπολιτική ανυπαρξία της Ευρώπης, κινδυνεύει να γίνει ζευγάρι με την οικονομική και επιχειρηματική αποσάθρωση». Κατά την άποψη του η Ευρώπη αδυνατεί να κατανοήσει τις πραγματικές γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες σε σχέση με τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ