Αυξήσεις τιμών που ξεπερνούν το 20% σε πολλές περιοχές σε σχέση με…

Ανοίγει πάλι η κάνουλα των στεγαστικών δανείων

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Αυξήσεις των ζητούμενων τιμών ενοικίασης κατοικιών, που σε πολλές περιοχές ξεπερνούν ακόμα και το 20% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, καταγράφονται στην Αττική, με την ολοκλήρωση και του φετινού πρώτου εξαμήνου, καταδεικνύοντας την όλο και μεγαλύτερη ένταση του στεγαστικού προβλήματος, παρά τα μέτρα που έχει υιοθετήσει από τις αρχές του έτους η κυβέρνηση, όπως η παροχή τριετούς φοροαπαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος από ενοίκια, για το άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων και τη μακροχρόνια εκμίσθωσή τους. Με δεδομένη τη σταθερά μειούμενη προσφορά κατοικιών προς ενοικίαση, είναι εμφανές ότι απαιτούνται τόσο διορθώσεις στα υφιστάμενα μέτρα, ώστε να γίνουν ελκυστικότερα, όσο και νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Με βάση τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές αγγελίες της “Χρυσής Ευκαιρίας”, μεταξύ των μεγαλύτερων αυξήσεων παρατηρούνται στη Βούλα με 22,1% για ακίνητα μεγάλης επιφάνειας (121 τ.μ. και πάνω), όπου άλλωστε η προσφορά σε σχέση με πριν από ένα χρόνο έχει μειωθεί κατά 29,5% σε μόλις 527 κατοικίες. Η μέση ζητούμενη τιμή έχει πλέον αγγίξει τα 17 ευρώ/τ.μ. Μεγάλη αύξηση κατά 21,3% σε 7,15 ευρώ/τ.μ. παρατηρείται και στα ενοίκια των ακίνητων μεγάλης επιφάνειας στο Αιγάλεω, που είναι μόλις 16 σε όλη την περιοχή. Στο Ελληνικό, τα διαμερίσματα έως 80 τ.μ. ζητούν πλέον 14,7 ευρώ/τ.μ., ποσό που είναι αυξημένο κατά 15,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα μεγαλύτερα ακίνητα (άνω των 121 τ.μ.) ζητούν πλέον 15,67 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, μεγάλες αυξήσεις από 12% έως 15,7% (ανάλογα με την επιφάνεια) παρατηρούνται και στη γειτονική Γλυφάδα, με τη μέση τιμή να κυμαίνεται από 13,15 έως 15,37 ευρώ/τ.μ. Υπολογίζεται ότι ένα διαμέρισμα 70 τ.μ. μισθώνεται πλέον έναντι 1.050 – 1.075 ευρώ.

Άλλες περιοχές στην Αττική με σημαντική άνοδο των ζητούμενων ενοικίων είναι ο Βύρωνας, όπου ζητούνται σήμερα 8,33 ευρώ/τ.μ. για διαμερίσματα από 121 τ.μ., μια αύξηση κατά 16,6%, ενώ στον Πειραιά, η αύξηση αγγίζει το 11,8% για μικρότερα ακίνητα έως 80 τ.μ., ζητώντας πάνω από 11 ευρώ/τ.μ., παρότι έχει αυξηθεί και η προσφορά κατά 18,7% σε 1.757 ακίνητα.

Στα βόρεια προάστια, τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώνει η περιοχή του Χαλανδρίου. Τα μικρότερης επιφάνειας διαμερίσματα έως 80 τ.μ. εκμισθώνονται έναντι 13,5 ευρώ/τ.μ., μια αύξηση κατά σχεδόν 15% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο κι ενώ στην αγορά διατίθενται μόλις 272 σπίτια, 22,3% λιγότερα από πέρσι.

Πολύ μεγάλες είναι και οι αυξήσεις στη Θεσσαλονίκη, που πλέον ξεπερνά σε ρυθμό ανόδου την Αττική. Η μέση ζητούμενη τιμή για διαμερίσματα έως 80 τ.μ. ανέρχεται πλέον σε 10,55 ευρώ/τ.μ., ή περίπου 850 ευρώ, καθώς παρατηρείται ετήσια αύξηση κατά 17,6%. Είναι προφανές ότι οι φοιτητές που θα αναζητήσουν ακίνητο να μισθώσουν στην πόλη, θα κληθούν να δαπανήσουν ένα σημαντικό ποσό, με την επιλογή της συγκατοίκησης να μοιάζει ως μονόδρομος.

Η πενιχρή απόδοση των μέτρων της κυβέρνησης

Η εικόνα αυτή αποτυπώνει ξεκάθαρα την ανάγκη ριζικών αλλαγών στην ακολουθούμενη πολιτική για την αύξηση της προσφοράς, καθώς όπως φαίνεται δεν αποδίδει το παραμικρό. Όπως είχε προειδοποιήσει η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), έτσι όπως συντάχθηκε η σχετική ρύθμιση κατέληξε να είναι “δώρο-άδωρο”, αποτρέποντας τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών από το να εκμεταλλευτούν τα κλειστά τους ακίνητα. Το μεγαλύτερο αντικίνητρο που ακυρώνει το κίνητρο της τριετούς φοροαπαλλαγής στην πράξη, είναι ότι αυτή συνδέεται με τον μισθωτή και όχι με το ακίνητο. Αν δηλαδή για οποιονδήποτε λόγο ο μισθωτής αποχωρήσει κατά τη διάρκεια της αρχικής τριετίας (ακόμα και ένα μήνα μετά τη σύναψη του συμβολαίου), ο ιδιοκτήτης χάνει τη φοροαπαλλαγή για όλη την τριετία. Έτσι, το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο, που γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν ο κάτοχος του ακινήτου δαπανήσει μερικές χιλιάδες ευρώ, για να ανακαινίσει ή επισκευάσει το κλειστό του ακίνητο, ώστε να είναι και πάλι κατοικήσιμο, προσδοκώντας ακριβώς στην απόσβεση της επένδυσής του, λόγω της φοροαπαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος από ενοίκια.

Αυτός είναι και ο λόγος που, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο μελετούν την επανεξέταση του μέτρου, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται ίσως κι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη στην επικείμενη ΔΕΘ. Παράλληλα, όπως τονίζουν στην αγορά, το επίδομα ενοικίου που θα δοθεί τον προσεχή Νοέμβριο, παρότι θετικό, είναι πιθανό να προκαλέσει τελικά κι άλλες αυξήσεις των ενοικίων, διότι κάποιοι ιδιοκτήτες θα θελήσουν να καρπωθούν μέρος της επιστροφής αυτής, όταν προβούν σε ανανεώσεις των μισθωτηρίων τους. Γνωρίζοντας δηλαδή ότι ο μισθωτής θα εισπράττει έως 800 ευρώ τον χρόνο ως επίδομα ενοικίου, θα συνυπολογίσουν το όφελος αυτό στην ζητούμενη τιμή ενοικίασης.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ