Το σχέδιο της Αθήνας για την…

Αναβρασμός στην Αθήνα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Νέους και, συνάμα, έντονους κυματισμούς δημιουργούν οι…εμπρηστικές κινήσεις της Λιβύης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στο μέτωπο του μεταναστευτικού που όξυνε την προηγούμενη εβδομάδα τις σχέσεις της χώρας της Βόρειας Αφρικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση προστίθεται τις τελευταίες ώρες η ρηματική διακοίνωση της Τρίπολης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με την ελληνική πρωτεύουσα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, εκπέμποντας πολλαπλά μηνύματα.

Η ρηματική διακοίνωση που έρχεται να αμφισβητήσει τη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Αθήνα στα νότια και δυτικά της Κρήτης (μία γραμμή που αποτελεί τη βάση όχι μόνο για την οριοθέτηση ΑΟΖ, αλλά και για την προκήρυξη οικοπέδων για έρευνες υδρογονανθράκων) ηχεί για την κυβέρνηση…συναγερμό, ένα εικοσιτετράωρο πριν την προγραμματισμένη μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας για διευρυμένες συνομιλίες με την ηγεσία της.

“Η ρηματική διακοίνωση της 20ής Ιουνίου της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης προς τον ΟΗΕ, σχετικά με την προκήρυξη οικοπέδων από την Ελλάδα, νοτίως της Κρήτης, δεν προσθέτει κάτι στην ήδη διατυπωθείσα επιχειρηματολογία. Θα υπάρξει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ εκ μέρους της Ελλάδας”, ήταν η πρώτη αντίδραση διπλωματικών πηγών, σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία παραμένουν στην επιφάνεια και καθημερινά…χρωματίζονται όλο και πιο έντονα οι αποστάσεις και τα προβλήματα στις σχέσεις της Αθήνας με την Τρίπολη και τη Βεγγάζη, που κλιμακώνουν τη ρητορική τους.

Αναγνώσεις και κινήσεις

Με τη ρηματική ανακοίνωση προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η Λιβύη έρχεται και αποτυπώνει για πρώτη φορά σε ένα επίσημο έγγραφο τις διεκδικήσεις της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχοντας ως βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Φτάνει, δε, στο σημείο να εγκαλέσει την Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Κι αυτό γιατί αν και στη ρηματική διακοίνωση αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένες περιοχές αποτελούν αντικείμενο της άλυτης διαφοράς μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας στις γραμμές που ακολουθούν οι θαλάσσιες περιοχές χαρακτηρίζονται ως “λιβυκές”, με την επισήμανση ότι μέσα από τη χάραξη οικοπέδων από την πλευρά της Αθήνας επιχειρούνται τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών συμφερόντων της αφρικανικής χώρας που…δεν είναι αποδεκτά.

Υπό αυτό το πρίσμα των εξελίξεων, η ελληνική πρωτεύουσα μελετάει τις κινήσεις της, ενώ αυτό που σημειώνεται είναι πως, παρά τις αμφισβητήσεις που εγείρει η λιβυκή πλευρά, το γεγονός ότι στη ρηματική διακοίνωση υπάρχει επίκληση του διεθνούς δικαίου και των διατάξεων για το Δίκαιο της Θάλασσας αφήνει περιθώρια για την ανάπτυξη διαλόγου.

“Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Όσον αφορά το εκκρεμές διμερές θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, η Ελλάδα, ως γνήσια γειτονική χώρα, έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνέχιση των συζητήσεων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως άλλωστε συνομολογεί και η λιβυκή πλευρά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας”, είναι το σήμα που εκπέμπει η ελληνική πρωτεύουσα, στο…παρά πέντε της επίσκεψης του κ. Γεραπετρίτη στην Τρίπολη.

Η κυβέρνηση, σε παράλληλο χρόνο, συνεχίζει να πορεύεται με πρόταγμα τη διαχείριση ενός έτερου μείζονος ζητήματος. Του μεταναστευτικού, με τις ροές που φτάνουν στην Κρήτη από τις ακτές της Λιβύης να θέτουν σε άμεση εφαρμογή τη στρατηγική της μηδενικής ανοχής, εκπεφρασμένη σε όλους τους τόνους από το Μέγαρο Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. “Η φράση-κλειδί της πολιτικής μας, πρέπει να είναι…να σταματήσουμε να είμαστε ελκυστικοί για οποιονδήποτε θέλει να εισέλθει παράνομα στη χώρα. Όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα και παραμένει, είτε θα είναι στη φυλακή είτε θα ζητάει να φεύγει και θα φεύγει. Δε θα υπάρχει καμία άλλη διέξοδος. Καμία απολύτως”, είναι το κεντρικό σήμα που εκπέμπουν, τις τελευταίες ώρες, κυβερνητικά στελέχη.

Τα βήματα που είχαν χαραχθεί στον Έβρο, όταν η χώρα το 2020 βρέθηκε αντιμέτωπη με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την Τουρκία είναι ο…μπούσουλας για τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο έρχεται άμεσα στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό, η παραμονή στην Ελλάδα μετά την απόρριψη ασύλου θα συνιστά πλέον ποινικό αδίκημα. Ο παραβάτης θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή, με μόνη εναλλακτική την επιστροφή στη χώρα προέλευσης. “Το μήνυμα μας είναι σαφές: η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να εδραιωθεί νέα δίοδος παράνομης εισόδου στη χώρα και στην Ευρώπη. Όπως στον Έβρο το 2020, έτσι και τώρα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τους σταματήσουμε. Λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα με σκοπό η δίοδος από τη βόρεια Αφρική να κλείσει. Και στο πλαίσιο αυτό καλούμε τη Λιβύη σε συνεργασία. Άλλωστε η σχέση της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από την Ελλάδα. Η στάση μας είναι αυστηρή, αλλά απολύτως νόμιμη και δικαιολογημένη. Ξέρω ότι πολλοί πολίτες αισθάνονται αναστάτωση και αγωνία. Τη συμμερίζομαι. Δεν κρύβομαι πίσω από αριθμούς ή δηλώσεις. Η πίεση είναι υπαρκτή, και η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη: η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι”, σημείωσε, στην κυριακάτικη ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός.  

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ