Να εξαλείψουν μια σειρά από τεχνητά χρώματα από τα προϊόντα τους έως το 2028 σχεδιάζουν οι βιομηχανίες παγωτού στις ΗΠΑ, μια εξέλιξη που πιστώνεται στον Υπουργό Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Ρόμπερτ Κέννεντι Τζούνιορ ο οποίος έχει θέσει στόχο του την απομάκρυνση των πρόσθετων από τα τρόφιμα της χώρας.
Μια ομάδα 40 βιομηχανιών παγωτού οι οποίες συλλογικά παράγουν περισσότερο από το 90% του παγωτού που πωλείται στις ΗΠΑ κατ’ όγκο, έχουν δεσμευτεί να αφαιρέσουν οικειοθελώς τα πρόσθετα Κόκκινο Νο. 3, Κόκκινο 40, Πράσινο 3, Μπλε 1, Μπλε 2, Κίτρινο 5 και Κίτρινο 6 έως το τέλος του 2027, σύμφωνα με τον Διεθνή Σύνδεσμο Γαλακτοκομικών Τροφίμων (IDFA). Η δέσμευση θα ανακοινωθεί αργά τη Δευτέρα στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.
Μια ομάδα 40 βιομηχανιών παγωτού οι οποίες συλλογικά παράγουν περισσότερο από το 90% του παγωτού που πωλείται στις ΗΠΑ κατ’ όγκο, έχουν δεσμευτεί να αφαιρέσουν οικειοθελώς τα τεχνητά πρόσθετα
«Είμαι περήφανος για τους παραγωγούς παγωτού και τις εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων που υποστηρίζουν τις αμερικανικές οικογένειες αναλαμβάνοντας οικειοθελώς τη δέσμευση για προσφορά παγωτού και κατεψυγμένων γαλακτοκομικών γλυκισμάτων χωρίς πιστοποιημένα τεχνητά χρώματα», δήλωσε ο Michael Dykes, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εμπορίου γαλακτοκομικών προϊόντων.
Ο Κένεντι έχει θέσει ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του την αφαίρεση συνθετικών χρωστικών ουσιών από τα αμερικανικά τρόφιμα και δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι θα συνεργαστεί με τους παραγωγούς τροφίμων για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορισμένων τέτοιων χρωμάτων. Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν επίσης την πρόκληση της συμμόρφωσης με τους νέους νόμους σε ορισμένες πολιτείες που θα περιορίσουν ορισμένα χρώματα και συστατικά. Πολλές μεγάλες εταιρείες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των Conagra Brands, Nestle, Kraft Heinz και General Mills, έχουν δεσμευτεί να αφαιρέσουν τις συνθετικές χρωστικές ουσίες από μεγάλες ποσότητες τροφίμων τους.
Εξάλειψη των τεχνητών χρωμάτων από τα παγωτά
Οι εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων δεσμεύτηκαν τον Απρίλιο να εξαλείψουν ορισμένα τεχνητά χρώματα από τα προϊόντα γάλακτος, τυριού και γιαουρτιού που πωλούνται στα σχολεία έως τον Ιούλιο του 2026.
«Επικροτούμε αυτή τη δέσμευση της βιομηχανίας για την αφαίρεση επιβλαβών τεχνητών χρωστικών ουσιών», δήλωσε εκπρόσωπος του HHS τη Δευτέρα. «Είναι ένα ισχυρό βήμα προς την ευθυγράμμιση του συστήματος τροφίμων μας με αυτό που η επιστήμη και η κοινή λογική έχουν από καιρό καταστήσει σαφές».
Η τελευταία δέσμευση για το παγωτό ισχύει για προϊόντα που παρασκευάζονται με πραγματικό γάλα και πωλούνται σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα ψιλικών και ηλεκτρονικά καταστήματα λιανικής, σύμφωνα με τον Διεθνή Σύνδεσμο Γαλακτοκομικών Τροφίμων. Δεν ισχύει για προϊόντα που παρασκευάζονται με μη γαλακτοκομικά συστατικά, μικρά καταστήματα παγωτού ή εστιατόρια που παρασκευάζουν το δικό τους παγωτό. Πολλές εταιρείες έχουν ήδη καταργήσει ορισμένα τεχνητά χρώματα και άλλες ενδέχεται να τα καταργήσουν σταδιακά πριν από το 2028, ανέφερε η εμπορική ομάδα.
Οι ΗΠΑ παρήγαγαν περίπου περίπου 5 δισεκατομμύρια λίτρα παγωτού το 2024 και οι Αμερικανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο 19 κιλά παγωτού, ή περίπου 15 λίτρα κάθε χρόνο, σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία.
Τη Δευτέρα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε επίσης τη χρήση γαρδένιας για τον χρωματισμό τροφίμων σε μπλε, το τέταρτο χρώμα που προέρχεται από φυσικές πηγές που ο FDA έχει δώσει το πράσινο φως τους τελευταίους δύο μήνες. Τον περασμένο Απρίλιο, ο FDA έχει ήδη ζητήσει δημόσια από τις βιομηχανίες παγωτού να επιταχύνουν την αφαίρεση του κόκκινου χρώματος Νο. 3.
Πηγή: in.gr