Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο παίρνουν τη σκυτάλη των προθύμων

Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο παίρνουν τη σκυτάλη των προθύμων

To σχέδιο φαινόταν ετοιμοθάνατο, δεδομένης της έλλειψης ενδιαφέροντος από τον πρόεδρο Τραμπ. Αντ’ αυτού, ο «συνασπισμός των προθύμων», με επικεφαλής το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία για την προστασία του μεταπολεμικού μέλλοντος της Ουκρανίας, επιστρέφει στο τραπέζι με δυναμική. Οπως ανακοίνωσαν στο Λονδίνο ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Εμανουέλ Μακρόν, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του γάλλου προέδρου: «Πρόκειται για μια πραγματικά ιστορική μέρα». Καθώς η διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ολοκληρωνόταν στη Ρώμη, οι δύο ηγέτες επισημοποίησαν αυτό που υπονοούσαν εδώ και καιρό: πλέον η ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια βρίσκονται στα χέρια Παρισιού και Λονδίου. Αυτό αποδεικνύεται και από το επίσημο σχέδιο του «συνασπισμού των προθύμων» στην Ουκρανία, «έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία», όπως επιβεβαίωσε ο Στάρμερ κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης με τους ηγέτες άλλων 30 χωρών. Ενας πρωτοφανής αριθμός. Και όχι μόνο αυτό. Για πρώτη φορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν επίσης σε μια συνάντηση των προθύμων, με τον στρατηγό ε.ά. Κιθ Κέλογκ και τους γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, που εκπροσωπούν τα δύο κόμματα στις ΗΠΑ.

Η παρουσία του Κέλογκ, ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την Ουκρανία, ήταν κρίσιμη, καθώς μέχρι τώρα εκπροσωπούσε πάντα τη φιλο-ουκρανική μειοψηφία στην κυβέρνηση. Τώρα, ωστόσο, γράφει η “Repubblica”, ο Τραμπ φαίνεται να παίρνει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στα σοβαρά, ειδικά επειδή η τελευταία τηλεφωνική του κλήση με τον Πούτιν ήταν άλλη μια αποτυχία. Η Ρωσία συνεχίζει να αγνοεί τις εκκλήσεις για συνομιλίες και το Σαββατοκύριακο σφυροκόπησε τη δυτική Ουκρανία με πυραύλους και drones κοντά στα σύνορα με τη Μολδαβία και τη Ρουμανία. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρέθηκε στη Βόρεια Κορέα και στη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, συμφώνησαν ότι «εμείς είμαστε το αντι-ΝΑΤΟ».

Ετσι, οι «πρόθυμοι» επιστρέφουν στο προσκήνιο. Προφανώς, αυτά τα σχέδια προϋποθέτουν εκεχειρία στην Ουκρανία που εξακολουθεί να είναι μη ρεαλιστική, καθώς και τη στρατιωτική κάλυψη από τις ΗΠΑ, που εξακολουθεί να απουσιάζει. Αλλά, στο μεταξύ, ιδού τα σχέδια: Το διεθνές κέντρο διοίκησης θα βρίσκεται στο Παρίσι και στη συνέχεια στο Λονδίνο και θα εναλλάσσονται κάθε 12 μήνες. Μια άλλη βάση διοίκησης στο Κίεβο, που διαχειρίζονται οι Βρετανοί, θα έχει τουλάχιστον 200 εκπροσώπους από τριάντα χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας και του Καναδά.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Οι πρόθυμοι έχουν τρεις κύριους στόχους: Την ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων του Κιέβου, με την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης, όπλων και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων για εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Την ασφάλεια στους ουκρανικούς ουρανούς, με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών από γειτονικές χώρες, για την «αποκατάσταση της εναέριας ασφάλειας και της ασφάλειας των εμπορικών πτήσεων». Τέλος, την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα, με την ενίσχυση της υπάρχουσας ομάδας εργασίας της Τουρκίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας για την απομάκρυνση ναρκοπεδίων και την ασφαλή διέλευση εμπορικών πλοίων. Επιπλέον, περισσότερες κυρώσεις κατά των «σκιωδών» στόλων πετρελαιοφόρων της Ρωσίας και νέα στρατιωτική υποστήριξη 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ