Τη στρατηγική σημασία των ελληνογαλλικών σχέσεων, τόσο σε οικονομικό όσο και σε ιστορικό επίπεδο επισήμανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, σε ομιλία του, στο ετήσιο δείπνο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, το οποίο φέτος συμπληρώνει 140 χρόνια συνεχούς και δυναμικής παρουσίας.
Τον Υπουργό προλόγισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Ιωάννης Τρίκαρδος, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό και την Πρέσβειρα της Γαλλίας για τη σταθερή στήριξή τους, ενώ αναφέρθηκε συνοπτικά στις σημαντικές δράσεις του Επιμελητηρίου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, τη διεύρυνση των θεσμικών του παρεμβάσεων και την ενίσχυση της συμμετοχής των μελών του. Τόνισε, επίσης, ότι εντός του επόμενου διαστήματος θα ξεκινήσει διάλογος με τις επιχειρήσεις-μέλη, προκειμένου να εντοπιστούν προτάσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν με στόχο την καλύτερη υποστήριξή τους.
Χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer, η οποία έκανε εκτενή αναφορά στη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ελληνογαλλικές σχέσεις και συνεργασίες τα τελευταία χρόνια.
Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η άμυνα, η εκπαίδευση και η τεχνολογία.
Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε θετικά οικονομικά στοιχεία, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,8%, τη σταθερή αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους και την ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 2,3%, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον μια ανθεκτική οικονομία, με θετικό επενδυτικό προφίλ και σημαντικά περιθώρια περαιτέρω προόδου.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην πρόταση της Euronext για επένδυση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χαρακτηρίζοντάς την ως ιδιωτική μεν, αλλά στρατηγικής σημασίας, που αναδεικνύει την αυξημένη εμπιστοσύνη της ευρωπαϊκής – και ιδιαίτερα της γαλλικής – αγοράς προς την Ελλάδα.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός επεσήμανε την ανάγκη επένδυσης στην κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα και πορεία, τονίζοντας ότι “το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι”, ενώ επανέλαβε ότι η εμβληματική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας παραμένει όχι μόνο επίκαιρη, αλλά και υπαρξιακά θεμελιώδης για την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο χωρών.
Σχετικά με τις ελληνογαλλικές σχέσεις, ο Υπουργός έκανε εκτενή αναφορά:
-Στη διαχρονική πολιτισμική και ιστορική διαδρομή των δύο χωρών.
-Στην αμυντική συνεργασία.
-Στη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας και των data centers.
-Στην προώθηση πανεπιστημιακών και ερευνητικών συμπράξεων, ιδιαίτερα υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Ο Υπουργός υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη άρσης των εσωτερικών εμποδίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι τα εμπόδια στην παροχή υπηρεσιών ισοδυναμούν με δασμούς έως και 110%. Τόνισε ότι η στρατηγική πρόκληση για την Ευρώπη είναι η ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, η ανάδειξη “εθνικών και ευρωπαϊκών πρωταθλητών” και η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς της στο διεθνές περιβάλλον.
Κλείνοντας, ο Υπουργός δήλωσε:
“Πρέπει να επενδύσουμε στην κοινή ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, στο κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Το ‘Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία’ είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.”
Πηγή: capital.gr