Σε περαιτέρω κλιμάκωση οδηγεί η Τρίπολη την εν εξελίξει ελληνολιβυκή κρίση, με την πρωτοβουλία της να καταθέσει ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ, αμφισβητώντας τη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα στα δυτικά και νότια της Κρήτης, στη βάση του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου. Απορρίπτοντας κάθε ενέργεια βασισμένη «σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», αντέδρασε η Αθήνα μέσω διπλωματικών πηγών. «Η ρηματική διακοίνωση της 20ής Ιουνίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης προς τον ΟΗΕ, σχετικά με την προκήρυξη οικοπέδων από την Ελλάδα νοτίως της Κρήτης, δεν προσθέτει κάτι στην ήδη διατυπωθείσα επιχειρηματολογία», επεσήμαναν διπλωματικές πηγές, τονίζοντας πως «θα υπάρξει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ εκ μέρους της Ελλάδας».
Η επικείμενη επίσκεψη Γεραπετρίτη
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συγκεκριμένη εξέλιξη η ελληνική πλευρά δεν δηλώνει σε καμία περίπτωση αιφνιδιασμένη. Αρμόδιες πηγές τονίζουν πως δεν πρόκειται για κίνηση που δεν ήταν σε γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών. Οπως εξηγούν, η επίσημη απάντηση εκ μέρους της Ελλάδας ήδη προετοιμάζεται και θα γίνει γνωστή προσεχώς. Ενόψει δε της διπλωματικής επαναπροσέγγισης που επιχειρεί η Αθήνα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως η διάθεση για διάλογο επί της οριοθέτησης ΑΟΖ και με τις δύο διοικήσεις στη Λιβύη παραμένει στο τραπέζι, ενώ δεν αλλάζει προσώρας το παραμικρό ως προς τον προγραμματισμό του έλληνα ΥΠΕΞ που επισκέπτεται αύριο την Τρίπολη για συνομιλίες με ατζέντα Μεταναστευτικό και θαλάσσιες ζώνες. «Οσον αφορά το εκκρεμές διμερές θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, η Ελλάδα, ως γνήσια γειτονική χώρα, έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνέχιση των συζητήσεων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως άλλωστε συνομολογεί και η λιβυκή πλευρά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν», αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας πως «καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».
Οι λιβυκές διεκδικήσεις
Η εν λόγω εξέλιξη από πλευράς Δυτικής Λιβύης έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικών ενεργειών που έχουν σημειωθεί κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα εναντίον της Αθήνας, τόσο από πλευράς Τρίπολης όσο και Βεγγάζης. Με την πιο πρόσφατη πρόκληση από πλευράς Δυτικής Λιβύης, που έγινε ευρέως γνωστή μόλις χθες και η οποία στρέφεται εναντίον της χώρας μας – η Λιβύη κατ΄ ουσίαν επιλέγει να αποτυπώσει για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο τις διεκδικήσεις της, όπως αυτές απορρέουν από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, κατηγορώντας ευθέως την Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Στους χάρτες που κατατέθηκαν, μάλιστα, μαζί με τη ρηματική διακοίνωση της Τρίπολης – εντός της οποίας αμφισβητείται εν τέλει και η χάραξη των οικοπέδων νότια και δυτικά από την Κρήτη που είχαν προσφερθεί από την ελληνική κυβέρνηση για αδειοδότηση ερευνών – εξαφανίζεται, βάσει της οροθετικής γραμμής που υιοθετεί η Λιβύη στη βάση του τουρκολιβυκού, η ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης. Επιπλέον, βάσει της αποτυπωμένης επί των χαρτών λιβυκής διεκδίκησης, η επήρεια τόσο σε μικρά ελληνικά νησιά όσο και στην Κρήτη περιορίζεται σε βαθμό εκμηδενισμού. Για τη διοίκηση της Δυτικής Λιβύης, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται στη ρηματική διακοίνωση, οι δήθεν αμφισβητούμενες περιοχές αποτελούν μεν «αντικείμενο της άλυτης διαφοράς μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας», ωστόσο περιγράφονται ως «λιβυκές θαλάσσιες περιοχές», ενώ γίνεται λόγος και για τετελεσμένα τα οποία επιχειρούνται μέσω της χάραξης των ελληνικών οικοπέδων εις βάρος των κυριαρχικών συμφερόντων της Λιβύης. Σε έκθεση, δε, της λιβυκής κρατικής εταιρείας πετρελαίου που επισυνάπτεται στη ρηματική διακοίνωση υπάρχει αναφορά στην παραβίαση της «οροθετικής γραμμής», με την Τρίπολη να προχωρεί σε ευθεία διάψευση της επικρατούσας ως τώρα άποψης στην Αθήνα πως η Λιβύη δείχνει να σέβεται τη μέση γραμμή.
Οι πανηγυρισμοί των τουρκικών ΜΜΕ
Η τουρκική διεισδυτικότητα και στις δύο πλευρές της Λιβύης για την Αθήνα είναι δεδομένη, ενώ είναι σαφές πως τόσο η Τρίπολη όσο και η Βεγγάζη δείχνουν να βρίσκονται σε συνεννόηση για τις κινήσεις τους με την Αγκυρα, η οποία συνυπογράφει το τουρκολιβυκό και επιθυμεί την αποτύπωσή του σε διεθνείς οργανισμούς – ακριβώς όπως έπραξε πρόσφατα και με τον τουρκικό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που έκοβε το Αιγαίο στη μέση. Ενδεικτικές είναι και οι «πανηγυρικές» αναφορές στον τουρκικό Τύπο για «ιστορικό χτύπημα» που κατάφερε η Λιβύη στην Ελλάδα στον ΟΗΕ καθώς και για «πλήγμα» στην ελληνική προσπάθεια να διαταράξει την τουρκολιβυκή προσέγγιση. Αν υπάρχει κάτι θετικό, αυτό είναι το γεγονός πως η Τρίπολη συνεχίζει να δηλώνει «τη σταθερή της δέσμευση στον εποικοδομητικό διάλογο και τη διαπραγμάτευση», αφήνοντας περιθώρια για συμφωνία, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης Γεραπετρίτη. Στην ελληνική πλευρά, όπου ζυγίζεται πολύ προσεκτικά η αυριανή μετάβαση του έλληνα ΥΠΕΞ στη Λιβύη λόγω της έντασης που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Τρίπολη (χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί η ακύρωσή της εφόσον κριθεί επικίνδυνη), είναι σαφές πως η στάση απέναντι σε κάθε αντίδραση θα είναι θεσμική. Το ελληνικό ΥΠΕΞ θα επιμείνει στις γέφυρες για διάλογο με Τρίπολη και Βεγγάζη, ενώ, όσον αφορά την Τουρκία, που φαίνεται να λειτουργεί ως υποκινητής της ελληνολιβυκής κρίσης, η επόμενη διπλωματική μάχη για την Αθήνα θα δοθεί στη Νέα Υόρκη και θα αφορά το Κυπριακό.
Πηγή: tanea.gr