Η Χαμάς κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «αρνείται» να συνάψει συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
«Ο Νετανιάχου έχει ταλέντο να οδηγεί κάθε κύκλο διαπραγματεύσεων σε αποτυχία, τον έναν μετά τον άλλο και να αρνείται να συνάψει συμφωνία» υποστήριξε η παλαιστινιακή οργάνωση στην ανακοίνωσή της στις 14 Ιουλίου.
Ένας αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι μεσολαβητές προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των αντιπροσωπειών του Ισραήλ και της Χαμάς, έπειτα από μία εβδομάδα έμμεσων συνομιλιών στο Κατάρ.
Οι Ισραηλινές δυνάμεις στον θύλακα
«Οι μεσολαβητές προσπαθούν ενεργά να εξερευνήσουν καινοτόμους μηχανισμούς για να βοηθήσουν να γεφυρωθούν τα χάσματα που έχουν απομείνει και να διατηρήσουν τη δυναμική των διαπραγματεύσεων», είπε η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Οι συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη στην Ντόχα αφορούν κυρίως «τα προτεινόμενα σχέδια αναδιάταξης των ισραηλινών δυνάμεων εντός της Γάζας», πρόσθεσε.
Το Σάββατο, δύο παλαιστινιακές πηγές είπαν ότι οι συνομιλίες δυσχεραίνονται επειδή το Ισραήλ πρότεινε να παραμείνουν οι δυνάμεις τους στον θύλακα, έπειτα από 21 μήνες πολέμου.
Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών Χασάν Μαχμούντ Ρασάντ βρίσκεται στην Ντόχα κα συμμετέχει στις συζητήσεις. Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, με τον οποίο συζήτησε «μέσα για τον συντονισμό των προσπαθειών των μεσολαβητών» ώστε να δοθεί ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Ο χάρτης αποχώρησης
Προηγουμένως, το Ισραήλ παρουσίασε ένα σχέδιο που υποτίθεται πως αφορά την αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη Γάζα.
Ωστόσο, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, στην πραγματικότητα πρόκειται για αναδιάταξη και όχι για πλήρη αποχώρηση, αφού διατηρεί στρατιωτική παρουσία σε περισσότερο από το 40% της Γάζας.
Η Χαμάς απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το σχέδιο, θεωρώντας πως προετοιμάζει τη μαζική μετακίνηση εκτοπισμένων προς τη δυτική Ράφα, με πιθανή κατάληξη την εξώθηση πληθυσμών προς την Αίγυπτο ή άλλες χώρες — κάτι που παραπέμπει σε εξαναγκαστικό εκτοπισμό.
Πηγή: in.gr