Της Ελευθερίας Κούρταλη
“Ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και ο Τραμπ έχει εκφράσει ακραίες θέσεις πολλές φορές πριν τις ανατρέψει αργότερα, αυτή η νέα απειλή είναι χειρότερη από ό,τι περιμέναμε”, τονίζει η Berenberg σχολιάζοντας την επιστολή Τραμπ στην ΕΕ απειλώντας με δασμούς 30% από την 1η Αυγούστου, καθώς και με πρόσθετες επιβαρύνσεις σε περίπτωση που η ΕΕ προβεί σε αντίποινα και ενδεχομένως με περαιτέρω υψηλότερους δασμούς ανά τομέα. Όπως τονίζει ο οίκος, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ενός κακού αποτελέσματος (και για τις δύο πλευρές).
Μετά την ανακοίνωση της “Ημέρας Απελευθέρωσης” στις 2 Απριλίου, ο οίκος έχει βασίσει τις προβλέψεις του στην υπόθεση ότι οι νέοι βασικοί δασμοί 10% στην ΕΕ θα παρέμεναν, αλλά ότι οι διαπραγματεύσεις θα απέτρεπαν τελικά ακόμη υψηλότερους “αμοιβαίους” δασμούς – και ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα κατέληγαν σε συμφωνία μέχρι τις αρχές του τρίτου τριμήνου. Ενώ εξακολουθεί να πιστεύει ότι ένας δασμολογικός συντελεστής 10% είναι το πιο πιθανό τελικό αποτέλεσμα, οι κίνδυνοι πλέον στρέφονται έντονα προς υψηλότερους δασμούς.
Παράλληλα, η Berenberg έχει ήδη αναθεωρήσει την αρχική της υπόθεση σχετικά με το πότε οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις γενικές αρχές της εμπορικής τους σχέσης προς τα τέλη του καλοκαιριού. Προς το παρόν, η ΕΕ αποφεύγει τα αντίποινα (συμπεριλαμβανομένων των δασμών που έχει ήδη εφαρμόσει ο Τραμπ μέχρι στιγμής), αλλά πιθανότατα θα ανταποδώσει με σοβαρά μέτρα στις ΗΠΑ εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και ο Τραμπ υλοποιήσει την απειλή δασμών 30% την 1η Αυγούστου. Αυτό περιλαμβάνει τον κίνδυνο ενός προσωρινού “σπιράλ” το οποίο και οι δύο πλευρές θα κλιμακώσουν με όλο και υψηλότερους δασμούς μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία, όπως συνέβη στην περίπτωση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Τι διακυβεύεται; Καμία πλευρά δεν θα κέρδιζε σε έναν εμπορικό πόλεμο
Καθώς οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει συγκρούσεις με όλους τους εμπορικούς τους εταίρους ταυτόχρονα, είναι εκτεθειμένες σε ζημιές από πολλαπλές κατευθύνσεις, τονίζει η Berenberg. Η ΕΕ προμηθεύει μόνο περίπου το 20% των εισαγωγών αγαθών των ΗΠΑ. Ωστόσο, ένας δασμός 30% σε όλα τα εμπορεύματα της ΕΕ από μόνος του θα μπορούσε εύκολα να προσθέσει 0,3% στις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ. Ακόμα και χωρίς αυτούς τους νέους απειλούμενους δασμούς, ο οίκος αναμένει ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ θα αυξηθεί στο 3,4% σε ετήσια βάση έως το τέταρτο τρίμηνο και δεν βλέπει περιθώριο για τη Fed να μειώσει τα επιτόκια σύντομα.
Ο αντίκτυπος ωστόσο στην ΕΕ, είναι λίγο λιγότερο σαφής, επισημαίνει η Berenberg. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει στο στόχο του 2%. Αυτό δίνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μεγαλύτερο περιθώριο να μειώσει τα επιτόκια σε περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης της οικονομίας – αν και ένας κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος με αντίμετρα από την ΕΕ, θα μπορούσε επίσης να προσθέσει κάποιες πιέσεις στις τιμές και στην Ευρώπη. Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα αποτελούσε ένα ακόμη πλήγμα για τις ήδη εύθραυστες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Ενώ επί του παρόντος, ο οίκος αναμένει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα κινηθεί στο 0,4% σε τριμηνιαία βάση από το τέταρτο τρίμηνο και μετά, η εμπορική σύγκρουση αυξάνει τον κίνδυνο η ανάκαμψη να καθυστερήσει έως το 2026.
Επίσης, όπως προσθέτει, ακόμη και αν οι διαπραγματεύσεις τελικά αποτρέψουν τους υψηλότερους νέους δασμούς, όσο περισσότερος χρόνος χρειαστεί για να φτάσουμε εκεί, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η οικονομική ζημία που θα συσσωρεύεται ήδη. Η ακραία αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή καθιστά πολύ δύσκολο για τις εταιρείες (και τα νοικοκυριά) να σχεδιάσουν και να επενδύσουν.
Λόγοι αισιοδοξίας: Γιατί ο γενικός δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ στην ΕΕ πιθανότατα θα καταλήξει πολύ κάτω από το 30%
Όπως επισημαίνει η Berenberg, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα διαπραγματευτεί ακραίες αρχικές θέσεις ως εργαλείο διαπραγμάτευσης για να μπορέσει αργότερα να “συμβιβαστεί” σε ένα σημείο ακόμη πιο κοντά στη θέση του. Για παράδειγμα, την “Ημέρα της Απελευθέρωσης” ο Τραμπ αρχικά ανακοίνωσε δασμό 20% στην ΕΕ, τον οποίο στη συνέχεια μείωσε στο 10%. Έκτοτε, η ΕΕ φαίνεται να έχει αποδεχτεί αυτόν τον συντελεστή 10% ως τη νέα βάση έναντι της οποίας δεν θα προβεί σε αντίποινα. Το γεγονός ότι ο Τραμπ απείλησε με τον νέο συντελεστή 30% για την 1η Αυγούστου, αντί να τον εφαρμόσει πιο γρήγορα, υποδηλώνει ότι εξακολουθεί να επιδιώκει να διαπραγματευτεί.
Επίσης, ο πληθωρισμός δεν είναι δημοφιλής, τονίζει ο οίκος. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι εταιρείες θα μετακυλούν όλο και περισσότερο το υψηλότερο κόστος εισαγωγών στους Αμερικανούς καταναλωτές, καθώς τα αποθέματα που συγκέντρωσαν εν αναμονή των δασμών του Τραμπ εξαντλούνται. Η αύξηση του πληθωρισμού (και η προοπτική οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed να γίνονται όλο και πιο απομακρυσμένες) μπορεί να κάνει τον Τραμπ να σκεφτεί ξανά την προσθήκη ακόμη περισσότερων δασμών. Ενδεχομένως, μέρος του κινήτρου του Τραμπ για την απειλή υψηλών δασμών τώρα ήταν να μετατοπίσει τη δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ πίσω σε πιο οικείο έδαφος (και μακριά, π.χ., από το φιάσκο των αρχείων Έπσταϊν).
Λόγοι απαισιοδοξίας: Γιατί οι κίνδυνοι ο δασμός Τραμπ στην ΕΕ να παραμείνει “μόνο” στο 10% είναι μεγάλοι
Οι δασμοί από μόνοι τους δεν θα διορθώσουν τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ, τα οποία θα παραμείνουν έτσι ένα ευαίσθητο σημείο για το υπόλοιπο της θητείας του Τραμπ, σημειώνει η Berenberg.
Ο Τραμπ δεν χρησιμοποιεί τους δασμούς μόνο ως εργαλείο εμπορικής πολιτικής, αλλά και ως πηγή εσόδων για να καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος του κενού στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Πρόσφατα σχόλια της κυβέρνησής του υποδηλώνουν ότι βασίζονται ακόμη περισσότερο στα έσοδα από δασμούς από ό,τι η Berenberg υπέθετε προηγουμένως – και ότι έτσι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να εισπράξουν ακόμη περισσότερα χρήματα αυξάνοντας τους συντελεστές.
Πάντως, όπως καταλήγει ο οίκος, η πάντα μακρινή ελπίδα για ένα καλό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων – η διμερής άρση όλων των δασμών και ορισμένων άλλων εμπορικών φραγμών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ – έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο μέχρι τώρα.
Πηγή: capital.gr