Οι προορισμοί που… οδηγούν τη φετινή σεζόν

Σεζόν διαρκείας και υψηλές φθινοπωρινές πληρότητες

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη 

Ήδη από την αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου όλοι οι μεγάλοι tour operators έβαζαν την Ελλάδα στο top-5 των πιο δημοφιλών προορισμών για το φετινό καλοκαίρι. Οι πτήσεις τσάρτερ προς τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια ξεκίνησαν νωρίς τον Απρίλιο και ο ρυθμός των κρατήσεων “έτρεχε” μεσοσταθμικά με άνοδο κοντά στο 10% σε σύγκριση με πέρσι. Ενδεικτικά, η TUI αναμένει περαιτέρω αύξηση στις αφίξεις στην Ελλάδα το 2025 από τις βασικές αγορές της Ευρώπης, ενώ έχει αυξήσει τα πακέτα προς την Ελλάδα και στην αγορά της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Για την Alltours οι συνολικές κρατήσεις από Γερμανία για τη χώρα μας είναι αυξημένες κατά 12%, και η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση των πιο δημοφιλών προορισμών (μετά την Ισπανία).

Παρά τα νέα δεδομένα στον τουριστικό χώρο, που έχουν γίνει ορατά και στην ελληνική αγορά –όπως η προτίμηση του προγραμματισμού του ταξιδιού κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο και λιγότερο κατά τους ζεστούς και θορυβώδεις καλοκαιρινούς μήνες και η μείωση των διανυκτερεύσεων, που επηρεάζει αρνητικά τη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη–, Κρήτη, Κως και Κέρκυρα έχουν ήδη ξεχωρίσει, ενώ και η Ρόδος συνεχίζει τη θετική της πορεία.

Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα παραμένει το πώς θα εξελιχθεί η φετινή σεζόν για τους κορυφαίους τουριστικά προορισμούς της χώρας. Η Σαντορίνη φαίνεται να επανέρχεται σε θετική τροχιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αν και οι κρατήσεις είχαν μειωθεί πάνω από 30% τους προηγούμενους μήνες, κυρίως λόγω της σεισμικής δραστηριότητας. Αντίστοιχα, η Μύκονος δείχνει να έχει μια σταθερότητα σε σχέση με πέρσι, με τις τιμές όμως στα πολυτελή καταλύματα και τις βίλες να έχουν σημειώσει πτώση έως και 40% σε σχέση με το 2022. Ήπιες τάσεις υποχώρησης παρατηρούνται και στην Πάρο.

Τα πρώτα δεδομένα

Θετική πορεία σημείωσε ο ελληνικός τουρισμός κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2025, με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις να αγγίζουν τα 6,3 εκατομμύρια, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 5,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024.

Η αυξητική τάση ήταν ορατή ήδη από τον Ιανουάριο, όταν οι αφίξεις ανήλθαν σε 529.000 (+9,1%), ενώ τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκαν στις 487.000, καταγράφοντας αύξηση 5,5%. Ο Μάρτιος κινήθηκε με πιο συγκρατημένο ρυθμό, στις 663.000 αφίξεις και άνοδο 1,1%, όμως η κίνηση επιταχύνθηκε τον Απρίλιο, όπου σημειώθηκαν 1,6 εκατομμύρια αφίξεις, με αύξηση 8,4%. Ο Μάιος επιβεβαίωσε τη δυναμική, με 3 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις και άνοδο 5,3%.

Σε επίπεδο αεροδρομίων, η Αθήνα διατήρησε τα ηνία, με 2,8 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις και αύξηση 7,5%, ενώ ακολούθησε η Θεσσαλονίκη, με 892.000 αφίξεις και ενισχυμένη κίνηση κατά 9%.

Ανάμεσα στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, το Ηράκλειο Κρήτης σημείωσε 742.000 αφίξεις, με αύξηση 6,4%, ενώ τα Χανιά προσέλκυσαν 271.000 επισκέπτες από το εξωτερικό (+3,4%). Στα Δωδεκάνησα, η Κως κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο 8,5% με 216.000 αφίξεις, ενώ η Ρόδος κινήθηκε πιο συγκρατημένα, στις 564.000, με αύξηση 1,9%.

Στο Ιόνιο, η Κέρκυρα σημείωσε 307.000 αφίξεις και άνοδο 5,2%, η Ζάκυνθος 140.000 (+2,1%), ενώ η Κεφαλονιά ξεχώρισε με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της περιοχής, 12,4%, φτάνοντας τις 49.000 αφίξεις. Στα ίδια επίπεδα ενίσχυσης και το Άκτιο, με 52.000 αφίξεις και αύξηση 7,6%.

Από τις Κυκλάδες, η Μύκονος παρουσίασε θετικό πρόσημο, με 48.000 αφίξεις και αύξηση 6,5%, την ώρα που η Σαντορίνη εμφανίζει σημαντική κάμψη, με 85.000 αφίξεις και πτώση 24%, πιθανότατα επηρεασμένη από τη σεισμική δραστηριότητα των προηγούμενων μηνών.

Τέλος, αξιοσημείωτες επιδόσεις καταγράφηκαν και σε λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς, όπως η Καλαμάτα, με 29.000 αφίξεις και άνοδο 10,1%, αλλά και η Σάμος, η οποία προσέλκυσε 18.000 επισκέπτες και παρουσίασε αύξηση 6,6%.

Πώς πάει ο Ιούλιος

Με δυναμική που επιβεβαιώνει τις αισιόδοξες προβλέψεις, ο Ιούλιος αναδεικνύεται, όπως μεταφέρουν στο “Κ” επιχειρηματίες από τον χώρο των ξενοδοχείων, πολύ “δυνατός” μήνας από πλευράς τουριστικής κίνησης, σε αντίθεση με τον Μάιο και τον Ιούνιο, που οι νέες κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχείων είχαν παγώσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, οι προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις προς την Ελλάδα ξεπερνούν τα 5,3 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 3,8% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024.

Η εικόνα, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του Airdata Tracker, επιβεβαιώνει την έντονη ζήτηση: κάθε εβδομάδα περισσότεροι από 1,15 εκατομμύρια επιβάτες αναμένονται μέσω διεθνών αεροπορικών συνδέσεων. Η Ελλάδα εξακολουθεί να προσελκύει αυξημένο ενδιαφέρον από τις βασικές αγορές της Ευρώπης και πέραν αυτής, με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία να βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις. Αντίθετα, η Γαλλία καταγράφει πτώση, με αρνητικό πρόσημο της τάξης του -4%.

Σημαντική ανάκαμψη καταγράφεται και από την ισραηλινή αγορά, με τις προγραμματισμένες θέσεις από το Ισραήλ για τον Ιούλιο να εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 41%. Έπειτα από μια περίοδο εντάσεων και συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, οι τουρίστες επιστρέφουν δυναμικά, σηματοδοτώντας τη σταδιακή αποκατάσταση της τουριστικής ροής από μία από τις παραδοσιακά ισχυρές αγορές για την Ελλάδα.

Η Αθήνα ήταν η πρώτη που επανέκτησε την αεροπορική σύνδεση με το Τελ Αβίβ, με πτήσεις να επαναρχίζουν την 1η Ιουλίου. Ακολουθούν μεγάλοι θερινοί προορισμοί, όπως το Ηράκλειο, η Κως και η Ρόδος, οι οποίοι αναμένεται να δεχθούν αυξημένες ροές τουριστών από το Ισραήλ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ