Δασμοί 30% σε προϊόντα της ΕΕ: Η πρώτη απάντηση ευρωπαϊκών χωρών στον Τραμπ

Δασμοί 30% σε προϊόντα της ΕΕ: Η πρώτη απάντηση ευρωπαϊκών χωρών στον Τραμπ

Στα προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ θα επιβάλλεται δασμός 30% από την 1η Αυγούστου, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε μία επιστολή που αναρτήθηκε σήμερα στην πλατφόρμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την επιβολή δασμού 30% στα προϊόντα που εισάγονται και από το Μεξικό στις ΗΠΑ, επίσης από την 1η Αυγούστου, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Ο Τραμπ χθες Παρασκευή (11/7) είχε αναφέρει στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε τηλεφωνικά στο NBC News ότι έχει σκοπό να στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση «σήμερα ή αύριο».

«Θα ήθελα να το κάνω σήμερα», συνέχισε. «Συζητάω με την ΕΕ, που έχει, όπως ξέρετε, πολλές χώρες, καθώς και με τον Καναδά. Πρόκειται να τις στείλουμε (σ.σ. τις επιστολές) μέσα στις επόμενες ώρες».

Η απάντηση της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ:

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

«Σημειώνουμε την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, στην οποία περιγράφεται ένας αναθεωρημένος δασμολογικός συντελεστής και ένα νέο χρονοδιάγραμμα. Η επιβολή δασμών 30% στις εξαγωγές της ΕΕ θα διατάρασσε βασικές διατλαντικές αλυσίδες εφοδιασμού, εις βάρος των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και των ασθενών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Λίγες οικονομίες στον κόσμο είναι ανοιχτές και τηρούν δίκαιες εμπορικές πρακτικές, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ έχει  δώσει σταθερά προτεραιότητα σε μια λύση κατόπιν διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για διάλογο, σταθερότητα και μια εποικοδομητική διατλαντική εταιρική σχέση. Παραμένουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια συμφωνία έως την 1η Αυγούστου. Ταυτόχρονα, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης αναλογικών αντιμέτρων, εάν χρειαστεί. Εν τω μεταξύ, συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε τις παγκόσμιες συνεργασίες μας, βασισμένες σταθερά στις αρχές του διεθνούς εμπορίου που βασίζεται σε κανόνες.» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Άμεσες οι απαντήσεις ευρωπαικών χωρών και συγκεκριμένα της Ιταλίας,  της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για τους  δασμός 30% σε προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ  που ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Οι ανακοινώσεις τους:

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την «πολύ έντονη αποδοκιμασία» της Γαλλίας και συγκεκριμένα:

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την «πολύ έντονη αποδοκιμασία» της Γαλλίας και κάλεσε την ΕΕ να «υπερασπιστεί αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ μετά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή τελωνειακών δασμών 30% από την 1η Αυγούστου στα προϊόντα της Ένωσης. Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της», «εάν δεν υπάρξει καμιά συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου». Επισημαίνοντας ότι η ΕΕ διαπραγματευόταν με την Ουάσινγκτον εδώ και αρκετές εβδομάδες «στη βάση μιας σταθερής και καλόπιστης προσφοράς», ο Μακρόν δήλωσε ότι «περισσότερο από ποτέ εναπόκειται στην Επιτροπή να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Ένωσης να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

«Η Γαλλία υποστηρίζει πλήρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διαπραγμάτευση που θα ενταθεί, προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου, ώστε να αντικατοπτρίζει τον σεβασμό που οφείλουν οι εμπορικοί εταίροι να έχουν ο ένας προς τον άλλον, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, στα κοινά συμφέροντα και στις ολοκληρωμένες αξιακές αλυσίδες», έγραψε επίσης ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Η απάντηση της Ιταλίας για τους δασμούς Τραμπ:

Είναι αποφασιστικής σημασίας να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω πόλωση, ανέφερε το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού, μετά την ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμού εισαγωγής 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι αισιόδοξη ότι μία «δίκαιη συμφωνία» θα μπορούσε να επιτευχθεί για τους δασμούς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, προσθέτει η ίδια ανακοίνωση. Η Ρώμη υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη.

Η απάντηση του Ολλανδού πρωθυπουργού Ντικ Σχόοφ για την επιβολή 30% δασμών στα προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ: 

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για την επιβολή δασμού 30% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων από την 1η Αυγούστου είναι «ανησυχητική» και όχι ο τρόπος για να βαδίσουμε μπροστά, ανέφερε σήμερα σε μία ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχόοφ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξή μας. Καθώς η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ενωμένη και αποφασιστική για την επίτευξη ενός αποτελέσματος με τις ΗΠΑ, το οποίο θα είναι αμοιβαία ωφέλιμο», τόνισε ο ίδιος.

Η ενημέρωση της βιομηχανικής ένωσης BDI της Γερμανίας για τους δασμούς:

Η βιομηχανική ένωση BDI στη Γερμανία κάλεσε για την ανάγκη επείγουσας διεξαγωγής συνομιλιών με στόχο την εκτόνωση ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου, μετά από την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμού εισαγωγής 30% στα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ είναι ένα σημάδι κινδύνου για τις δύο ακτές του Ατλαντικού», δήλωσε  Βόλφγκανγκ Νιέντερμαρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της BDI. «Η BDI καλεί τη γερμανική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αμερικανική κυβέρνηση να βρουν λύσεις πολύ γρήγορα μέσω ενός αντικειμενικού διαλόγου και ν’ αποφύγουν την κλιμάκωση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου είκοσι χώρες έχουν λάβει ανάλογες επιστολές από την αρχή της εβδομάδας, ιδίως ασιατικές: Αναγγέλλουν την επιβολή δασμών 25% στα προϊόντα συμμάχων της Ουάσιγκτον, όπως είναι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, ως και 40% σε κάποια κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας.

Αρχικά, σχεδιαζόταν οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί, χωριστοί κατά χώρα, να αρχίσουν να εισπράττονται την 9η Ιουλίου, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε στην αρχή της εβδομάδας εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο ανέβαλε την εφαρμογή τους ως την 1η Αυγούστου.

Στις επιστολές του, ο Τραμπ διαμηνύει ανεξαιρέτως πως εάν υπάρξουν μέτρα ανταπόδοσης, οι δασμοί θα διπλασιαστούν.

Προηγήθηκε ενημέρωση των Βρυξελλών από την Ουάσινγκτον πριν την ανάρτηση της επιστολής Τραμπ για την επιβολή δασμού εισαγωγής στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει προηγούμενα την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιστολή ανακοίνωσης της επιβολής δασμού εισαγωγής 30% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το μήνυμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα για την επιστολή Τραμπ για τους εμπορικούς δασμούς 30% στην ΕΕ:

Ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα στο μήνυμά του στο Χ για τους εμπορικούς δασμούς δηλώνει τη στήριξή του στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν και «τις προσπάθειες της Κομισιόν για την επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας με τις ΗΠΑ».

«Το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο οδηγεί στην ευημερία, δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι δασμοί είναι φόροι. Τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, δημιουργούν αβεβαιότητα και εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ισχυρές εμπορικές συνεργασίες παγκοσμίως. Η ΕΕ παραμένει σταθερή, ενωμένη και έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντά μας, υποστηρίζοντας πλήρως την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  και τις προσπάθειες της Επιτροπής για την επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Τα πιθανά αντίμετρα της ΕΕ 

Κι όλα αυτά ενώ οι συζητήσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ συνεχίζονται, όπως τόνισαν στο Bloomberg, άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Σύμφωνα με αυτά (σ.σ. τα άτομα) τα αυτοκίνητα και τα επίπεδα δασμών στη γεωργία έχουν αναδειχθεί ως βασικά σημεία τριβής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις;

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΕ επιδίωκε δασμούς που δεν θα υπερβαίνουν το 10% στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Ένας μηχανισμός αντιστάθμισης που ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν προωθήσει ως τρόπο χορήγησης δασμολογικής ελάφρυνσης σε εταιρείες με αντάλλαγμα επενδύσεις στις ΗΠΑ δεν εξετάζεται προς το παρόν, εν μέσω ανησυχιών από την ΕΕ ότι θα μπορούσε να μεταφέρει την παραγωγή πέρα από τον Ατλαντικό. Οι διαπραγματευτές του μπλοκ επικεντρώνουν τις συνομιλίες στους δασμούς στα αυτοκίνητα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Υπογράμμισαν επίσης, ότι το μπλοκ πρόκειται επίσης να συστήσει εκ νέου την αναβολή μιας σειράς αντιμέτρων που είχε υιοθετήσει σε απάντηση στους δασμούς που είχε επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Η ΕΕ είχε αναστείλει τα μέτρα για να επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις και αυτά αναμένεται να επανέλθουν αυτόματα τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Ωστόσο, η ΕΕ συνέχισε να προετοιμάζει αντίμετρα για ταχεία ανάπτυξη σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα.

Το μπλοκ ενέκρινε πιθανούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισεκατομμυρίων ευρώ (24,5 δισεκατομμύρια δολάρια), οι οποίοι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν γρήγορα ως απάντηση στους δασμούς μετάλλων που επέβαλε ο Τραμπ. Στοχεύουν σε πολιτικά ευαίσθητες αμερικανικές πολιτείες και περιλαμβάνουν προϊόντα όπως η σόγια από τη Λουιζιάνα, πατρίδα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, καθώς και γεωργικά προϊόντα, πουλερικά και μοτοσικλέτες.

Το μπλοκ έχει επίσης ετοιμάσει έναν πρόσθετο κατάλογο δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 72 δισεκατομμυρίων ευρώ σε απάντηση στους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς και τους δασμούς του Τραμπ στην αυτοκινητοβιομηχανία. Θα στοχεύουν σε βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών της Boeing Co., των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και του μπέρμπον. Η ΕΕ διαβουλεύεται με τα κράτη – μέλη για να εντοπίσει στρατηγικούς τομείς στους οποίους οι ΗΠΑ βασίζονται στο μπλοκ, καθώς και πιθανά μέτρα που υπερβαίνουν τους δασμούς, όπως οι έλεγχοι των εξαγωγών και οι περιορισμοί στις συμβάσεις προμηθειών.



Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ