Του Τάσου Δασόπουλου
Πιο κοντά από ποτέ, βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, στο να κλείσει το επενδυτικό κενό και την υστέρηση στις εξαγωγές με τον μέσο όρο της ΕΕ, παρά την διεθνή αβεβαιότητα που κυριαρχεί ακόμη στις αγορές λόγω των δασμών Τράμπ.
Ο λόγος, είναι ότι η Ελλάδα ευεργετήθηκε από το 2020, με κοινοτικά κονδύλια συνολικού ύψους 75 δις ευρώ , από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο λήγει χωρίς ιδέα παράτασης στο τέλος του 2026, το ΕΣΠΑ 2021 -2027 και τις αγροτικές επιδοτήσεις. Ωστόσο, από ότι φαίνεται, η ροή των κοινοτικών πόρων δεν θα μειωθεί το 2026.
Το ΤΑΑ, θα έχει “ουρές” δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 5,5 δις, ευρώ μέχρι και το 2027. Το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (δηλαδή αυτό που χρηματοδοτείται από αμιγώς εθνικούς πόρους), ενισχύθηκε από τον Απρίλιο με 500 εκ ευρώ σε πάγια ετήσια βάση. Το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021 -2027, έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο, ύψους περίπου 22,5 δις ευρώ δημόσιας δαπάνης. Το πιο πρόσφατο είναι, ότι η Ελλάδα εξασφάλισε χρηματοδότηση με άλλα 8 δις ευρώ, από τα τρία νέα περιβαλλοντικά ταμεία της ΕΕ, τα οποία χρηματοδοτούνται, από το λογαριασμό από τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων για επενδύσεις της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης
Από όλα τα παραπάνω, προκύπτει ότι η Ελλάδα, πριν καλά – καλά ολοκληρωθεί το ΤΑΑ, έχει δημιουργήσει ένα νέα απόθεμα 36 δις ευρώ σε κοινοτικούς πόρους, για τα χρόνια μέχρι και το 2030. Συνεπώς, θα έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει, ώστε μέσω πολλαπλών επενδύσεων , να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή και να ανατρέψει οριστικά το αρνητικό ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών.
Μικρή η απόσταση
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η απόσταση από τον μέσο όρο της Ευρώπης τόσο σε επενδύσεις όσο και εξαγωγές, είναι σήμερα μικρότερη από ποτέ. Ειδικότερα, οι εξαγωγές σε σχέση με το ΑΕΠ, ήταν μόλις 19% το 2009, όταν μπήκαμε στην κρίση. Τώρα, είναι στο 42% του ΑΕΠ. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος παραμένει 51% του ΑΕΠ.
Το “κλειδί” εδώ είναι οι ελληνικές εξαγωγές, να εμπλουτιστούν με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, ώστε να ανατραπεί το αρνητικό ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών.
Από την άλλη, οι επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ, φτάνουν σήμερα το 15,3% την στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 21% για το 2024 από 24% που ήταν το 2022. Το 2019 οι επενδύσεις έφτασαν μόλις το 11% του ΑΕΠ. ενώ το επενδυτικό κενό που είχε δημιουργήσει η πολυετής οικονομική κρίση , έφτανε τα 100 δις ευρώ.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, έφτασαν τον περασμένο χρόνο τα 6,7 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ Η επίδοση αυτή είναι καλύτερη από αυτήν της Ιταλίας, χειρότερη από αυτές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Υπέρ της αύξησης των επενδύσεων, συνηγορούν σήμερα εκτός από την συνέχεια της ροής των κοινοτικών κονδυλίων, η πολιτική σταθερότητα ή δημοσιονομική σταθερότητα, την οποία διαπιστώνουν οι διεθνείς οργανισμοί αλλά και οίκοι αξιολόγησης που “σκανάρουν”, σε τακτική βάση την ελληνική οικονομία.
Παρότι ακόμη κατάσταση είναι δύσκολη για την Ευρώπη, αν οι εταίροι μας ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της στασιμότητας και αρχίσουν να αναπτύσσονται όπως πριν από την εποχή του κορονοϊού, ενώ η Ελλάδα δε προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές, τότε η απόσταση θα μεγαλώσει και θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να καλυφθεί.
Πηγή: capital.gr