Τα πρακτικά που παρέλαβε και αφορούσαν το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015, μία μέρα μετά το δημοψήφισμα, δεν συνοδεύονταν από ηχητικό αρχείο της συνεδρίασης, αλλά μόνο από «γραπτό, ανυπόγραφο κείμενο», αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η πρώτη που ήρθε αντιμέτωπη με αίτημα δημοσιοποίησης των πρακτικών από τη συνεδρίαση της 6ης Ιουλίου του 2015, έναν χρόνο πριν από το αντίστοιχο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα στον Κωνσταντίνο Τασούλα. «Αφού μελέτησα όσα είχαν προηγηθεί και είδα ότι στο παρελθόν δεν έχουν δοθεί ποτέ προς τα έξω (…) απάντησα στην κ. Κωνσταντοπούλου ότι λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα εκείνης της πολιτικής περιόδου για τη χώρα και του μικρού διαστήματος που έχει περάσει, δεν συντρέχει λόγος», εξηγεί για την απόφασή της να απαντήσει αρνητικά στην πρώην πρόεδρο της Βουλής.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου περιγράφει τον τρόπο που κρατούνται τα πρακτικά των υπόλοιπων συνεδριάσεων του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών από τη Μεταπολίτευση και μετά («δεν είχαν την τυπική μορφή, δηλαδή υπογραφές των συμμετεχόντων και επικυρώσεις (…) Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν, και συνοδεύονται από ένα ηχητικό αρχείο»), τονίζοντας πως αυτά της 6ης Ιουλίου που παρέλαβε δεν συνοδεύονταν από σχετικό ηχητικό αρχείο, ενώ δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να αναφέρεται σε καταστροφή του ηχητικού. Οταν ερωτάται αν πρέπει τα πρακτικά να δοθούν στη δημοσιότητα ύστερα από όσα έχουν συμβεί, απαντάει πως «αυτό είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε Προέδρου».
Ηρθατε αντιμέτωπη με το ζήτημα των πρακτικών της συνεδρίασης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015, όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε τη δημοσιοποίησή τους. Τι επιλέξατε να κάνετε τότε;
Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών είναι ένα άτυπο όργανο που δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα ούτε στη νομοθεσία. Εχει όμως κατά περιόδους συγκληθεί με πρωτοβουλία του εκάστοτε πρωθυπουργού και υπό την προεδρία του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας. Αφού μελέτησα όσα είχαν προηγηθεί και είδα ότι στο παρελθόν δεν έχουν δοθεί ποτέ προς τα έξω, διότι έχει θεωρηθεί πως έχουν έναν απόρρητο χαρακτήρα οι συνεδριάσεις αυτού του άτυπου οργάνου, απάντησα στην κ. Κωνσταντοπούλου ότι λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα εκείνης της πολιτικής περιόδου για τη χώρα και του μικρού διαστήματος που έχει περάσει, δεν συντρέχει λόγος, γιατί δεν έχει περάσει ο εύλογος χρόνος.
Πώς και πού φυλάσσονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων του συμβουλίου;
Οταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου διαπίστωσα ότι σε ένα χρηματοκιβώτιο, που βρίσκεται στο γραφείο του γενικού γραμματέα, φυλάσσονται τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις των συμβουλίων των πολιτικών αρχηγών που είχαν συγκληθεί στη Μεταπολίτευση – από την περίοδο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μετά. Αυτά τα πρακτικά είναι υπό την ευθύνη του εκάστοτε Προέδρου. Καλούνται οι πρακτικογράφοι της Βουλής – διότι η Προεδρία δεν διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό -, κρατούνται βεβαίως πρακτικά και για ιστορικούς λόγους. Οπως διαπίστωσα, τα πρακτικά που φυλάσσονται στο χρηματοκιβώτιο δεν είχαν την τυπική μορφή, δηλαδή υπογραφές των συμμετεχόντων και επικυρώσεις, προφανώς λόγω της φύσεως του οργάνου και της σοβαρότητας των θεμάτων που συζητούνται. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν, και συνοδεύονται από ένα ηχητικό αρχείο.
Συνέβη το ίδιο και με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 6ης Ιουλίου;
Τα πρακτικά της συνεδρίασης της 6ης Ιουλίου δεν φυλάσσονταν στο χρηματοκιβώτιο του γενικού γραμματέα, αλλά στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εγώ στη συνέχεια τα παρέδωσα στον τότε γενικό γραμματέα, ώστε να μπουν στο χρηματοκιβώτιο, μαζί με τα υπόλοιπα, γιατί έκρινα εύλογο να φυλάσσονται όλα μαζί. Τα συγκεκριμένα πρακτικά δεν συνοδεύονταν από ηχητικό αρχείο, είναι μόνο το γραπτό, ανυπόγραφο κείμενο.
Αρα εσείς δεν παραλάβατε ηχητικό γι’ αυτή τη συγκεκριμένη συνεδρίαση.
Οχι. Ηχητικό δεν υπάρχει στην Προεδρία, εξ όσων γνωρίζω.
Υπάρχει κάποιο έγγραφο που να δείχνει πως λόγω απορρήτου αυτό το ηχητικό έχει καταστραφεί;
Οχι, ούτε κάτι τέτοιο υπάρχει.
Υστερα από όσα έχουν συμβεί και τη σκόνη που έχει σηκωθεί για αυτή τη συνεδρίαση από το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, την αποκάλυψη του in.gr και τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στο συμβούλιο, θεωρείτε πως πρέπει τα πρακτικά να δοθούν στη δημοσιότητα;
Οι συνθήκες που κάθε φορά μεσολαβούν μπορεί να δικαιολογούν την επανεκτίμηση του εύλογου χρόνου για τον οποίο είχα αναφερθεί στην απάντησή μου στην κ. Κωνσταντοπούλου. Αυτό όμως είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε Προέδρου. Δεν είναι κάτι στο οποίο θα σας απαντήσω εγώ.
Πηγή: tanea.gr