Το απόγευμα του Σαββάτου ο Διεθνής Οργανισμός ανακοίνωσε επίσημα την εγγραφή στον σειριακό κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της έδρας του πρώτου πολιτισμού που αναπτύχθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος,της Κνωσσού, αλλά και του συνόλου των Μινωικών Ανακτόρων της Κρήτης.
Πέραν της ίδιας της Κνωσσού, στον κατάλογο εντάσσονται επίσης η Φαιστός, η Ζάκρος, τα ανάκτορα των Μαλίων, η Κυδωνία και η Ζώμινθος στον Ψηλορείτη ( το ανάκτορο που έχει εντοπιστεί στο μεγαλύτερο υψόμετρο μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο).

Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία των ανθρώπων του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης που εργάστηκαν επίμονα διορθώνοντας λάθη του παρελθόντος τα οποία αποτελούσαν τροχοπέδη στην ένταξη των μνημείων στην UNESCO, την ώρα που άλλα μνημεία μικρότερης σημασίας παγκοσμίως βρίσκονταν ήδη στον κατάλογο.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η εξέλιξη αυτή, που χαροποιεί κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, είναι το επιστέγασμα μιας πολύχρονης και επίμονης συλλογικής προσπάθειας, στην οποία αξίζει να θυμηθούμε ότι συμμετείχε με πάθος και η αείμνηστη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. «Πρόκειται για μία δικαίωση που τιμά τη μνήμη της», τονίζει.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναγνωρίζεται διεθνώς η εξέχουσα οικουμενική αξία του Μινωικού πολιτισμού
Σε ανακοίνωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογραμμίζει την σημασία του γεγονότος συνολικά για τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας και αναφέρει: “Η εγγραφή των 6 Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UΝΕSCO, συνιστά μια εξέλιξη με αναμφίβολα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τόπο μας.

Η συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην UNESCO, ήταν καθοριστική. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο την ηγεσία του Υπουργείου και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας, όσο και τα στελέχη των υπηρεσιών, καθώς και τους συνεργάτες μας στην Περιφέρεια και τους Δήμους για την καθοριστική τους συμβολή. Μόνο όλοι μαζί καταφέρνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Από σήμερα, μιλώντας για τα Μινωικά Ανάκτορα, ο κόσμος θα αναγνωρίζει ότι αναφερόμαστε σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Και αυτό μας κάνει υπερήφανους και αισιόδοξους για τη συνέχεια.»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός σε δήλωση του ανέφερε: “Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση υποδεχόμαστε την ένταξη των έξι Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων της Κρήτης, μεταξύ των οποίων περίοπτη θέση έχει το Ανάκτορο της Κνωσού, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως αποφάσισε μόλις η 47η Σύνοδος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς που συνεδρίασε στο Παρίσι. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, την Κρήτη και το Ηράκλειο, καθώς η αναγνώριση της ιστορικής και πολιτιστικής αξίας της Κνωσού και των άλλων Ανακτορικών Κέντρων της Κρήτης, θα συμβάλει στην προστασία και την ανάδειξή τους. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους ανέλαβαν και συνέβαλαν στην επιτυχή προσπάθεια: Στην Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τους συνεργάτες τους, τους Δήμους και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων. Ειδικότερα για τον Δήμο Ηρακλείου, όπου δουλέψαμε εντατικά και συστηματικά για τον κοινό σκοπό με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης, θέλω να ευχαριστήσω τους αντιδημάρχους Γιώργο Σισαμάκη και Νίκο Γιαλιτάκη, τα στελέχη των Υπηρεσιών μας, και ιδιαίτερα την Εύη Παπαδάκη, την Κάλλια Νικολιδάκη, τη Ρίτα Χαιρέτη και τον Στέλιο Μικράκη. Τώρα είναι ώρα μεγάλης χαράς, σύντομα θα πούμε περισσότερα».


Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Ζώμινθο, όπου είχε εκφράσει την αισιοδοξία της για την ένταξη του συνόλου των Μινωικών Ανακτόρων στην Ουνέσκο.

Τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Ζώμινθο
Με αφορμή αυτή τη σπουδαία εξέλιξη, ο Δήμος Ανωγείων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης έχει προγραμματίσει τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Ζώμινθο, με στόχο την πανηγυρική ανάδειξη της εγγραφής στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, την προβολή του μινωικού πολιτισμού και τη σύνδεσή του με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία του τόπου.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν :
6η Αυγούστου και ώρα 20.00 μ. μ. Κινηματογράφος Ανώγεια για τον Μινωϊκό Πολιτισμό, με Θέματα:
Πολιτισμός της Κρήτης και UNESCO
Οι Ρίζες της Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας
Η Προέκταση του Μινωικού Πολιτισμού στην Σημερινή Πραγματικότητα
Μινωικός Πολιτισμός Σφραγιδογλυφία, Αρχιτεκτονικά σχέδια κλπ
Επίσης, θα τιμηθεί η αρχαιολόγος κ. Έφη Σαπουνα Σακελλαράκη για το εξαίρετο ανασκαφικό της έργο στην Ζώμινθο.
Το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025 | Ώρα Έναρξης: 21:00 στη ΖΩΜΙΝΘΟ Προβολή της ταινίας της Διονυσίας Κοπανάς «Το Ίχνος του Χρόνου». Μια ταινία-ωδή στον χρόνο, τη μνήμη και τη νοσταλγία. Μέσα από το πορτρέτο του σπουδαίου αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη, η ταινία ξετυλίγει το νήμα μιας ζωής αφιερωμένης στην αρχαιολογία. Ένα ταξίδι μέσα από χώρους, ανθρώπους και στιγμές, που συνθέτουν ένα μεταθανάτιο ίχνος. Μια κινηματογραφική ανασκαφή με τη ματιά της τέχνης.
Μουσικό φινάλε από τον Γιάγκο Χαιρέτη
Ένα μουσικό αφιέρωμα στη μνήμη,
κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι και στη σκιά του ιερού δέντρου.
Περικυκλωμένοι από το μινωικό πνεύμα,
συνομιλούμε με ήχους και νότες σε έναν αυτοσχεδιασμό
στο άχρονο του χρόνου —
για τη Ζώμινθο του μέλλοντός μας.
Το Σάββατο 16 Αυγούστου στη ΖΩΜΙΝΘΟ μία μοναδική βραδιά με τον μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου. Στη συναυλία αυτή ο Δημήτρης Παπαδημητρίου με τη Βερόνικα Δαβάκη τον Βασίλη Κορακάκη και την ορχήστρα του θα διατρανώσει το ιστορικό γεγονός της σειριακής εγγραφής της ΖΩΜΙΝΘΟΥ, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO μαζί με τα υπόλοιπα μινωικά ανάκτορα.
“Η εγγραφή της Ζωμίνθου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO δεν αποτελεί μόνο ύψιστη τιμή για τον τόπο μας, αλλά και μεγάλη ευθύνη για το μέλλον. Είναι μια νέα αφετηρία για πολιτιστικές και επιστημονικές συνέργειες και για έναν βιώσιμο τρόπο διαχείρισης μιας κληρονομιάς που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα”, ανέφερε σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι όλοι οι ανωγειανοί θα είναι ” Αιώνια ευγνώμονες στον αείμνηστο μεγάλο ανασκαφέα Γιάννη Σακελλαράκη και στην αγαπημένη μας Έφη, την αρχαιολόγο και επίτιμη δημότισσα Ανωγείων, Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, της οποίας το έργο υπήρξε καθοριστικό για την έκβαση αυτής της μακρόχρονης προσπάθειας”.
Επίσης, ο Δήμαρχος συγχαίρει το Υπουργείο Πολιτισμού και ιδιαίτερα την Υπουργό Λίνα Μενδώνη, για τον καθοριστικό της, όπως τονίζει, ρόλο, σε συντονισμό με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.” Ευχαριστίες στις Εφορείες Αρχαιοτήτων, και ιδιαίτερους επαίνους στην Περιφέρεια Κρήτης και στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Τελευταίες αλλά όχι λιγότερο σημαντικές, οι ευχαριστίες μας στους εκατοντάδες εργάτες και επιστήμονες που εργάστηκαν με αφοσίωση όλα αυτά τα χρόνια για την ανάδειξη της Ζωμίνθου. ‘Αξιζε ο κόπος όλων”, αναφέρει ο κ. Κεφαλογιάννης.
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Λαχουρή – Γιώργος Παπαδάκης
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr