Σε απόγνωση βρίσκονται οι ασθενείς με σοβαρές ασθένειες που χρειάζονται Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) καθώς η μετάβαση στην υπηρεσία διανομής κατ΄ οίκον, έχει προκαλέσει καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να στερούνται την αναγκαία θεραπεία τους.
Οι ασθενείς προχωρούν σε καταγγελίες στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας, διότι όχι μόνο δεν έχουν παραλάβει τα φαρμάκά τους, αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, ούτε με την τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης.
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, επισημαίνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, σημειώνοντας την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, προκειμένου να μηδενιστούν οι αστοχίες και να διασφαλιστεί η εύρυθμη και καθολική εφαρμογή της νέας λειτουργίας, η οποία είναι απαραίτητη, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον μεγάλο αριθμό αιτημάτων για κατ΄ οίκον διανομή των φαρμάκων.
Tο 54% των αιτημάτων για φάρμακα παραμένει σε εκκρεμότητα 4 εβδομάδες μετά την επίσημη έναρξη της κατ’ οίκον διανομής

Οι δυσκολίες πρόσβασης στα αναγκαία φάρμακα δημιουργούν σοβαρές ανισότητες στην περίθαλψη
Κόντρα ΕΟΠΥΥ – εργαζομένων
Στο μεταξύ η κόντρα μεταξύ Διοίκησης ΕΟΠΥΥ και εργαζομένων συνεχίζεται μετά την αναφορά της διοικήτριας του Οργανισμού Θεανώς Καρποδίνη για 7.600 ξεχασμένες ανέλεγκτες και ανεξέλεγκτες συνταγές φαρμάκων ασθενών που έπρεπε να αποσταλούν σε σημεία διανομής του ΕΟΠΥΥ από τον Απρίλιο του 2025.
Σε απάντηση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανακοίνωσαν ότι αυτές οι 7.600 συνταγές είναι μέρος των 10.000 συνταγών που διαχειρίζεται μηνιαίως το Φαρμακείο Ρέντη του ΕΟΠΥΥ, δεν είχαν εγκαταλειφθεί, αλλά αποτελούσαν την τρέχουσα δουλειά του μήνα, η οποία διακόπηκε λόγω της τοποθέτησής τους στις εγκαταστάσεις του αναδόχου, πριν κάν διερευνηθεί αν υπήρχαν εκκρεμότητες που έπρεπε να τακτοποιηθούν.
Κατηγόρησαν έτσι οι εργαζόμενοι τη Διοικήτρια, ότι η τηλεοπτική της δέσμευση για καθολική εφαρμογή του προγράμματος από 16 Ιουνίου και το κλείσιμο όλων των άλλων δρόμων διάθεσης των ΦΥΚ (με τη διακοπή της σύμβασης με την εταιρεία κούριερ), δημιούργησε «ασφυξία» στο σύστημα.
Οι εργαζόμενοι επισήμαναν ότι το 54% των αιτημάτων παραμένει σε εκκρεμότητα 4 εβδομάδες μετά την επίσημη έναρξη, χωρίς να έχουν παραδοθεί τα φάρμακα στους δικαιούχους.
Καταγγέλλοντας ότι ο ανάδοχος των 11 εκατ. ευρώ φαίνεται να μην μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο που ανέλαβε, δηλαδή την κάλυψη 120.000 ασθενών με εξυπηρέτηση 5.500 αιτημάτων την ημέρα, οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ανέθεσε στις 2 Ιουλίου σε 13 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ανά τη χώρα, να φέρουν σε πέρας τις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου, εφοδιάζοντας με φάρμακα τα Σημεία Διακίνησης ΦΥΚ και τα ημιαυτόνομα Φαρμακεία των ΠΕΔΙ. Η ανάθεση έγινε για να εξυπηρετηθούν οι αγανακτισμένοι ασθενείς, όμως οι εργαζόμενοι βλέπουν τον κίνδυνο όχι μόνο να μονιμοποιηθεί η διαδικασία αυτή, αλλά και να πληρωθεί ο ανάδοχος, για υπηρεσίες που δεν παρείχε.
Σημειώνουμε ότι η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ανέφερε πως από 16/06/2025 – 7/07/2025, υποβλήθηκαν συνολικά 24.694 νέα αιτήματα και συνολικά 32.294 αιτήματα (συμπεριλαμβανομένων και των 7.600 αιτημάτων σε εκκρεμότητα από το Φαρμακείο του Ρέντη). Από αυτά:
- 890 αιτήματα βρίσκονται προς έλεγχο από τους φαρμακοποιούς.
- 6.190 αιτήματα δεν έχουν εγκριθεί από φαρμακοποιούς λόγω πρόωρου αιτήματος ή άλλων φαρμακευτικών λόγων.
- 2.100 αιτήματα έχουν εγκριθεί από φαρμακοποιούς και είναι προς συλλογή από τον ανάδοχο.
- 4.085 αιτήματα έχουν εκτελεστεί από φαρμακοποιούς και είναι προς συσκευασία και αποστολή.
- 4.175 έχουν αποσταλεί για παράδοση και αναμένεται η παράδοση τους στους ασθενείς.
- 14.854 παραδόθηκαν ήδη στους ασθενείς.
Ανέφερε επίσης, ότι καθημερινά προστίθενται στον όγκο εργασίας επιπλέον 1.300 νέα αιτήματα.
Οι ασθενείς
Για τον εντοπισμό, την καταγραφή και την αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας βρίσκεται σε επικοινωνία με τις διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, για την υποστήριξη της προσπάθειας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ασθενών.
«Η δωρεάν, έγκαιρη και απρόσκοπτη πρόσβαση στη θεραπεία αποτελεί βασικό πυλώνα της ισότητας στο σύστημα υγείας. Η αποστολή των ΦΥΚ στο σπίτι των ασθενών, όπως και κάθε άλλο σχετικό μέτρο, πρέπει να λειτουργεί με εχέγγυα διασφάλισης της ποιότητας και ασφάλειας, και συνεχή παρακολούθηση. Πιστεύουμε ότι, με συντονισμένες κινήσεις και θεσμική συνέπεια, η κατ’ οίκον διανομή των ΦΥΚ μπορεί να εξελιχθεί σε μια σταθερή και αξιόπιστη πρακτική του ΕΟΠΥΥ, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εξυπηρέτηση των πολιτών», ανακοίνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την πορεία της εφαρμογής και να συμβάλλει με προτάσεις και τεκμηρίωση, με γνώμονα πάντα το δικαίωμα κάθε πολίτη στην έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση στη θεραπεία, με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.
Πηγή: in.gr