Στην τελευταία, έκτη γνωστή στην εποχή Τραμπ 2.0, τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, στις 3 Ιουλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ άκουσε στην άλλη άκρη της γραμμής τον Βλαντίμιρ Πούτιν να του λέει ότι η Μόσχα «θα συνεχίσει να επιδιώκει τους στόχους της» στον πόλεμο στην Ουκρανία, εκφράζοντας κατά τα λοιπά την προθυμία του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.
Ζητούμενο είναι «η εξάλειψη των γνωστών βαθύτερων αιτιών που οδήγησαν στην τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων, εξήγησε αργότερα ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, αναφερόμενος επί της ουσίας στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης.
Λίγο αργότερα, τη νύχτα της 3ης προς 4η Ιουλίου, η Ουκρανία υπέστη τη μεγαλύτερη ρωσική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022.
Η ρωσική επιθετικότητα έκτοτε όλο και κλιμακώνεται.
Απρόβλεπτος και αμφίθυμος, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ άλλαξε στο μεσοδιάστημα (και πάλι) στάση.
Λίγες ημέρες αφότου ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει αναστολή παραδόσεων ορισμένων ειδών όπλων και πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό προς διαφύλαξη της επάρκειας των αμερικανικών αποθεμάτων, υποσχέθηκε νέα όπλα στο Κίεβο και στους «γενναίους Ουκρανούς» και επιτέθηκε φραστικά στον Ρώσο ομόλογό του.
«Είναι ευγενικός όλη την ώρα», αλλά «μας λέει πολλές πολλές ανοησίες, αν θέλετε να μάθετε την αλήθεια», είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν είμαι ευχαριστημένος με τον Πούτιν»…
Άφησε για πολλοστή φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων πρωτογενών και δευτερογενών κυρώσεων στη ρωσική οικονομία.
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, έσπευσε να διαμηνήσει ότι, ακόμη κι έτσι, για τη χώρα του δεν θα αλλάξει ριζικά η κατάσταση…
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για τέταρτο καλοκαίρι, η ρωσική επιθετικότητα κλιμακώνεται, σηματοδοτώντας μια κρίσιμη καμπή για το εξαντλημένο Κίεβο, αλλά και για τη διχασμένη Δύση.
Όλα εξάλλου δείχνουν ότι η επιλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι η συνέχιση και εντατικοποίηση του πολέμου.

Ουκρανός στρατιώτης κοντά στο «καυτό» μέτωπο του Ποκρόφσκ, στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας (REUTERS/Anatolii Stepanov/File Photo)
Πόλεμος φθοράς
Τον Ιούνιο, ο ρυθμός των ρωσικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στην Ουκρανία ήταν τριπλάσιος σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ τα στρατεύματα της Μόσχας κατέκτησαν 588 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πρόκειται για ρεκόρ από τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου (ISW).
Η κατάσταση αναμένεται να κλιμακωθεί, όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις χερσαίες επιθέσεις.
Στο ανατολικό μέτωπο του Ντόνετσκ, κύριο θέατρο των μαχών, ο ρωσικός στρατός ελέγχει πλέον τα τρία τέταρτα της περιοχής και η μάχη στο στρατηγικής σημασίας Ποκρόβσκ προβλέπεται να είναι η πιο σφοδρή.
Παράλληλα ανοίγει το μέτωπο στο Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, απ’ όπου οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αποχωρήσει στις αρχές του πολέμου και τώρα επιδιώκουν να δημιουργήσουν προγεφύρωμα και «ζώνη ασφαλείας» δίπλα στα σύνορα και επί ουκρανικού εδάφους.
Στο μεσοδιάστημα, ο στρατός της Ρωσίας επιχειρεί νέες τακτικές στην πρώτη γραμμή, στέλνοντας περισσότερους στρατιώτες στη μάχη με δίκυκλα αντί με τεθωρακισμένα, καθώς τα τελευταία εκτιμάται ότι πιθανόν είναι σε έλλειψη και χρησιμοποιούνται μόνο σε στοχευμένες επιθέσεις.
Επιπλέον, οι μοτοσικλέτες θεωρούνται πιο κατάλληλες απέναντι στην ουκρανική άμυνα με σμήνη από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ως εκ τούτου, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιουνούς Μπεκ Γιεβκούροφ ανακοίνωσε τον εκσυγχρονισμό κέντρων εκπαίδευσης στις νέες τακτικές μάχης, ενώ στα σκαριά λέγεται ότι είναι η αγορά από τη Μόσχα 200.000 μοτοσικλετών από την Κίνα για τις ανάγκες του ρωσικού στρατού.
Ζητούμενο είναι η εξάντληση της ουκρανικής άμυνας, των αποθεμάτων του Κιέβου σε όπλα και πυρομαχικά και των εξαντλημένων Ουκρανών στρατιωτών -που πλέον μάχονται σε αναλογία ένας προς τρεις- καθώς η Μόσχα διευρύνει τα μέτωπα και προετοιμάζει την καλοκαιρινή επίθεση.


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε φόρουμ του κόμματός του, στη Μόσχα, στις 6 Ιουλίου (Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS)
Ένα δύσκολο καλοκαίρι
Για τη συνέχιση και κλιμάκωση του πολέμου η Ρωσία δεν επαφίεται προφανώς μόνο στις καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες.
Οι αντεπιθέσεις του Κιέβου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος και με επιχειρήσεις δολιοφθοράς δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν τις απώλειες στρατιωτών στην πρώτη γραμμή των 1.200 χιλιομέτρων, την έλλειψη όπλων και πυρομαχικών και τον αργό ρυθμό των δυτικών παραδόσεων προς ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Ρωσία παράγει πλέον περισσότερα πυρομαχικά σε τρεις μήνες από ό,τι η Συμμαχία μέσα σε ένα χρόνο.
Η ευρύτερη γεωπολιτική ρευστότητα εν τω μεταξύ φαίνεται ότι αντιμετωπίστηκε ως παράθυρο ευκαιρίας από το Κρεμλίνο ώστε να προχωρήσει τα πολεμικά του σχέδια, ενόσω το διεθνές ενδιαφέρον και τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στη Μέση Ανατολή.
Σε αυτά έρχεται εν τω μεταξύ να προστεθεί η ασάφεια της πολιτικής Τραμπ στο ουκρανικό, αλλά και η αδυναμία της Ευρώπης να αναλάβει μόνη της τον ρόλο του βασικού υποστηρικτή του Κιέβου.
To 18ο πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζουν οι «27» κατά της Ρωσίας -από τα πιο αυστηρά- σκοντάφτει σε διάφορες ενστάσεις και αντιρρήσεις.
Παραμένει επίσης εξαιρετικά αμφίβολο εάν οι ΗΠΑ πράγματι προτίθενται -εν μέσω προσπαθειών επαναπροσέγγισης με τη Μόσχα- να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις.
Ο διχασμός και οι αργόσυρτες αντιδράσεις της Δύσης δίνουν στο μεσοδιάστημα στη Ρωσία μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών.
Τώρα, γράφει η Le Monde, στα στρατιωτικά σχέδια του Πούτιν είναι «να εντείνει την επίθεσή του στην Ουκρανία αυτό το καλοκαίρι και να συντηρήσει ατέρμονη μια σύγκρουση συνώνυμη με την επιβίωση του καθεστώτος του, χάρη στη νέα «σταθερότητα» που βασίζεται στην πολεμική οικονομία».
Μεγάλο ρίσκο, υψηλό διακύβευμα
Αρκετοί στη Δύση συνεχίζουν να θεωρούν έναν μακροχρόνιο πόλεμο ως «συνταγή» φθοράς της Ρωσίας, βυθίζοντας την οικονομία της σε ύφεση.
Ό,τι δηλαδή απέτυχαν να κάνουν έως τώρα οι κυρώσεις
Όμως η παράταση της σύγκρουσης εγκυμονεί πολλούς στρατηγικούς κινδύνους για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
Τις εξελίξεις, για παράδειγμα, παρακολουθεί στενά η Κίνα.
Εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους βαλτώνουν στην Ουκρανία, θα μπορούσε να δει ένα άνοιγμα για να κινηθεί κατά της Ταϊβάν.
Πηγή: in.gr