Του Τάσου Δασόπουλου
Η πορεία του προϋπολογισμού και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες διεθνείς συνθήκες ιδίως σε επίπεδο ΕΕ, συγκρατούν το οικονομικό επιτελείο από το να βάλει από τώρα , τις τελευταίες πινελιές στη ΔΕΘ.
Εντός Ελλάδας, το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί και την πορεία των φορολογικών εσόδων, αλλά και την πορεία υλοποίησης των δημόσιων επενδύσεων. Ο στόχος είναι, να μπορεί να κάνει την προβολή μέχρι και το τέλος του χρόνου για τα φορολογικά έσοδα και να επιβεβαιώσει το δημοσιονομικό περιθώριο που θα έχει μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Ως γνωστό τα φορολογικά έσοδα για τον πεντάμηνο Ιανουαρίου Μαΐου, κατέγραψαν υπέρβαση 1,7 δις ευρώ, μέρος της οποίας οφείλεται στην ταχύτερη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2025, αφού η σχετική πλατφόρμα άνοιξε για πρώτη φορά φέτος στα μέσα Μαρτίου. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρχει εικόνα τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Αυγούστου, πριν υπάρξει η βεβαιότητα , ότι τα έσοδα θα πετύχουν τον στόχο τους για το 2025.
Ειδικό κεφάλαιο στην παρακολούθηση των φορολογικών εσόδων θα είναι και τα έσοδα (κυρίως από έμμεσους φόρους), τα οποία θα έρθουν από τη συνέχιση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Οι επιπλέον φόροι από αυτή την πηγή, αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τα 2 δις ευρώ που συγκεντρώθηκαν το 2024.
Η υπεραπόδοση της οικονομίας, θα είναι και ένα από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, στη διαπραγμάτευση που θα πρέπει να προηγηθεί με τις Βρυξέλλες, πριν κλειδώσουν τα μέτρα τα οποία θα πρέπει εκτός από την έμμεση αύξηση των εισοδημάτων, θα πρέπει να έχουν και ένα αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Όλοι αυτοί οι λόγοι, οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στο να ανακοινώνει προς το παρόν δημοσιονομικό χώρο 1,5 δις ευρώ εκ των οποίων το 1 δις ευρώ είναι βεβαιωμένο με βάση το απόθεμα από το υπερ-πλέονασμα του 2024 (1 δις ευρώ) και το περιθώριο των 500 εκ ευρώ, από την αύξηση των αμυντικών δαπανών το οποίο δε θα εγγραφεί στο έλλειμμα.
Ο εξωτερικός παράγοντας
Εκτός όμως από τις εσωτερικές δημοσιονομικές εξελίξεις, το οικονομικό επιτελείο προβληματίζει και το γεγονός, ότι οι χώρες της ΕΕ που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, (με εξαίρεση μόνο την Ισπανία) αποφάσισαν πρόσφατα να αυξήσουν τις ελάχιστες αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ από 2% του ΑΕΠ που ήταν μέχρι τώρα), μέχρι και το 2032.
Η αύξηση των ελάχιστων δαπανών για άμυνας στο 5% επιμερίζεται σε δαπάνες 3,5% για την αγορά εξοπλισμού και 1,5% σε επενδύσεις για υποδομές, οι οποίες μπορούν να έχουν και στρατιωτική χρήση όπως είναι οι δρόμοι, τα λιμάνια. τα αεροδρόμια, οι αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών.
Απέναντι σε αυτή τη νέα συνθήκη, η Ελλάδα δε χρειάζεται να προσπαθήσει, όσο άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Τούτο διότι φέτος και το 2026, έχει δηλώσει μέσα από το Μεσοπρόθεσμο 2025-2028 ότι θα έχει αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, θα πρέπει να διαπιστωθεί στην πράξη το πόσο αυστηρά θα εφαρμοστεί η συμφωνία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς με τα σημερινά δεδομένα π ελληνικός προϋπολογισμός, θα έχει ένα επιπλέον κόστος, τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 1, 2 δις ευρώ) και για την Ελλάδα. Για να διατεθούν όμως αυτά τα επιπλέον χρήματα ,, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα.
Πηγή: capital.gr